Euroalueen PMI on korkeimmillaan 12 kuukauteen

Yritysten luottamus on korkeimmillaan yli kahteen vuoteen euroalueen talouden jatkaessa kasvuaan

Sara Silano 24.05.2024
Facebook Twitter LinkedIn

abstract technology image

Euroalueen ostopäällikköindeksin (PMI) ennakkotiedot julkaistiin eilen, 23. toukokuuta. Nämä ovat kuluvalle kuukaudelle tehtyjä alustavia arvioita, jotka voivat vielä muuttua.

Euroalueen talous kiihtyi toukokuussa S&P Globalin alustavien PMI-tutkimusten mukaan. Euroopan keskuspankki julkaisi myös euroalueen palkkatietoja. Pankin odotetaan laskevan korkoja seuraavassa kokouksessaan 6. kesäkuuta.

Kausitasoitettu HCOB Flash Eurozone Composite PMI -tuotantoindeksi nousi huhtikuun 51,7:stä toukokuun 52,3:een, mikä on korkeampi kuin FactSetin konsensus (52) ja korkeampi kuin laajentumisen ja supistumisen välinen raja (50).

"Yritystoiminnan, uusien tilausten ja työllisyyden kasvu kiihtyi toisen vuosineljänneksen puolivälissä, ja yritysten luottamus saavutti 27 kuukauden huippunsa," S&P kertoi kommentissaan.

Euroalueen päävaikuttaja oli palvelusektori. HCOB Flash Eurozone Services PMI Business Activity Index pysyi ennallaan huhtikuusta, ollen 53,3, mikä oli hieman alle konsensuksen (53,5).

Teollisuuden PMI-indeksi ylitti odotukset nousten 47,4:ään, verrattuna ennustettuun 46,1:een, saavuttaen korkeimman pistelukeman 15 kuukauteen. Indeksi on kuitenkin edelleen laajentumisen ja supistumisen erottavan viivan alapuolella. Teollisuuden lasku jatkui, mutta laskuvauhti oli marginaalinen.

Aikooko EKP laskea korkoja 6. kesäkuuta?

Euroalueen toukokuun PMI-indikaattori antoi vihjeitä Euroopan keskuspankille (EKP) ennen ensi kuun kokousta. Tuotantopanosten ja tuotantohintojen inflaation kasvu hidastui huhtikuussa, mutta kumpikin inflaatio pysyi edelleen pandemiaa edeltävien keskiarvojen yläpuolella.

Jälleen kerran palvelusektori oli tärkein inflaatiopaineiden lähde, mutta inflaation nousuvauhti hidastui alimmilleen kolmeen vuoteen.

”Tällä kertaa on myös hyviä uutisia Euroopan keskuspankille (EKP), sillä palvelusektorin panos- ja tuotantohintojen inflaation kasvu on hidastunut edelliseen kuukauteen verrattuna”, sanoi Hamburg Commercial Bankin pääekonomisti Cyrus de la Rubia.

”Tämä tukee EKP:n ilmeistä aikomusta laskea korkoja 6. kesäkuuta pidettävässä kokouksessa. Paremmat inflaationäkymät eivät kuitenkaan todennäköisesti riitä siihen, että keskuspankki ilmoittaisi, että koronlaskuja seuraa lisää.”

EKP on lähes luvannut laskea korkoja 6. kesäkuuta. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoi hiljattain olevansa ”todella luottavainen” siitä, että euroalueen inflaatio on hallinnassa. Muut EKP:n päättäjät ovat lähettäneet voimakkaita signaaleja useiden kuukausien ajan. Suomen Pankin pääjohtaja ja EKP:n hallintoneuvoston jäsen Olli Rehn sanoi 22. toukokuuta AFP:lle, että EKP voi aloittaa koronlaskut ennen Yhdysvaltain keskuspankkia.

Euroalueen palkkakehitys on varoitus EKP:lle

Palkkojen kiihtyminen voisi kuitenkin painaa EKP:n tulevia päätöksiä. Saksan palkkatiedot, jotka Bundesbank julkaisi 22. toukokuuta, osoittivat nopeimman nousun lähes vuosikymmeneen. Koko euroalueen tämänpäiväiset luvut osoittivat, että palkkakehitys kiihtyi ensimmäisellä neljänneksellä. EKP:n mukaan euroalueen neuvotellut palkat nousivat 4,7 prosenttia vuoden takaisesta. Tämä voi olla takaisku koronlaskujen vauhdille, sillä palkkapaineet ovat EKP:n virkamiehille keskeinen mittari.

"Nimellispalkkojen kasvun suunta on ratkaisevassa asemassa, ei niinkään sen ymmärtämisen kannalta, milloin ensimmäinen leikkaus tapahtuu (jonka nyt tiedämme melko varmasti), vaan sen osalta, miltä leikkausten kulku näyttää tulevaisuudessa," totesi George Curtis, salkunhoitaja TwentyFour Asset Managementista.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano on Morningstar Italian toimituspäällikkö.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja