3 pohjoismaista osaketta, joihin kannattaa tutustua tarkemmin

Hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtäävät pyrkimykset luovat suotuisia näkymiä Wärtsilälle, Epirocille ja Ørstedille.

Johanna Englundh 24.05.2024
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Johanna Englundh: Morningstarin osakeanalyytikko Matthew Donen puhuu kanssani tänään ensimmäisen vuosineljänneksen raportointikaudesta ja siitä, mitä pohjoismaisia osakkeita hänellä on juuri nyt tarkkailussa.

Hienoa saada sinut tänne, Matthew. Aloitetaan raportointikaudesta. Mikä on jäänyt mieleen ja oletko havainnut mitään trendejä?

Matthew Donen: Kyllä, huomaamme suuren eron niiden yhtiöiden välillä, jotka ovat alttiita pitkän aikavälin kasvuteemoille, verrattuna niihin, jotka ovat riippuvaisempia nykyisistä taloudellisista olosuhteista voittojensa kasvattamisessa. Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on useiden toimialojen asialistan kärjessä. Se on ollut avainasemassa vahvan tuloskasvun ja ennätyksellisten tilauskantojen taustalla niillä yrityksillä, jotka edistävät tiettyjen alojen hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Totean myös, että tuulivoiman arvoketjussa toimivilla yrityksillä on edelleen useita haasteita. Tämä kävi ilmi Vestasin kohdalla, joka raportoi tappiota ensimmäisellä neljänneksellä, seurauksena Ørstedin miljardien dollarien suuruisista arvonalennuksista viime vuoden toisella puoliskolla.

Englundh: Mainitsit jo pari pohjoismaista osaketta, mutta tarkastellaan markkinoita tarkemmin. Onko mainitsemiesi osakkeiden lisäksi muita osakkeita, joita pidät erityisen mielenkiintoisina?

Donen: Kyllä, ja ehkäpä vielä hiilidioksidipäästöjen vähentämisen teemaa tarkentaakseni: Suomalaisen Wärtsilän laivamoottoritilaukset kasvoivat 40 prosenttia vastauksena säännöksiin, joilla pyritään vähentämään hiilidioksidipäästöjä merenkulkualalla. Lähes puolet näistä tilauksista on peräisin aluksilta, jotka käyttävät vähähiilisiä vaihtoehtoisia polttoaineita. Tämä korostaa Wärtsilän keskeisiä kasvuteemoja, jotka liittyvät merenkulkualan hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Arvioimme, että Wärtsilän liiketoiminta-alueella on laaja vallihauta, mutta pidämme osaketta tällä hetkellä oikein arvostettuna.

Voisin luultavasti kuvata samaa asiaa Ruotsissa toimivan Epirocin osalta. Heidän kaivoslaitteistonsa auttaa vähentämään alan hiilidioksidipäästöjä akkukäyttöisten ja sähkökäyttöisten laitteiden avulla. Osakkeilla käydään kauppaa yrityksen kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla, joten se ei ole sijoittajille ihanteellinen sisäänpääsypiste. Yksi alue, jolla näemme mahdollisuuden, on Ørsted, joka on 30 prosenttia aliarvostettu nykyiseen käypään arviomme verrattuna. Uskomme, että markkinat ovat yliarvostaneet viime vuoden haasteita ja aliarvioineet tuulivoiman käytön kasvun tuomaa potentiaalia voittojen lisääntymiselle.

Englundh: Mielenkiintoisia osakkeita sijoittajien tarkasteltavaksi. Kiitos paljon, että olit tänään vieraanani, Matthew. Ja seuraavaan kertaan, olen Johanna Englundh Morningstarista.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Johanna Englundh  on Morningstarin toimittaja Ruotsissa.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja