Hurja kolmas neljännes tiivistettynä

Vain yksi sektori selvisi plussalla Euroopan osakemarkkinoilla. Pörssissä pitkästä aikaa ensimmäinen yli kymmenen prosentin lasku.

Facebook Twitter LinkedIn

Euroopan markkinoilla ryskyi vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä, kuten jokainen osakkeita tai osakerahastoja omistanut on salkustaan hyvin huomannut. Kehittyneiden Euroopan maiden Morningstar-indeksi laski 8,3 prosenttia.

Kun laskujakso määritellään yli kymmenen prosentin pudotukseksi, on sellainen pitkästä aikaa käsillä, kuten alla oleva kuukausidatasta laskettu kaavio kertoo.

Eurooppa nousut laskut

Vain yksi sektori Morningstarin 11 sektorista selvisi plussalla - kiinteistöala. Europpan keskuspankin elvyttävä politiikka on nostanut kiinteistöalan kursseja, koska lainaraha rakennushankkeisiin on halpaa.

Sektorien tuotot on laskettu markkinapainojen mukaan Morningstarin kehittyneen Euroopan osakeindeksistä, jossa on lähes 1200 yhtiötä.

Pahiten ottivat takapakkia energia ja perusmateriaalit, 14,8 ja 14,2 prosenttia. Vuoden 2014 lopussa alkanut öljyn hinnan lasku on vienyt puhdin energiaosakkeilta, jotka olivat syyskuun lopussa keskimäärin 8,7 prosenttia tappiolla vuoden alusta. Perusmateriaalien tappiot ovat tulleet sitä myöten, kun Kiinan talouden vaikeudet ovat alkaneet pelottaa markkinoita, vuoden alkukuukausina ne nousivat vielä mukavasti.

Defensiivisistä aloista ei-sykliset kuluttajayhtiöt (kuten ruokakauppa jne.) jäivät hitusen, 0,3 prosenttia, tappiolla kolmannella neljänneksellä, mutta pieni muutos kertoo näille osakkeille tyypillisestä kyvystä toimia jarruna laskuissa. Defensiivisistä sektoreista juuri kuluttajayhtiöt sekä terveydenhuolto ovat nousseet vahvasti tänä vuonna, kun sijoittajat ovat etsineet vahvoja osingonmaksajia matalaa tuottoa antavien korkopaperien sijaan.

Alla olevan taulukon oikea sarake "Kurssi/Käypä arvo" kertoo, miten yhtiöt on arvostettu sektorin sisällä suhteessa Morningstarin analyytikoiden näkemykseen. Pääosin osakkeet näyttävät aliarvostetuilta, mutta eivät valtavalla marginaalilla.

Sektorit Eurooppa 2015

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja