Käyttäjien rekisteröitymisessä esiintyy tällä hetkellä tilapäisiä ongelmia. Arvostamme kärsivällisyyttänne sillä välin kun tutkimme asiaa.

Kasvun pioneeri

Salkunhoitaja Robert Sharps on tehnyt huipputulosta internetkuplasta selviytyneellä Yahoolla.

Facebook Twitter LinkedIn

Kuka

Robert Sharps, 32, on nuoruudestaan huolimatta ollut T. Rowe Pricen palkkalistoilla jo kahdeksan vuotta. Hän vastaa tällä hetkellä U.S. Large-Cap Growth Equityn sijoitusstrategiasta.

Sijoittamisesta ja pääomamarkkinoista hän kiinnostui kotona, kun aiemmin Chevrolet-diilerinä toiminut isä vaihtoi ammattia ja ryhtyi arvopaperikauppiaaksi.

- Vaikka en voikaan sanoa treidanneeni 13-vuotiaasta lähtien, kiinnostuin isän ammatinvaihdoksen kautta pääomamarkkinoista, Sharps kertoo.

Ura

Sharps suoritti laskentatoimen perustutkinnon Towsonin yliopistossa. Valmistuttuaan hän oli konsulttina KPMG Peat Marwickilla. Opinnot jatkuivat pian Whartonin bisneskoulussa Pennsylvanian yliopistossa.

- Whartonin nimellä on hyvä kaiku, mutta ennen kaikkea siellä sai hu

ipputason opetusta, Sharps kehuu opinahjoaan.

T. Rowe Pricella Sharps aloitti jo vuosi ennen MBA:ksi valmistumistaan. Hänen etenemisensä on ollut ikää ja kokemusta arvostavassa yhtiössä poikkeuksellisen nopeaa.

- Pääsin heti aluksi kiinnostavaan tehtävään, jossa onnistuin tekemään hyvän vaikutuksen. Sain salkunhoitajamahdollisuuden jo vuoden jälkeen, Sharps muistelee.

Strategia

Sharpsin mukaan kasvustrategia on T. Rowe Pricen ominta tyyliä.

- T. Rowe Price oli kasvustrategian pioneeri Yhdysvalloissa. Ensimmäiset kasvustrategiaa noudattavat rahastot tuotiin markkinoille 1950-luvulla. Tällöin osinkotuottoihin perustava sijoittaminen oli keskeistä, joten kasvufilosofia oli täysin uutta, hän kertoo.

U.S. Large-Cap Growth Equityn salkkuun Sharps etsii sekä kestävän että syklisen kasvun yhtiöitä. Kestävän kasvun yhtiöt ovat sellaisia, joita Sharps luonnehtii jokasään yhtiöiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi lääkeyhtiöt.

Kestävän kasvun siivu on U.S. Large-Cap Growth Equityn hidas osa. Yhtiöistä suurin osa pysyy salkussa yli vuoden. Syklisen kasvun sijoituksista harva kestää salkussa vuottakaan.

Sijoituskohteiden valinta nojaa vahvaan pohja-analyysiin. Noin 400 mahdollisen sijoituskohteen joukosta rahaston salkkuun kelpuutetaan viitisenkymmentä osaketta.

- Markkinat yliarvioivat lähes aina yritysten kasvukykyä. Siksi emme jää tuijottamaan hetkellisiä näkymiä, vaan pidemmän aikavälin kehitys ratkaisee. Kasvulle asettamamme minimivaatimus on, että osakekohtaisen tuloksen pitää kasvaa kymmenen prosenttia vuodessa vähintään kolmen vuoden ajan, Sharps selostaa.

Tietoa sijoituskohteista haetaan myös kentältä. Sharps pyrkii tapaamaan lähes kaikkien sijoituskohteidensa johtoa.

- Vierailut yrityksiin antavat mahtavaa lisänäkemystä. Toimitusjohtajan lisäksi on tärkeää tavata muitakin työntekijöitä, koska silloin saa käsityksen yhtiön osaamisen syvyydestä.

Ostaa nyt

Robert Sharps ennustaa mainonnan elpyvän tänä vuonna. Mediayhtiöistä hän on hiljan ostanut Univisionia, joka on suurin espanjankielisten tv-ohjelmien lähettäjä USA:ssa.

- Irak rumensi mainosmyyntiä. Kun tv-ohjelmat olivat pelkkää sotimista, kukaan ei halunnut mainostaa. Tänä vuonna sen sijaan on presidentinvaalit, ja vaalit lisäävät mainontaa, samoin olympialaisvuosi, hän puntaroi.

Viime keväänä Sharps alkoi ostaa tekno-osakkeita. Salkkuun on päätynyt esimerkiksi langattoman telekommunikaation parissa toimiva Nextel sekä internetkuplasta selviytyneet Yahoo ja eBay.

- Yahoo on ollut todella hyvä sijoitus. Ostin 2003 keväällä 15:ssä dollarissa ja nyt mennään yli 40:ssä, Sharps laskee.

Myy nyt

Sharps on siivonnut suurimman osan lääkeyhtiöistä pois U.S. Large-Cap Growth Equityn salkusta.

- Patenttien raukeaminen tietää varsinkin suurille lääkeyhtiöille rahan menetystä. Suurista salkussa on tällä hetkellä vain Pfizeria.

Hengitettävän flunssarokotteen kehittäneen MedImmunen kohdalla Sharps myöntää tehneensä virhearvioinnin.

- Irtauduin jo kerran yhtiöstä voitolla, mutta ostin sitä uudelleen ja tappioksi meni.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings