Morningstarin tehtävänä on tarjota sijoittajille työkaluja, joiden avulla he voivat tehdä perusteltuja päätöksiä ja siten päästä taloudellisiin tavoitteisiinsa. Viimeisten 30 vuoden aikana kehitetyt innovaatiot, kuten Morningstar rating, Morningstarin style box, Morningstarin rahastoluokat ja Morningstar Analyst Rating, ovat tarjonneet sijoittajille eri puolilla maailmaa välineitä sijoitusrahastojen ja etf:ien analysointiin, vertailuun, valintaan ja seurantaan. Morningstarin vastuullisuusrating on osa tätä jatkumoa – sen avulla sijoittajat voivat arvioida rahastojen sijoituskohteita niiden vastuullisuusprofiilin perusteella.
Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat monille ihmisille tärkeitä. Selvitys toisensa jälkeen kertoo ihmisten olevan huolissaan ilmastonmuutoksesta, ympäristöasioista, yritysten henkilöstöpolitiikasta ja yhteiskunnallisesta vastuusta. Sijoitusmaailmassa tästä ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvän hallintotapaan liittyvästä asiakokonaisuudesta käytetään nimitystä vastuullisuus, englanninkielisessä maailmassa usein "ESG" (environmental, social, governance). Yhä useammat sijoittajat – erityiset naiset ja nuoret – pitävät tärkeänä, että vastuullisuuskysymykset otetaan huomioon sijoituskohteissa. He haluavat sijoittaa yhtiöihin, joiden toiminta vastaa heidän käsitystään yritys- ja ympäristövastuusta, kestävästä kehityksestä ja hyvästä hallintotavasta; kyse on arvoista. Toisille, kuten salkunhoitajille, vastuullisuus saattaa olla tapa tehdä parempi sijoituksia. Ymmärrämme yhä paremmin, että vastuullisuus vaikuttaa yrityksen taloudelliseen tulokseen. Siksi on järkevää tarkastella myös ESG:tä osana sijoitusprosessia varsinkin, jos tehdään pitkän aikavälin sijoituksia.
Kriteerit puuttuneet
Toistaiseksi sijoittajilta puuttunut välineitä, joilla rahastojen vastuullisuutta olisi voinut arvioida. Vaihtoehdot ovat rajoittuneet rajalliseen määrään rahastoja, jotka nimenomaan ilmoittavat valitsevansa sijoituskohteensa vastuullisen sijoittamisen periaatteiden mukaisesti. Perinteisesti nämä rahastot ovat käyttäneet poissulkevaa valikointia eli jättäneet pois sellaiset sijoitukset, jotka eivät sovi rahaston eettiseen profiiliin. johon yhdistyy aktiivinen omistaminen (kuten yhtiökokouksissa äänestäminen, esitysten tekeminen yhtiökokouksille sekä suora vaikuttaminen yrityksen toimintaan). Nykyään useimmat vastuullisuusrahastot soveltavat valintaprosessiinsa myös laajempia vastuullisuuden kriteerejä.