Teetkö hyviä taloudellisia päätöksiä?

Kysy itseltäsi nämä kysymykset ennen kuin sijoitat.

Marco Caprotti 19.11.2020
Facebook Twitter LinkedIn

scales

Hyvä taloudellinen suunnittelu vaati muutakin kuin sijoituskohteen ja sijoitustyylin määrittelemistä. Ennen osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin tai muihin instrumentteihin sijoittamista on tehtävä useita tärkeitä ja monimutkaisia päätöksiä. Kysy itseltäsi nämä seitsemän kysymystä ennen kuin sijoitat ymmärtääksesi, onko kyseessä hyvä taloudellinen päätös.

Kysymys 1: Miksi sijoittaa ollenkaan?

Ennen sijoittamista on tärkeää varmistaa, että käytät rahasi parhaalla mahdollisella tavalla tavoitteidesi saavuttamiseksi. Voi olla järkevämpää maksaa ensin pois olemassa olevat velat, erityisesti jos sinulla on korkeakorkoisia kuluttajaluottoja. Voi myös olla järkevää säästää puskurirahastoon tai ostaa vakuutus markkinoille sijoittamisen sijaan.

”Kun tähän kysymykseen on vastattu riittävän hyvin, sijoittaja voi olla varmempi siitä, että sijoittaminen on järkevää juuri hänen tilanteessaan ", sanoo Morningstarin tutkimusjohtaja Paul Kaplan.

Kysymys 2: Mikä on sopiva riskitaso?

On monimutkaista luoda salkku, joka vastaa sijoittajan riskinottokykyä. Täytyy ottaa huomioon paitsi riskipreferenssit (ts. mitä tunteita tai reaktioita markkinoiden kehitys aiheuttaa), myös riskikapasiteetti (ts. kuinka paljon riskiä kannattaa ja voi ottaa) sekä mahdolliset reaktiot markkinatapahtumiin.

”Tärkeä osa salkun suunnitteluprosessia on varmistaa, että salkku kohtaa sijoittajan riskinottokyvyn”, kertoo Kaplan.

Kysymys 3: Kuinka sijoitustavoitteidesi riski vaikuttaa salkkuusi?

Ihmiset sijoittavat yleensä rahoittaakseen jonkun tavoitteen, esimerkiksi paremman eläkkeen. Tämän takia on tärkeää ymmärtää, miten sijoitustavoitteeseen liittyvät riskit vaikuttavat salkkuun ja ne on otettava huomioon salkkua optimoitaessa.

Kysymys 4: Millainen sijoitus on järkevin?

Eri sijoituksilla on eri kulut ja niitä verotetaan eri tavoin. Siksi verojen ja kulujen vaikutuksen ymmärtäminen voi lisätä sijoittajan saamaa tuottoa. Jos esimerkiksi varainhoitaja veloittaa koko sijoitussummasta yhden prosentin kulun ja tuottaa kahden prosentin alfan (eli lisätuoton), sijoittaja saa yhden prosentin nettotuoton.

Termi "alfa" kertoo sijoituskohteen riskikorjatun ylimääräisen tuoton, tässä esimerkissä siis kuinka rahastonhoitaja tuottaa sijoittajalle ylimääräistä tuottoa vertailuarvoon (indeksiin) nähden.

Kysymys 5: Mitä omaisuusluokkia kannattaa harkita?

Kun sopiva riskitaso on määritetty, sijoittajan täytyy määritellä kuinka luoda salkku.

 ”Esimerkiksi, jos aikoo sijoittaa 60 prosenttia sijoitetusta varallisuudestaan osakkeisiin, täytyy miettiä, millaisia osakkeita suosia”, Kaplan sanoo. Salkun voi luoda esimerkiksi ainoastaan suurin kotimaisiin yrityksiin sijoittamalla, tai luoda tehokkaamman salkun sijoittamalla myös muille markkinoille kuten pieniin kotimaisiin yrityksiin, kansainvälisiin yrityksiin, kehittyville markkinoille, yms.

Kysymys 6: Mitä sijoituksia kannattaa valita?

Kun tavoitteet omaisuusluokkien osalta ovat asetettu, seuraavaksi täytyy päättää, mitä sijoituksia valita. On olemassa useita eri sijoituskohteita ja -strategioita, joista valita (kuten rahastot ja ETF:t tai aktiiviset vs. passiiviset). Ottaen huomioon kuinka vaikeaa on johdonmukaisesti valita rahastoja, jotka pärjäävät muita samankaltaisia rahastoja paremmin, sijoittajien kannattaa keskittyä kuluihin ja käyttää todistetusti toimivaa menetelmää valitessa aktiivisia rahastonhoitajia.

Kysymys 7: Milloin salkku pitäisi tasapainottaa?

Sijoitussalkun tasapainotus on tärkeää, jotta sijoittaja voi varmistaa sjioitusten pysyvästi kohtaavan hänen tavoitteensa ja päämääränsä. ”Olettaen, että sijoittajan taivoitteet ja päämärä eivät ole muuttuneet, salkku pitäisi tasapainottaa vähintään kerran vuodessa”, sanoo Kaplan.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Marco Caprotti

Marco Caprotti  è Giornalista di Morningstar in Italia.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja