Sijoitusrahastoyhdistys pelkää ylilyöntejä uusilta rahastoilta

Suomeen on tämän vuoden aikana syntymässä ainakin kolme uutta absoluuttiseen tuottoon tähtäävää rahastoyhtiötä, joita kutsutaan hedge-rahastoiksi. Lisäksi useat vanhat rahastoyhtiöt ovat perustaneet tai perustamassa hedge-rahastoja.

Facebook Twitter LinkedIn
Suomen sijoitusrahastoyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Kimmo Laaksonen toivottaa uudet yrittäjät tervetulleiksi, mutta pelkää rahastojen välille syntyvän epäterveen kovaa kilpailua, mikä voi johtaa koko rahastoliiketoiminnan kannalta haitallisiin seurauksiin.

- On hyvä, että rahastojen tarjonta tasapainottuu uusien rahastojen myötä. Koko rahastoteollisuuden kannalta on kuitenkin vaara, että hedge-rahastoihin hakeutuvat hieman liian kokemattomat ja yli-innokkaat salkunhoitajat, jotka voivat sortua ylilyönteihin. Mitä enemmän hedge-rahastoja tulee markkinoille, sitä todennäköisemmin näin käy, Laaksonen selvittää.

K

asvunäkymät ovat nyt hyvät...

Suomeen perustettavat hedge-rahastot ovat tiettävästi sijoituspolitiikaltaan kuitenkin melko maltillisia. Ne käyttävät johdannaisia rajoitetusti, jos ollenkaan.

Laaksosen mainitsemat ylilyönnit voisivat johtaa asiakkaiden varojen menettämiseen ja koko rahastoteollisuuden maineen toistuvaan kolhiintumiseen.

Edelliset kolhut ovat liian hyvässä muistissa vuonna 2000 alkaneen pörssilaman jäljiltä.

Lyhyessä ajassa Suomeen ollaan luomassa uusi rahastojen toimiala, mutta riittääkö salkunhoitajien ammattitaito?

- Tehtävä ei tule olemaan helppo. Uskon, että osa rahastoista menestyy, osa ei, sanoo OP-Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Harri Nummela.

Toukokuun lopussa Suomeen rekisteröityjen hedge-rahastojen pääoma oli noin 720 miljoonaa euroa, mikä vastaa vain 3,8 prosenttia kaikesta rahastovarallisuudesta.

Suurimpia Suomessa toimivia, erikoistuneita hedge-varainhoitajia ovat Sampo-konserniin kuuluva 3C, Estlander & Rönnlund ja ruotsalaisen Brummer & Partnersin osakkuusyhtiö Avenir.

Kaikki alan asiantuntijat ovat nyt yhtä mieltä siitä, että hedge-rahastoilla on vielä tilaa kasvaa. Kysymys kuuluukin, missä tulee raja vastaan.

- Kysyntää on nyt, mutta Suomen markkinat ovat suhteellisen pienet. Jos yritys keskittyy pelkästään Suomen markkinoille ja lähtee liikkeelle nollasta, niin tiukkaa voi tulla, arvioi Estlander & Rönnlund -konsernin toimitusjohtaja Jan-Peter Rehn.

...mutta kaikki eivät ehkä selviä

Hedge-rahastoyhtiön kuolemanlaakso kestää hyvinkin kolme vuotta, sillä suursijoittajat vaativat usein nähtäväkseen vähintään kahden vuoden tuottohistorian ennen sijoituspäätöstä.

Kaikki rahastoyhtiöt eivät ehkä selviä kuolemanlaakson yli.

Into hedge-rahastojen perustamiseen löytyy osakemarkkinoilta. Alamäkeen heiluvat kurssit ovat rapauttaneet monen osakerahaston tuotot. Sijoittajat kyselevät, onko järkeä maksaa salkunhoidosta, joka ei pysty estämään omaisuuden arvon hupenemista. Pääasiassa instituutioille ja suursijoittajille tarkoitetut hedge-rahastot pyrkivät aina tekemään positiivista tuottoa.

3C:n toimitusjohtajan Juhani Elomaan mukaan absoluuttisten tuoton rahastojen ajattelutapa on tullut varainhoitoon jäädäkseen.

- Veikkaan, että 2-3 vuoden päästä jokaisella omaisuudenhoitajalla on oma hedge-rahastostrategia, jota ne tarjoavat asiakkailleen perinteisen omaisuudenhoidon rinnalla.

Kommentti - Kapitalismia kauneimmillaan

Absoluuttisen tuoton rahastoyhtiöiden perustamisessa on kyse kapitalismista kauneimmillaan. Markkinatalous uusii oppikirjan mukaan itseään, kun maailma muuttuu. Juuri tätä uudet rahastoyhtiöt tekevät koko rahastoteollisuudelle.

Kokonaan toinen asia on se, että rahastoyhtiöt ovat tavallaan tuotteistamassa oman epäonnistumisensa. Niiden myymät perinteiset osakerahastot eivät kunnialla selviytyneet pörssilamasta.

Rahastoyhtiöt hoitavat asiakkaidensa pahaa mieltä luomalla uusia tuotteita, joiden pitäisi menestyä juuri tässä markkinatilanteessa.

Pahinta uusien rahastoyhtiöiden kannalta olisi, että osakekurssit kääntyisivät nyt pysyvämpään nousuun. Niiden asiakkaat palaisivat tällöin niin indeksirahastojen kuin perinteisen aktiivisen salkunhoidon piiriin. Jälki olisi uusissa yhtiöissä silloin rumaa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja