Kuinka sijoittaa kuin Warren Buffett?

”Omahan oraakkelin” periaatteet ovat yksinkertaisia mutta todistetusti tehokkaita.

Jocelyn Jovene 05.07.2021
Facebook Twitter LinkedIn

Warren Buffett

Warren Buffett täytti 90 vuotta viime vuonna. Iästään huolimatta hän on edelleen useiden sijoittajien esikuva, niin vanhojen kuin nuorien.

”Omahan orakkelista” ja hänen sijoitustaidoistaan on kirjoitettu lukuisia kirjoja, blogeja ja artikkeleita. Niitä löytyy myös meiltä Morningstarilta. Kirjoitamme säännöllisesti Berkshire Hathawaysta, Buffettin yhtiöstä. (Lue osakeanalyytikko Gregg Warrenin artikkelit).

Jos etsit Warren Buffettin sijoittamisen perusteita, nopein tapa on katsoa tämä haastattelu vuodelta 1985. Se on ilmeisesti Buffettin ensimmäinen haastattelu ja siinä hän suorapuheisesti kuvailee muutamia tärkeimpiä sääntöjä ja periaatteita sijoittamisessa menestymiseen.

Buffett luottaa suhteellisen yksinkertaisiin sääntöihin ja periaatteisiin. Katsotaan osaa niistä tarkemmin:

Ensimmäinen sääntö: turvamarginaali

”Sijoittamisen ensimmäinen sääntö [on]: ’Älä menetä rahaa.’ Toinen sääntö on: ’Älä unohda ensimmäistä sääntöä.’” Tämä on käytännössä Buffettin määritelmä riskistä. Hän tarkoittaa sillä pääoman pysyvää menetystä.

Yksinkertaisesti sanottuna: jos sijoituksesi häviää 10 %, tarvitset 11 % voiton toipuaksesi siitä. Jos häviät 50 %, tarvitset 100 % (1/0.5 – 1) voiton päästäksesi omillesi.

Suojautuaksesi pääoman menetykseltä voit käyttää Buffettin mentorin ja pitkäaikaisen ystävän, Benjamin Grahamin, turvamarginaali-periaatetta. Se suojaa sinua mahdollisilta virheiltä, joita saatat tehdä arvioidessasi yrityksen arvoa.

Jos osakkeen arvo on nähdäksesi 100, varmuuden vuoksi saatat haluta odottaa, että sen markkinahinta painuu hintaan 80 tai jopa 70 ennen ostamista.

Tämä periaate sisältyy myös Morningstar analyytikoiden tekemään tähtiluokitukseen.

Riittääkö kärsivällisyytesi?

Buffettilla on kaksi tärkeää luonteenpiirrettä: hän on kurinalainen ja erittäin kärsivällinen. Haastattelussaan hän sanoo sijoittamiseen “vaaditaan vakaa luonne ja tempperamentti, joka ei nauti lauman mukana tai sitä vastaan kulkemisesta.” Buffett selittää että “et ole oikeassa tai väärässä koska tuhat ihmistä ovat kanssasi samaa tai eri mieltä. Olet oikeassa koska faktasi ja perustelusi ovat oikeat.”

Kuten hänen pitkäaikainen kumppaninsa Charlie Munger sanoi, sinun täytyy pysyä kärsivällisenä. Tämä pätee myös ostaessasi sijoituksia. Jos kaikki on kallista, sinun täytyy vain hyväksyä, ettet ole hetkeen sijoittamassa vaan on syytä odottaa.

Berkshire Hathawayn lähihistoria on hyvä esimerkki: Viime vuosina yhtiö on kartuttanut käteistä, koska ei löytänyt sopivaa yritystä, jonka ostaa. Sen sijaan Berkshire Hathaway on ostanut takaisin omia osakkeitaan. (Sinä voit säästää rahaa ja pitää sitä odottamassa kunnes sopiva kohde taas löytyy).

Käytä osakemarkkinoita viisaasti

Kärsivällisyys liittyy myös siihen kuinka Buffett pitää ”ärsykkeiden puutteesta”. Vuoden 1985 haastattelussa Buffett sanoo: “Pidän ärsykkeiden puutteesta. Saamme faktoja emmekä ärsykkeitä [Omahassa]. Jos olisin jäänyt Wall Streetille, olisin luultavasti paljon köyhempi. Wall Streetillä on liikaa ärsykkeitä.”

Ärsykkeiden määrä on lisääntynyt monin tavoin sen jälkeen kun haastattelu nauhoitettiin.

”Minun ei tarvitse tehdä rahaa jokaisella [ostolla]”, sanoo Buffett. ”Osakekaupassa sinulle tarjotaan joka päivä tuhansia yrityksiä hinnoilla, jotka muuttuvat päivittäin eikä sinun tarvitse tehdä päätöstä. (...) Voit istua alas ja katsoa tuhansia tarjouksia kunnes yksi, josta ymmärrät jotain, osuu kohdalle ja ostat.”

Tiivistettynä ainoa syy seurata osakkeen hintaa on tarkistaa onko se alle vai yli sinun arviosi sen arvosta. Osta silloin kun hinta sisältää turvamarginaalisi.

Pätevyyden alue

Sijoittaessasi sinun ei tarvitse tietää kaikkea. Jos sinulla on syvää kiinnostusta ja ymmärrystä jostain tietystä toimialasta, se on todennäköisesti myös hyvä sijoituskohde sinulle.

Jos sinulla ei ole suoraa yhteyttä alan tai yrityksen johtajiin, voit aina lukea heistä. (Buffett ja Munger sanovat, että he lukevat paljon.) Lue kiinnostavien yritysten vuosikertomukset, lue kirjoja kiinnostavilta aloilta tai mistä tahansa sinua kiinnostavasta aiheesta. Munger suosittelee lukemaan virheitä tehneiden ihmisten elämänkertoja, jotta voit välttää samat virheet.

Katso yritysten johtajien haastatteluja, etsi tulospuheluiden dokumentointia ja kiinnitä huomiota kuinka johtajat puhuvat yrityksestään.

Voit nähdä ajatteleeko yritys toimintaansa pitkällä aikavälillä vai keskitytäänkö yhtiössä vain optio-oikeuksiin ja lyhyen aikavälin voittoihin.

Kuinka sijoittaa kuin Warren Buffett pähkinänkuoressa:

  • Älä unohda sijoittamisen ensimmäistä sääntöä (Älä menetä rahaa)
  • Tiedä mitä osaat
  • Ole kärsivällinen ja kurinalainen
  • Käytä osakemarkkinoita viisaasti
  • Älä seuraa osakehintoja liian usein
  • ”Ole pelokas kun kaikki muut ovat ahneita ja ahne kun muut ovat pelokkaita” (vielä yksi loistava sitaatti Buffettilta)
  • Etsi yrityksiä, joilla on taloudellinen vallihauta ja sekä korkea että kestävä tuotto.
  • Vältä vipuvaikutusta
  • Lue paljon ja useilta eri aloilta
  • Muodosta oma mielipiteesi, älä luota liikaa muiden näkemyksiin.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja