Mihin Venäjälle sijoitatkaan?

Suuret indeksiyhtiöt hallitsevat myös Venäjälle sijoittavien rahastojen salkkuja. Sberbank on yleisin omistus.

Facebook Twitter LinkedIn

Venäjä-rahastot ovat menettäneet pääomaa, niin Suomessa kuin muualla, mutta ovat edelleen merkittävässä roolissa suomalaisessa rahastotarjonnassa. Venäjää myydään usein maan kasvutarinan kautta: Euroopan suurin maa, jossa kasvupotentiaalia riittää ja jossa silti osakkeiden arvostustaso on alhainen muihin BRIC-maihin verrattuna.

Mutta mihin rahasi on oikeastaan sijoitettu, jos olet säästänyt Venäjä-rahastoon?

Venäjän osakemarkkinat voi hahmottaa kahtiajaon kautta. Yhtäällä ovat energia- ja perusmateriaalialojen yhtiöt, jotka ovat usein vientivetoisia ja joiden menestykseen vaikuttaa paljon energian ja raaka-aineiden hintojen kehitys. Valtio ja oligarkit ovat isossa roolissa näissä yhtiöissä. Toisen puolen muodostavat Venäjän kotimarkkinoiden kehityksestä riippuvaiset yhtiöt kuten pankit ja kaupan alan yhtiöt. Venäjän kotimainen kulutus on kasvanut reippaasti myös viime vuodet, mikä on tukenut näiden yhtiöiden kasvua.

Kunkin rahaston salkun suurimmat omistukset ja yhteenvetotilastot ovat nähtävissä sen sivulla Morningstarilla. (Lue lisää artikkelista ”Kurkista rahastosi osakesalkkuun”.) On kiinnostavaa verrata oman rahaston omistuksia alla kerrottuihin keskimääräisiin painoihin. Pyrkiikö salkunhoitaja erottumaan massasta?

Mitä tyypillinen Venäjä-rahasto omistaa?
Seuraavassa on luonnehdittu tyypillisen rahaston keskeisiä omistuksia. Prosenttiluku kertoo, miten paljon keskimääräisellä Venäjä-rahastolla on kussakin yhtiössä kiinni. Luvussa ovat mukana niin tavalliset kuin etuoikeutetut osakkeet.

Sberbank (pankki) – 8,7 %
Markkina-arvo (31.8.2013): 43,1 mrd EUR
Tuotto 1-8/2013: –12,4 %
Tuotto 3v: 0,4 % p.a.

Valtion enemmistöomistaman (50 % + 1 osake) pankin historia ulottuu 1840-luvulle. Sberbankilla on Venäjällä 30–50 prosentin markkinaosuus toiminta-alueesta riippuen. Se on monille sijoittajille korvike, proxy, Venäjän kotimarkkinoille, ja pankki pyrkii myös omassa toiminnassaan painottamaan talouden sektoreita niiden taloudellisen painon mukaan.

Lukoil (öljy-yhtiö) – 8,5 %
Markkina-arvo (31.8.2013): 33,1 mrd EUR
Tuotto 1-8/2013: –10,5 %
Tuotto 3v: 5,0 % p.a.

Yhtiön sielu ja pääomistaja Vagit Alekperov istui Moskovassa öljyntuotannon apulaisministerinä, kun Neuvostoliitto alkoi hajota 1990. Öljymies päätti tuttaviensa kanssa perustaa Venäjälle länsimaisen mallin mukaisen integroidun, yksityisen öljy-yhtiön. Venäjän toiseksi suurin (mutta suurin yksityinen) öljy-yhtiö tuottaa 2,1 prosentista maailman öljystä.

Gazprom (kaasuyhtiö) – 6,7 %
Markkina-arvo (31.8.2013): 66,9 mrd EUR
Tuotto 1-8/2013: –14,7 %
Tuotto 3v: 0,1 % p.a.

Valtion hallitsema kaasujätti on Venäjän markkinoiden mammutti. Sen toiminnan tehokkuutta arvuutellaan laajalti, mutta hyvähintaisten Euroopan kaasusopimusten tukemana yhtiö on jauhanut kovaa tuottoa. Yhtiö maksaa Venäjän valtioyhtiöille määrätyt 25 prosenttia voitoista osinkoina. Poliittiset päättäjät haluaisivat muuttaa osingonmaksun perusteeksi perusteeksi IFRS-standardin mukaisen tilinpäätöksen voitot nykyisten venäläisten tilien sijaan. Muutos nostaisi osinkosummaa selvästi. Päätös on lykkääntynyt yhtiön vastustuksen vuoksi.

Magnit (vähittäiskauppa) – 5,9 %
Markkina-arvo (31.8.2013): 19,9 mrd EUR
Tuotto 1-8/2013: 39,1 %
Tuotto 3v: 36,2 % p.a.

Venäjän suurin päivittäistavaraketju, joka on kasvanut vahvasti viime vuodet ja aikoo myös seuraavat viisi vuotta avata 900 liikettä vuositasolla. Pääomistaja Sergei Galitski on Venäjän arvostetuimpia liikemiehiä. Hän vei yhtiönsä pörssiin 2006 ja sen jälkeen kauppaketju on ollut yksi Moskovan pörssin parhaiten tuottaneista yhtiöistä.

MTS (teleala) – 5,7 %
Venäjän ja lähialueiden suurin teleoperaattori

Surgutneftegas (öljy-yhtiö) – 5,1 %
Siperiasta Surgutin kaupungista käsin toimiva öljy-yhtiö.

Novatek (kaasuyhtiö) – 4,0 %
Gazpromin kotimainen haastaja kaasualalla.

Mihin indeksit sijoittajat?
RTS
Monet Venäjä-rahastot seuraavat venäläistä RTS-indeksiä (joskus käytetään myös muotoa RTSI). Siinä valtio-omisteisilla yhtiöillä on suuri merkitys. RTS-indeksissä millään yhtiöllä ei ole 15 prosenttia suurempaa painoa, mikä leikkaa Gazpromin osuutta.

RTS-indeksin 5 suurinta omistusta (yhteensä 55,1 %):
Gazprom 15 %
Lukoil 14,1 %
Sberbank 14,9 %
Magnit 5,7 %
Surgutneftegas 5,4 %

MSCI Russia
MSCI-yhtiön painorajoittamattomassa indeksissä Gazpromilla on erittäin hallitseva paino.

MSCI Russia 5 suurinta omistusta (yhteensä 63,7 %):
Gazprom 22,5 %
Lukoil 14,2 %
Sberbank 14,8 %
Magnit 6,9 %
Surgutneftegas 5,3 %

Painorajoitetussa MSCI Russia 10/40 –indeksissä millään yhtiöllä ei ole yli kymmenen prosentin osuutta.

MSCI Russia 10/40 5 suurinta omistusta (yhteensä 40,2 %)
Gazprom 9,6 %
Lukoil 8,9 %
Magnit 8,8 %
Sberbank 8,1 %
Megafon 4,8 %

Indeksien painoissa mukaan on laskettu kunkin yhtiön tavalliset ja etuoikeutetut osakkeet (Sberbank ja Surgutneftegas)

Lähde: Morningstar Direct.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja