Skagen Kon-Tiki tasolle Silver

Rahaston prosessin muutos lisää hieman epävarmuutta. Osakepoiminnan tulokset eivät ole olleet huippuarvosanan veroisia.

Facebook Twitter LinkedIn

Olemme laskeneet analyytikkoarvosanaamme Skagen Kon-Tiki-rahastolle pykälän verran. Rahaston uusi arvosana on Silver entisen Gold sijaan.

Muutoksen jälkeen kehittyvien maiden luokan ainoat Gold-rahastot ovat Comgest Growth Emerging Markets ja Magellan, joilla on sama salkunhoitotiimi.

Silver-arvosanallaan Kon-Tiki on kuitenkin edelleen yksi suosikeistamme kehittyvien maiden osakerahastojen joukossa.

Norjalaisen Skagen-rahastotalon Kon-Tiki on kokenut kovia viime vuosina. 2012 oli ensimmäinen vuosi, jona rahasto jäi vertailuindeksilleen. Vahvan vuoden 2013 jälkeen niin 2014 kuin 2015 sujuivat heikosti, ja myös tänä vuonna heinäkuun lopussa rahasto oli rahastoluokkaansa perässä.

Merkittävä seikka rahaston heikossa tuotossa on ollut arvotyylin heikompi tuotto 2011 jälkeen. Rahasto ei kuitenkaan ole puhtaasti tyylisuuntautunut, vaan sen prosessi keskittyy hyvien osakkeiden löytämiseen, ja joukossa on myös kasvuosakkeita kuten eteläafrikkalainen Naspers. Osakepoiminnassa rahaston tiimi ei olekaan enää onnistunut yhtä vakuuttavasti kuin aiemmin. Onnistumisia on tullut lähinnä syklisten kulutustuotteiden yhtiöissä.

Skagen Kon-Tiki on menettänyt merkittävästi rahastopääomaa heikomman tuoton sekä Skagen-yhtiön omistajaetsinnän alettua 2014 lopussa (yhtiötä ei lopulta myyty ulkopuoliselle, vaikka se oli tavoitteena). Samalla rahaston prosessissa on tehty muutoksia, joilla on tavoiteltu tappiokierteen katkaisemista. Vuoden 2014 tappiot Venäjällä ja aiemmat tappiot Brasiliassa johtivat päätökseen välttää merkittävää poliittista riskiä sisältäviä yhtiötä. Vuoden 2015 aikana alkoi nähdäksemme vielä kauaskantoisempi muutos, kun salkkuyhtiöiden määrää lähdettiin leikkaamaan rajusti, yli sadasta nykyiseen reiluun 60:een. Samalla suuretn yhtiöiden osuutta on kasvatettu ja pienten yhtiöiden painoa hieman leikattu. Skagenin peruste muutokselle on ollut keskittää kunkin viiden salkunhoitajan huomio muutamaan osakkeeseen. Aiemmin Skagen on kuitenkin korostanut pitkän "hännän" merkitystä uusien ideoiden tuojana, ja pienet sijoitukset ovat myös auttaneet rahastoa sen vahvoina nousukausina.

Katsomme arvosanan Silver vastaavan paremmin näkemystämme rahaston kyvystä synnyttää riskikorjattua ylituottoa yli syklin.

Lue raporttimme tiivistelmä täältä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja