Toinen ryntäys kehittyvään Eurooppaan

Euroopan unioni laajeni itään, nyt perässä rynnivät rahastosijoittajat. Kroatia, Unkari, Bulgaria ja Puola houkuttelevat jo toistamiseen sijoittajia.

Facebook Twitter LinkedIn
Ensimmäisten joukossa itäiseen Eurooppaan ehtineet ovat hakeneet alueelta korkeampia tuottoja jo kymmenen vuoden ajan. Uusi kiinnostus aluetta kohtaan alkoi kymmenen uuden valtion liityttyä Euroopan unionin jäseniksi tämän vuoden toukokuussa.

- Aina kun Euroopan unioni on laajentunut, uusien jäsenmaiden taloudellinen kehitys on ollut muita nopeampaa. Investoinnit kasvavat, vienti lisääntyy ja yksityinen kulutus kasvaa, salkunhoitaja Raoul Konnos FIM Omaisuudenhoidosta sanoo.

Konnos hoitaa FIM Emerging Europe -rahastoa, joka sijoittaa Euroopan unionin uusiin jäsenvaltioihin sekä jäsenneuvotteluja odottavien valtioiden yht

iöihin. Ensimmäisessä vaiheessa kehittyvään Eurooppaan sijoittaneet ovat pärjänneet pitkälti indeksisijoittamisella, mutta Konnoksen mukaan jatkossa erot kasvavat ja osakevalinnan merkitys korostuu.

Kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna itäisen Euroopan markkinat ovat tasapainottuneet. Tuotto-odotukset ovat yhä hyvät, mutta riskit ovat alueella rajalliset muihin kehittyviin markkinoihin verrattuna. Poikkeuksen tekee Turkki, johon sijoittamista varjostaa valuuttariski.

Mielenkiintoisimmat sijoitusnäkymät ovat Konnoksen mukaan tällä hetkellä Kroatiassa, Bulgariassa ja Romaniassa sekä Turkissa. Sen sijaan Slovakia ja Slovenia jäävät rahaston salkussa vähemmälle huomiolle. Myös Baltian juna on jo mennyt.

- Puolassa, Unkarissa ja Tsekissä on vielä hyvät kasvumahdollisuudet. Esimerkiksi Puolasta rahasto valitsee pieniä ja keskisuuria yhtiöitä, koska näiden kasvumahdollisuudet ovat suuryhtiöitä paremmat, Konnos sanoo.

Kroatia houkuttaa

eQ Pankin eQ Toinen Aalto -rahasto sijoittaa varansa EU:hun toisessa laajentumisvaiheessa liittyvien Bulgarian, Romanian, ja Kroatian yhtiöihin. Virolaisen Trigon Capitalin hoitama rahasto aloitti toimintansa kesäkuussa.

eQ:n rahasto uskoo erityisesti Kroatian markkinoihin. Rahaston varoista 51 prosenttia on kiinni kroatialaisosakkeissa. Salkunhoitaja Maarja Härsing arvioi rahaston syyskuun kuukausikommentissa, että Kroatian osakemarkkinat tarjoavat alueen parhaan potentiaalin. Kyseisillä markkinoilla käydään kauppaa hintatasolla, joka on miltei kaksi kertaa muiden keski- ja itäeurooppalaisten valtioiden tasoa matalampi.

eQ:n rahasto on sijoittanut kohdemaissaan muun muassa tupakkateollisuuteen ja vakuutusalaan. Rahaston merkittävin yksittäinen sijoitus on telecom-tuotteita ja ohjelmistoja myyvä Ericsson Nikola Tesla.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja