Rahaston salkun vastuullisuus julki

Morningstar tuo markkinoille ensimmäiset globaalit arvosanat kuvaamaan rahaston omistamien yritysten vastuullisuutta (ESG).

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstarin tiedote 13.8.2015

Morningstar tuo markkinoille ensimmäiset sijoitusrahastojen ja etf-rahastojen ESG-arvosanat. Yritysten ympäristöystävällisyyden sekä sosiaalisen ja hallinnollisen vastuullisuuden (ESG) arvosanat perustuvat alansa johtavan tutkimustiedon tuottajan Sustainalyticsin reittauksiin.

Sveitsiläinen finanssipalveluyhtiö Julius Baer ottaa ensimmäisenä asiakkaana käyttöön Morningstarin ESG-arvosanat rahastotutkimusta tekevälle tiimilleen.

”Yksi Morningstarin ydinarvoista on ’sijoittaja on tärkein’. Pyrimme auttamaan sijoittajia saavuttamaan taloudelliset tavoitteensa. Tässä hengessä olemme pitkään tehneet tutkimusta, joka pyrkii edistämään hyvää hallintotapaa, tuo esille kustannusten merkitystä sekä korostaa läpinäkyvyyttä”, sanoo Morningstarin Pohjois-Amerikan rahastotutkimuksen johtaja Jon Hale.

”Arvosanat yhtiöiden ympäristöllisestä, sosiaalisesta ja hallintotavan kestävyydestä ovat luontevaa jatkoa tälle työllemme. Haluamme edelleen parantaa sijoitusalan läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta ESG-kysymysten tutkimuksella, datalla ja työvälineillä. Autamme näin sijoittajia laittamaan rahansa tuottamaan kohteisiin, jotka ovat heille merkityksellisiä.”

Sijoittajan ja finanssialan palveluntarjoajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota ESG-periaatteisiin ja -käytäntöihin. Morgan Stanley Institute for Sustainable Investingin helmikuinen tutkimus kertoo, että 71 prosenttia yksityissijoittajista on kiinnostunut vastuullisesta sijoittamisesta. Viimeisen vuoden aikana YK:n kestävän sijoittamisen PRI-periaatteet allekirjoittaneiden yritysten määrä on kasvanut 29 prosentilla. Kestävää sijoittamista edistävään verkostoon on liittynyt 1300 yhtiötä, jotka hallinnoivat yhteensä yli 59 000 miljardia dollaria varoja.

Sustainalytics on tehnyt ESG-tutkimusta ja -analyysiä yli 20 vuotta. Globaalisti toimivalla yhtiöllä on 230 työntekijää, joista 120 on eri alueisiin ja sektoreihin erikoistuneta analyytikkoja. He keskittyvät kunkin teollisuudenalan tärkeisiin kysymyksiin eri markkinoilla. Kullekin seuratulle yhtiöille annetaan pisteitä noin 70 indikaattorista, jotka kertovat miten yritys huomioi ympäristön sekä sosiaalisen kestävyyden ja hyvän hallintotavan toiminnassaan.

Morningstar seuraa globaalisti yli 200 000 hallinnoidun sijoituskohteen omistuksia. Sustainalyticsillä on ESG-reittaukset yli 4500 yhtiöstä. Käyttämällä kattavaa salkkudataansa Morningstar laskee rahastoille pääomapainotetut ESG-arvosanat, jotka pohjaavat Sustainalyticsin yhtiötason ESG-reittauksiin. Sijoittajat pääsevät näin ensi kertaa vertailemaan rahastoja ESG-näkökulmasta rahastoluokkien sisällä, suhteessa vertailuindekseihin ja historiallisesti. Sijoittajat voivat myös tutkia tarkemmin rahaston omistuksia ympäristön, sosiaalisen kestävyyden ja hallintotavan kannalta. Morningstarin aikomuksena on julkistaa ESG-arvosanat vuoden 2015 viimeisellä vuosineljänneksellä ja tuoda ne datapalveluihinsa ja merkittäville ohjelmistoalustoilleen 2016.

”Ympäristö-, sosiaaliset ja hallintokysymykset (ESG) olivat pitkään rahastosijoittamisessa sivuroolissa. Nyt ne ovat kuitenkin siirtyneet yhä enemmän huomion kohteeksi”, sanoo Sustainalyticsin toimitusjohtaja Michael Jantzi. ”Arvostamme Morningstarin innovatiivista otetta ja odotamme innolla yhteistyötä, jolla luodaan rahastojen vertailulle uusi standardi.”

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja