Sijoittaja, uskalla olla optimisti

NÄKEMYS: Vaikka arvostukset eivät olekaan enää yhtä houkuttelevia kuin 2009, kannattaa katsoa mitä kaikkea olisi menettänyt uskomalla vain varoituksia.

Emma Wall 09.09.2014
Facebook Twitter LinkedIn

Kirjoittaja Emma Wall on Morningstarin toimittaja Isossa-Britanniassa. Hän on seurannut finanssialaa toimittajana vuodesta 2007. Britannian varainhoitoalan yhdistys IMA valitsi Wallin vuoden toimittajaksi 2012 ja Headlinemoney parhaaksi sijoitustoimittajaksi 2013.

Olen optimisti. Se on harvinaista rahoitusalaa seuraavien toimittajien joukossa. Moni kollegoistani pitää pirujen maalailemisesta seinille. He tapaavat varoitella, että markkinoiden nousu on jo liian pitkällä ja ainoa tie vie alaspäin.

Olen itsekin syyllistynyt liialliseen peloitteluun. Mutta tuomiopäivän julistukset ovat harvoin osoittautuneet oikeiksi.

Pitkät korot
Pitkien korkojen pitkä lasku näytti kääntyvän nousuksi kaksi vuotta sitten Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, mikä uhkasi romahduttaa obligaatioiden arvon. Mutta jos silloin myi, menetti tuntuvat tuotot seuraavina vuosina. Yhdysvaltain liittovaltion velkakirjat ovat tänäkin vuonna tuottaneet mukavasti markkinoiden päinvastaisista odotuksista huolimatta.

On toki selvää, että korkopaperien arvot ovat kohonneet jo tuntuvasti, eivätkä ole enää erityisen houkuttelevia kohteita. Opetus on kuitenkin se, että sijoittajan ei kannata poistua jostakin varallisuusluokasta vain, koska markkinoiden tunnelma siellä on synkkä.

Osakkeet
Samalla tavoin kehittyneiden maiden osakemarkkinoiden arvostuksia on kauhisteltu siitä asti kun kurssit alkoivat nousta finanssikriisin alhosta. Nyt siitä on kulunut viisi vuotta ja varoittelu jatkuu.

Eivät arvostukset ole tietenkään niin houkuttelevia kuin jokin aika sitten. Mutta jos uskoit kielteisiä näkemyksiä 2009, olet menettänyt huikeat tuotot. S&P 500 -indeksi on Yhdysvalloissa noussut 2009 maaliskuun 683 pisteestä nykyiseen noin 2000:een. Eikä nousu välttämättä tähän jää. Esimerkiksi Psigma-varainhoitoyhtiön sijoitusjohtaja Tom Becket uskoo seuraavien muutaman vuoden olevan erittäin hyviä osakkeille.

"Joukkovelkakirjojen nykyinen tuottotaso ja osakkeiden osakekohtainen tulostaso (E/P) on hyvin erilainen, ja erityisen selvä tämä ero on Keski-Euroopassa; Saksan kymmenen vuoden velkakirjojen tuotto on käynyt jo alle prosentissa", hän sanoo.

"Tämä osakkeiden tuottojen paremmuus on globaali ilmiö. Yritysten vapaa kassavirta ja vahvat osingot vetävät puoleensa nyt kun riskitön korko on lähes nollassa."

Kaksi vuosikymmentä
Kannattaa muistaa, että valtion joukkovelkakirjojen hyvät tuotot jatkuivat lähes kaksi vuosikymmentä. Siihen nähden viiden vuoden osakenousu on lyhyt.  

Liika pelokkuus voi olla tuhoisaa salkullesi. Menetät tuottoja mutta saatat myös hautautua tappioihin, joita et saa purettua. Kannattaa olla kärsivällinen ja välittää mahdollisimman vähän markkinoiden heilahteluista tai markkinahälystä.

"Mikään menestyksekäs sijoitusstrategia ei perustu markkinoiden suunnan arvaamiseen. Olisi parempi, jos lopetettaisiin uskottelu sellaisen toiminnan mielekkyyteen", sanoo Morningstarin yksityistalouden johtaja Christine Benz.

"En pysty muuttamaan kaikenlaisten toimittajien tai meklarien mieltä ja saada heitä lopettamaan tämän hälyn aiheuttamista. He tienaavat elantonsa sen ylläpitämisestä, sillä siitä syntyy kaupankäyntiä. Mutta haluan vaikuttaa siihen, että yksityissijoittajat osaisivat olla välittämättä päivittäisestä uutisvirrasta."

Tärkeintä on olla valikoiva. Kaikki osakkeet eivät ole houkuttelevasti hinnoiteltuja. Mutta jos sijoitat hyviin, aliarvostettuihin osakkeisiin, hyvien salkunhoitajien rahastoihin ja sulavasti toimiviin indeksirahastoihin, pääset parempiin tuottoihin kuin jos vain pysyttelet pois markkinoilta.

Sulje markkinoiden möly korvistasi, mutta pysy markkinoilla. Se on ainoa tapa päästä kunnon pitkän ajan tuottoihin.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Emma Wall  on Morningstar.co.uk-sivuston toimittaja.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja