Mitä ”vaihtoehtoinen” rahasto tekee?

Vaihtoehtoiset rahastot ovat suosittuja. Mutta mistä tunnistaa vaihtoehtoisen rahaston? Mille ne ovat vaihtoehtoja?

Facebook Twitter LinkedIn

Vaihtoehtois- eli alternatiivirahastot ovat monimuotoinen joukko. Tässä artikkelissa käymme läpi keskeiset vaihtoehtoisrahastojen tyypit ja käytämme joitakin suurimpia eurooppalaisia rahastoja esimerkkeinä.

Vaihtoehtoiseksi rahastoksi Morningstarilla luokitellaan rahastot, jotka pyrkivät synnyttämään osake- ja usein myös korkomarkkoinoiden suunnasta riippumatonta tuottoa. Ne myös käyttävät vaihtoehtoisia sijoitustapoja, esimerkiksi shorttausta eli lyhyeksi myymistä sekä erilaisia johdannaisstrategioita.

Tavoitteena ei yleensä ole markkinaindeksin lyöminen vaan absoluuttinen tuotto. Osalla rahastoilla on julkilausuttu tuottotavoite, osalla ei.

Vaikka Morningstarilla on yli 20 rahastoluokkaa alternatiiveille, ovat luokat silti verraten hajanaisia, emmekä anna niille Morningstarin tähtiä, koska vertailu on vaikeaa. Vaihtoehtoisiin rahastoihin sijoittamisessa olennaista on tutkia kunkin rahaston strategia tarkkaan, koska tuottoprofiilit voivat poiketa huomattavasti.

Multistrategia
Ylivoimaisesti Suurin vaihtoehtoisrahastojen luokka Euroopassa on multistrategia. Nämä rahastot yhdistävät useita vaihtoehtoisia sijoitusstrategioita yhteen salkkuun. Morningstarilla on kaksi luokkaa, joista toisessa olevat rahastot sijoittavat suoraan markkinoille, toisessa muihin rahastoihin.

Euroopan suurin vaihtoehtoisrahasto on Standard Life Investmentsin ”Gars” eli Global Absolute Return Strategy. Rahasto yhdistää lukuisia sijoitusstrategioita saavuttaakseen jokaisella kolmen vuoden jaksolla riskittömän koron lisättynä viidellä prosenttiyksiköllä. Sijoituksia voidaan tehdä riskipreemioihin eli eri markkinoiden tyypilliseen kehitykseen (”beta”); ottaa näkemystä sijoituksissa, joissa ei välttämättä ole teoreettista riskipreemiota mutta GARS-tiimi uskoo olevan mahdollisuuksia (”directional”); sijoittaa ”pareihin” eli esimerkiksi ottaa näkemystä Australian korkojen puolesta ja Yhdysvaltain korkoja vastaan; sekä tehdä perinteistä sijoitusvalintaa.

Rahasto tuotti vuonna 2012 euroissa 8,4 prosenttia, mutta tuotto on laskenut vuosi vuodelta. Vuosi 2016 oli Gars-rahastoille (Britanniaan ja Luxemburgiin rekisteröidyt) vaikea. Vuoden alkupuoliskolla tappiota tuli peräti 4,5 prosenttia. Kolme vuoden tuotto oli heinäkuun lopussa vain noin 1,9 prosenttia vuositasolla. Tämän vuoden heinäkuun lopussa eli kertynyt vain 1,6 prosenttia. Rahaa onkin lähteynyt Garsista miljarditolkulla viimeisen vuoden aikana.

Ei ole helppoa ollut Newtonin Real Return -rahastollakaan. Tänä vuonna rahasto on hieman yli kahden prosentin tuotossa punnissa mitattuna, mutta viime vuoden toisella puoliskolla rahasto koki noin neljän prosentin arvonlaskun. Kolmen vuoden tuotto oli heinäkuun lopussa noin 2,6 prosenttia vuositasolla. Newtonin rahastossa käytetään monenlaisia sijoituksia ja sijoitustrategioita. Osa salkusta perustuu osakevalintoihin, osa allokaatiopäätöksiin. Tavoitteena on riskitön korko lisättynä neljällä prosenttiyksiköllä viiden vuoden ajalla, ja jokaisen kolmen vuoden jaksolla tavoite on olla plussalla eli jalat kuivina kulujen jälkeen.

Molempien rahastojen korrelaatio maailman osakemarkkinoiden tuottoon on ollut yli 0,7 eli osakkeiden yleisellä suunnalla on merkittävä vaikutus näiden rahastojen tuottoon.

Long/short velka
Toiseksi suurin vaihtoehtoisten rahastojen kategoria on long/short velka. Luokan rahastot tekevät korkosijoituksia laittamalla vastakkain salkunhoitajien hyviksi katsomat sijoitukset (long) sekä kohteet, joiden arvon salkunhoitajat uskovat laskevan (short).

Suurin rahaston amerikkalaisen Legg Masonin Western Asset Macro Opportunities Bond. Salkunhoitajilla on suuret vapaudet etsiä aliarvostettuja sijoituskohteita korko- tai valuuttamarkkinoilla. Volatiliteetti eli kurssiheilunta saa nousta peräti 10 prosenttiin, kun esimerkiksi Garsissa ja Newtonin rahastossa se on ollut alle viidessä prosentissa viime aikoina. Rahaston tuotto on ollut vahvaa viime vuodet, dollariosuussarjassa 6,1 prosenttia vuositasolla kolmen vuoden ajalla.

Market neutral – osakkeet
Kolmanneksi suurin kategoria vaihtoehtoisia rahastoja koostuu markkinaneutraaliin tuottoon pyrkivistä rahastoista. Niiden tarkoituksena on välttää korrelaatiota osakemarkkinoiden kanssa.

Luokan suurin rahasto on brittiläisen Old Mutualin Global Equity Absolute Return yli kahdeksalla miljardilla eurolla. Rahaston korrelaatio maailman osakemarkkinoiden kanssa on ollut 0,36 viimeisen kolmen vuoden aikana eli lievästi positiivinen. Tuotto on kertynyt 4,8 prosenttia vuotta kohden ”A $ Acc” yksityissijoittajien rahastosarjalle.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
abrdnII- Gb Ab Rt Str A Acc EUR  
FTGF WA Mcr OppBd A USD Acc128,67 USD0,09Rating
Jupiter Merian Glb Eq AbsRet L USD Acc1,58 USD-0,30Rating

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja