Etf-rahastot lyövät indeksirahastot hinnassa

Morningstarin tutkimus kertoo etf:ien olevan useimmissa tapauksissa indeksirahastoa halvempi vaihtoehto yksityissijoittajille.

Holly Cook 04.10.2013
Facebook Twitter LinkedIn

Indeksin eli markkinapainojen mukaisesti sijoittavia rahastoja on kahta päätyyppiä: indeksi- ja etf-rahastoja. Indeksirahastot ovat perinteisiä sijoitusrahastoja, joiden arvo määräytyy kerran päivässä ja joita ostetaan rahastoyhtiöltä tai rahastovälittäjältä. Etf:t taas ovat kaupan pörssissä ja niiden arvo muuttuu pitkin päivää.

Molempien myyntivalttina on halpa hinta, sillä niiden palkkioon ei sisälly aktiivisen salkunhoidon kustannuksia. Mutta kumpi on halvempi tapa sijoittaa indeksin mukaisesti?

Morningstarin vastikään julkistaman tutkimuksen mukaan suurille eli institutionaalisille sijoittajille indeksirahastot ovat usein halvempi vaihtoehto, mutta yksityissijoittajille etf on usein kustannustehokkaampi tapa sijoittaa indeksiin.

Morningstarin passiivisten rahastojen tutkimustiimin mukaan etf:ien kustannusetu tulee esiin lähes markkinoilla kuin markkinoilla, kun katsotaan Euroopan laajuista dataa. Merkittävä selittäjä on yksityishenkilöille suunnattujen indeksirahastojen korkea hinta: peräti 40 prosenttia eurooppalaisiin suuriin yhtiöihin sijoittavista perinteisistä indeksirahastoista veloittaa yli yhden prosentin hallinnointipalkkiota, vaikka ne eivät pyri kuin indeksin kaltaiseen tuottoon.

Eurooppalaisessa hinnoittelussa tyypillistä on, että samaa indeksirahastoa myydään kahdella hyvin eri hinnalla. Suursijoittajien kulut ovat selvästi yksityishenkilöistä alemmat. Etf-rahastoissa hallinnointipalkkio taas on aina sama, oli sijoittajalla kuinka paljon rahaa kiinni tahansa.

Osakeindeksit
Raportti osoittaa, että indeksisijoittamisen kulut ovat pudonneet osakepuolella niin indeksi- kuin etf-rahastoissa viiden viime vuoden aikana Euroopassa. Uusia halvempia rahastoja on tullut vanhojen kalliimpien rinnalle.

Keskimääräisen osakkeisiin sijoittavan indeksirahaston kulut (TER, total expense ratio) ovat Euroopassa yksityissijoittajille 0,73 % ja institutionaalisille sijoittajille 0,32 %. Etf:issä keskimääräinen kulu on 0,39 %.

Korkoindeksit
Korkorahastoissa etf-rahastojen palkkiot ovat liikkuneet sen sijaan ylöspäin. Korkotuotteet ovat muuttuneet hienojakoisemmiksi, ja toisaalta kilpailua on edelleen verraten vähän. Indeksirahastojen keskimääräinen yksityissijoittajilta veloitettu palkkio on 0,35 % ja suursijoittajilta veloitettu 0,28 %. Etf:t ovat kallistumisestaan huolimatta silti edelleen molempia indeksirahastotyyppejä halvempia. Niiden keskikulu on 0,23 %.

Sektoreittain sijoittaville etf:t ovat käytännössä ainoa indeksivaihtoehto. Sektori-etf:iä on tarjolla 255 kun sektoreittain sijoittavia perinteisiä indeksirahastoja on 36 (luvussa mukana vain ne rahastot jotka ovat tarjolla yksityissijoittajille). Sektori-etf:ien keskikulu on 0,45 % kun sektori-indeksirahastot maksavat keskimäärin peräti 1,14 %.

Lue koko tutkimuspaperi täältä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Holly Cook

Holly Cook  is Manager, Morningstar EMEA Websites

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja