Salkunhoitajien nimet julki

Vaikuttaisi oudolta, jos pörssiyhtiö kieltäytyisi paljastamasta toimitusjohtajaansa. Miksi sellainen sopisi rahastoille?

Siinä ei ole sinänsä mitään vikaa, että rahastoa hoitaa laajempi tiimi yhden tai kahden henkilön sijaan. Se voi olla rahaston sijoittajien edun mukaista. Analyytikoidemme suosimista rahastoista esimerkiksi monissa Aberdeenin rahastoissa on suuri tiimi.

Ongelmallista on sen sijaan, jos rahastoyhtiö kieltäytyy kirjaamasta sijoittajien nähtäville, ketkä sijoitustiimin muodostavat. Sellaista näkee valitettavan usein. Tällaisten rahastojen hoitajaksi on kirjattu ”Management Team” (sijoitustiimi). Se antaa vaikutelman avoimuudesta, mutta ei todellisuudessa kerro mitään. Tiimiinhän voi kuulua kuinka monta salkunhoitajaa tahansa. Jäsenet ovat voineet pysyä samoina viimeiset kymmenen vuotta tai vaihtui viime kuukausina. Ulkopuolisen on mahdoton arvioida salkunhoitajien pysyvyyttä, tiimin vakautta tai kokemuksen merkitystä. Sijoittajat eivät siten saa tietoa sijoituksiinsa olennaisesti vaikuttavista seikoista.

Tiimin taakse piiloutuminen ei meistä palvele rahaston nykyisten tai tulevien sijoittajien etua. Meistä salkunhoitajien nimien julkisuus on olennaista. Yhdysvalloissa taistelimme ja olimme edesauttamassa salkunhoitajien nimien julkistamispakkoa, joka on ollut voimassa vuodesta 1993. Vuonna 2004 sääntöjä muutettiin niin, että kaikkien tiimin jäsenten nimet on kerrottava. Lisäksi rahastoyhtiöiden tulee antaa tietoa siitä, kuinka paljon salkunhoitajat ovat sijoittaneet hoitamiinsa rahastoihin, mitä muita rahastoja he hoitavat sekä miten heidän palkkiokannustimensa rakentuvat.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Lukeaksesi artikkelin liity Morningstarin perustason jäseneksi.

Rekisteröidy ilmaiseksi

Tietoja kirjoittajasta

Christopher J. Traulsen, CFA

Christopher J. Traulsen, CFA  on Morningstarin rahastotutkimuksen johtaja Euroopassa ja Aasiassa.

© Copyright 2020 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Evästeet