Käyttäjien rekisteröitymisessä esiintyy tällä hetkellä tilapäisiä ongelmia. Arvostamme kärsivällisyyttänne sillä välin kun tutkimme asiaa.

Vain harvoja ja valittuja

Niklas Lund on tuore isä ja salkunhoitaja.

Facebook Twitter LinkedIn
*-Kuka -*

Ålandsbankenin salkunhoitajan Niklas Lundin, 29, elämä muuttui kohta neljä kuukautta sitten radikaalisti. Syynä ei ole tammikuun lopussa toimintansa aloittanut Nordic Value -rahasto, vaan isäksi tulo. Pieni Emma-tyttö on kietonut Lundin pikkusormensa ympäri.

- Lapsettomana ei ollut hajuakaan, minkälaista se oikeasti on, tuore isä sanoo silmissään onnellinen katse.

Lundin mukaan huoleton itselleen eläminen on vaihtunut lapsen myötä.

- Ajatusmaailma on muuttunut, ja se on hyvä. Itsensä sijaan miettii enemmän lapsen tarpeita.

Rahoitusta ja kirjanpitoa Hankenilla opiskellut Lund tunnustautuu intohimoiseksi laskettelijaksi. Valmistuminenkin lykkääntyi runsaalla puolella vuodella, kun mieli teki Alpeille.

- Innsbruck oli sopivasti keskellä Alppeja. Opiskelin rahoitusta ja runsaasti laskettelua.

*- Ura -*

Valmistumisensa jälkeen, vuonna 2000, Lund pestattiin investointipankkitoimintaa harjoittavaan Eficoriin, joka panosti pieniin teknologiafirmoihin.

- Se buumi tyssäsi aika nopeasti, eikä firmalla ole enää toimintaa. Tutustuin siellä ensimmäisen kerran varainhoitoon, runsaat kaksi vuotta Ålandsbanken Asset Managementissä työskennellyt Lund sanoo.

Ennen Nordic Value -rahaston perustamista Lund työskenteli muun muassa asiakashankinnassa ja kakkosmiehenä korkorahastoissa.

Luulisi, että mahdollisuus päästä perustamaan upouutta rahastoa on kenen tahansa salkunhoitajan unelma. Lund ei sitä kiellä, mutta jarruttelee silti.

- Pitää muistaa, että en minä tätä yksin tee.

Ålandsbanken Asset Managementillä on seitsemän varainhoitajaa.

- Kun lyömme viisaat päämme yhteen, syntyy kymmenen toimialan jakauma ja yhtiövalinnat. Niiden perusteella rakennan salkun ja seuraan sitä.

*- Strategia -*

Nordic Value sijoittaa nimensä mukaisesti Pohjoismaisiin arvo-osakkeisiin.

- Pyrimme löytämään halpoja yhtiöitä, joilla on vahva kassavirta, johto ja osinkopolitiikka. Teemme mahdollisimman vähän kauppaa, jotta kulut ja virheet jäisivät pieniksi.

Aluksi rahasto oli Suomi-painotteinen, mutta nyt pääosa sijoituksista on Ruotsissa.

- Ruotsissa on enemmän yhtiöitä toimialojen sisällä, samoin likviditeettiä. Se helpottaa arvo-osakkeiden löytymistä.

Lund muistuttaa, että Pohjoismaat eivät ole yhtenäinen markkina-alue. Norjassa suurimmat yhtiöt ovat energiapuolella, Suomessa ei edes ole vastaavaa. Tanskassa on pienet markkinat ja vähän isoja yhtiöitä. Islantiin Nordic Value ei ole vielä sijoittanut yhtään.

- Ruotsi on suurin ja läpinäkyvin markkina. Yhtiöistä saa helpommin tietoa kuin meillä. Suomessa olisi tässä suhteessa parantamisen varaa, Lund heittää pallon niin yhtiöille itselleen kuin niiden toimintaa seuraaville viranomaisille.

*- Ostaa nyt -*

- Osakkeiden hinnat ovat saavuttaneet laajalla rintamalla oikean tasonsa ilman sen suurempia tulevaisuuden tuotto-odotuksia. Uskon, että seuraavan vuoden aikana hintojen suunta on ylöspäin, mutta osakkeiden hinnat voivat heilua rankastikin.

Tällä hetkellä Lundin ostoslistalla on erityisesti Rautaruukkia ja UPM-Kymmeneä. Hän näkee Kiinan jatkavan talouden veturina ainakin vuoteen 2008 asti, jolloin Pekingissä järjestetään olympialaiset.

- Kisoihin mennessä Kiinassa rakennetaan infrastruktuuria, samoin auto- ja metalliteollisuus ylipäätään kehittyvät. Samaa logiikkaa seuraamalla pitäisi ostaa varmasti myös Outokumpua, mutta Kiina-odotukset näkyvät jo selvemmin sen hinnassa.

Lundin mielestä Outokummun osaketta kannattaa ainakin pitää, ostaminen on jo epävarmempaa.

- UPM-Kymmene on nyt halpa. Paperiteollisuuden hintaindeksit ovat nousussa. Kysyntä kasvaa mainonnan lisäännyttyä. Esimerkiksi New York Timesissa markkinointi on kasvanut kuusi prosenttia. Se on todella positiivista.

Öljyn hinta saa katseen kääntymään Norjan suuntaan.

- Öljysektoria ei ole liian myöhäistä ostaa, Lund toteaa.

*- Myy nyt -*

- On vaikea sanoa, mitä nyt kannattaisi myydä. Jos joku sektori pitää mainita, niin ehkä sitten finanssi. Nordeaa ehkä, Lund pohtii.

Oikein kiskomalla Lundin saa mainitsemaan myös kemianteollisuuden.

- Se on vähän niin ja näin. Sektorin tulokset ovat olleet paremmat kuin pitkään aikaan. Ehkä senkin voisi laittaa myyntilistalle.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings