Milloin kannattaa maksaa sijoitusneuvonnasta?

Sijoittajien, joilla on vähän aikaa tai tietämystä hallinnoida sijoitussalkkuaan, voi olla järkevää konsultoida itsenäistä sijoitusneuvojaa.

Facebook Twitter LinkedIn

Financial advisors meeting with clients

Aktiiviset sijoittajat usein hallinnoivat salkkujaan itse: he haluavat tehdä omat päätöksensä ja rakentaa salkkunsa omin voimin. Tällaisille sijoittajille on kuin urheilua yrittää päihittää markkinat ja muut sijoittajat.

Mutta kaikki sijoittajat eivät ole valmiita käyttämään niin paljon aikaa ja huomiota salkkuunsa. Useat sijoittajat eivät pysty tai halua olla aktiivisia salkunhoidossa ja ovat lähinnä vain kiinnostuneita sijoitustensa tuotosta. Siinä tapauksessa voi olla viisasta antaa itsenäisen sijoitusneuvojan selvittää paras sijoitusratkaisu sinun taloudelliselle tilanteellesi.

Milloin on siis aika hyödyntää asiantuntijan neuvoja? Sen selvittämiseksi, kysy itseltäsi nämä kysymykset:

Mitkä ovat tavoitteesi?

Mihin tavoitteeseen tähtäät? Onko sijoittaminen harrastus, josta voi saada ylimääräistä rahaa mutta epäonnistumisesta ei ole haittaa, vai onko se osa pitkäaikaista suunnitelmaa, johon tuleva taloudellinen tilanteesi nojaa? Jos kyseessä on jälkimmäinen skenaario, on tärkeää välttää riskiä ja turvata varallisuutta. Tässä tilanteessa asiantuntijasta on apua; sijoitusneuvoja voi määritellä polun tulevaisuuteen taloudellisen tilanteesi ja toiveidesi perusteella ja valita sopivat sijoitustuotteet ottaen huomioon yksilöllisen riskinottokykysi.

Haluatko luoda taloudellista turvaa eläkeiälle? Sijoitusneuvoja voi luoda salkun pienemmällä riskillä eläkettä varten. Vai haluatko saada ylimääräistä rahaa lyhyemmällä aikavälillä esimerkiksi asuntolainan lyhennystä varten? Silloin neuvoja voi auttaa sinua valitsemaan korkeamman riskin sijoituksia saadaksesi korkeamman tuoton.

Kuinka paljon aikaa sinulla on?

Onko sinulla aikaa ja halua hoitaa salkkuasi? Vai haluaisitko mielummin käyttää sen ajan johonkin muuhun? Siinä tapauksessa käytä asiantuntijan palveluita. Se maksaa, mutta mahdollisuudet saadaa parempaa tuottoa ammattitaidolla ovat suuremmat kuin mitä saisit itse vähällä ajalla ja huomiolla.

Sijoittaminen vie aikaa ja vaivaa, ja se onnistuu vain jos siihen laittaa tarpeeksi aikaa ja vaivaa. Se ei tietenkään ole mikään tae, mutta jos sitä ei tee mahdollisuudet menestyä ovat pienet. Kaiken tekeminen itse on vain järkevää jos teet sen kunnolla. Kaikissa muissa tapauksissa anna ammattilaisen auttaa.

Onko sinulla tarpeeksi tietoa?

Mitä tiedät sijoittamisesta? Tiedätkö osakkeista, joukkovelkakirjoista, rahastoista, makrotalouden trendeistä, yrityksistä ja niiden piirteistä? Tai oletko valmis ottamaan selvää? Jos olet, niin anna mennä. Jos et, niin kannattaa käyttää tietoa jota sijoitusneuvojalla jo on. Asiantunteva ammattilainen tuntee eri sijoitustuotteet, niiden piirteet ja riskit. Se luo pohjan juuri sinulle sopivan sijoitussuunnitelman laatimiseen.

Jos sinulla ei ole tarvittavaa tietoa, tuskin pystyt saavuttamaan saman tuoton kuin ammattilainen. Saatat ohittaa tai virhearvioida tuotteita tai strategioita ja päätyä rakentamaan epäoptimaalisen sijoitussalkun. 

Haluatko toisen mielipiteen?

Vaikka olisitkin täysin valmis hoitamaan salkkuasi itse, neuvojan konsultointi on hyvä tapa saada toinen näkökulma ideoillesi ja päätöksillesi. Kun olet luonut strategian ja rakentanut salkun, voi olla kannattavaa antaa itsenäisen asiantuntijan vilkaista saavutuksiasi. Lisäksi, mitä enemmän taloudellinen tilanteesi nojaa sijoituksiisi ja mitä tärkeampiä taloudelliset tavoitteesi ovat, sitä enemmän lisäarvoa sijoitusneuvoja voi tuoda.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Robert van den Oever  on Morningstarin päätoimittaja Benelux-maissa.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja