Kauppa ei tällä erää muuta Nokia-näkemystämme

Morningstarin näkemys Nokian käyvästä arvosta on 7 euroa osakkeelta. Meistä Nokialla ei ole vahvaa kilpailuetua.

Brian Colello, CPA 15.04.2015
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstarin Nokia-analyytikko on julkaissut seuraavan raportin 14. huhtikuuta, kun huhut Nokian ja Alcatelin liitosta olivat tulleet julkisuuteen. Kauppa vahvistui vasta 15. huhtikuuta aamulla.

Pidämme yllä arviomme Nokian 7,50 dollarin osakkeen käyvästä arvosta (7 euroa) Nokian neuvotellessa yhdistymisestä Alcatel-Lucentin kanssa. Katsomme myös, että Nokialla ei ole vahvaa, kestävää kilpailuetua (no moat). Markkinoilla on huhuttu myös Nokian harkitsevan Here-karttasegmentin myymistä. Tarkoituksena olisi mm. saada varoja Alcatel-kauppaa varten.

Meistä Alcatel-Lucentin hankkiminen on strategisesti järkevää Nokialle. Yhdistyneestä yhtiöstä tulee vahva kilpailija Huaweille ja Ericssonille telelaitteissa ja -palveluissa. Tämän luokan yhdistymisessä syntyy mahdollisuuksia suuriin kustannusleikkauksiin, mutta Ranskan hallitus on sanonut olevansa huolestunut tutkimus- ja kehitystyöpaikkojen menestyksestä.

Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistymisestä on huhuttu pitkään. Se takaisi Nokialle lisää globaalia kattavuutta, koska se lisäisi yhteistyötä erityisesti amerikkalaisten AT&T:n ja Verizonin kanssa. Kaiken kaikkiaan yhtiöillä olisi yhdistyneenä paremmat mahdollisuudet saada kauppoja, jotka nyt menevät Ericssonille tai Huaweille. Tämä lisää liikevaihto-odotuksia.

Meistä Here-karttapalvelu ei sovi erityisen hyvin uuteen Nokiaan. Yhtiön spin offissa olisi järkeä, menee Alcatel-kauppa läpi tai ei, toki hinnan huomioiden; Here näyttää parantavan tuloksellisuuttaan, minkä vuosi sitä ei ole tarvetta myydä hinnalla millä hyvänsä.

Vuonna 2014 Nokia teki miljardin euron alaskirjauksen Herestä. Tuolloin yhtiön arvo katsottiin kahdeksi miljardiksi euroksi. Meistä tätä arvostusta voi pitää siedettävänä arviona siitä hinnasta, jonka yhtiöstä voi saada (2 kertaa vuoden 2015 myyntiennusteemme, 18 kertaa vuoden 2015 liiketulosennusteemme).

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Dinglong Culture Co Ltd Class A0,64 CNY-4,48
Nokia Oyj3,37 EUR-0,75Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B70,40 SEK-1,37Rating

Tietoja kirjoittajasta

Brian Colello, CPA  on Morningstarin seniorianalyytikko osaketiimissä.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja