Maailmantalous kiihdyttää toisella puoliskolla?

Morningstar strategi kertoo missä tilassa kovia kokenut maailmantalous on tällä hetkellä.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstarin sijoitusstrategi Andy Brunner näkee talousennusteissa merkkejä optimismista vuoden toiselle puoliskolle.

Maailmantalous

Maailman kahden suurimman talouden, Kiinan ja Yhdysvaltojen, talousluvut vuoden 2013 ensimmäiseltä neljännekseltä pettivät odotukset. Kun samaan aikaan ennustemittarit näyttävät heikkenevää luottamusta jo toista kuukautta peräkkäin, pelot ovat palanneet globaaliin talouspuheeseen. Vaikka hidastumisen riski onkin aito, vuoden toisella neljänneksellä talouskasvun arvioidaan kiihtyvän noin 3,4 prosenttiin vuositasolla. Vuoden toisella puoliskolla vauhti paranee siitäkin.

Maailman bkt-ennusteet        
%-muutos v/v 2011 2012 2013e 2014e
USA 1,8 2,2 1,9 2,5
EU 1,5 -0,5 -0,5 0,9
UK 1,0 0,3 0,9 1,8
Japani 0,5 2,0 1,4 1,5
Kiina 9,3 7,8 7,9 7,9
Maailma 3,8 3,1 3,2 3,9

Yhdysvallat

Maan talous kasvoi toisella neljänneksellä 2,5 prosentin vauhtia edellisestä neljänneksestä. Se on enemmän kuin vuoden 2012 viimeisinä kuukausina, joina kasvu jäi 0,4 prosenttiin. Mutta kun kausittaiset tekijät otetaan huomioon, Yhdysvaltain kotimainen kysyntä on noussut 1,9 prosenttia viimeisen kahden neljänneksen aikana. Vauhti on vaatimaton. Se juontuu pitkälti liittovaltion suurista leikkauksista, minkä vuoksi julkisen menot ovat pudoneet keskimäärin 5,7 prosenttia viimeisen kahden neljänneksen aikana. Yksityinen kulutus sen sijaan on noussut 3,5 prosentin mukavaa vauhtia.

Julkisen talouden ahdinko tulee painamaan Yhdysvaltain kasvua myös loppuvuoden ajan. Ennakoivat mittarit eivät lupaa hyvää toiveelle saada yli kolmen prosentin kasvua enää jatkossa yksityiseltä sektorilta. Talouden kasvuvauhti jäänee 1,5 prosenttiin vuoden toisella neljänneksellä ja 1,9 prosenttiin tälle vuodelle. Näin hidas vauhti ei ennakoi Yhdysvaltain keskuspankin lopettavan löysää rahapolitiikkaansa.

Euroalue

Euroalueen vuoden 2013 ensimmäisen neljänneksen talouskasvu oli Eurostatin ensiarvion mukaan 0,2 prosenttia negatiivinen edelliseen neljännekseen verrattuna. Kyseessä oli kuudes perättäinen neljännes, jona talous supistuu, ja trendin odotetaan ulottuvan myös toiselle neljännekselle. Huolestuttavia merkkejä on tullut Saksasta ja Ranskasta, joissa ostopäälliköiden tunnelmat ja kyselytutkimukset kertovat talouskasvun hidastuvan. Kysyntä EU:n ytimessä on heikkenemässä eikä pysty korvaamaan reunavaltioiden heikkoa taloustilannetta. Toipuminen siirtyy eteenpäin.

Taantuma edellyttää Euroopan keskuspankilta muutakin kuin äskettäisen ohjauskoron pudotuksen 0,5 prosenttiin. Myös EU:n muiden instituutioiden on tehtävä osansa. Kansalliset hallitukset ovat jo siirtämässä säästölistoja sivuun. Toivottavasti euroalue käy pohjissaan vihdoin tämän vuoden toisella neljänneksellä, mutta kun mitään suuria finanssi- tai rahapoliittisia muutoksia ei ole odotettavissa, toipuminen tulee olemaan luultavasti hyvin heikkoa.

Japani

Japanin tuoreen ”abenomicsin” tarkoituksena on vauhdittaa kasvua hyvin löysällä rahapolitiikalla, joustavalla budjettipolitiikalla sekä rakenteellisilla, kasvua tukevilla uudistuksilla. Paljon on ehtinyt jo tapahtua: jeni on heikentynyt merkittävästi, osakemarkkinat nousseet vauhdilla ja talousennusteita korjattu ylöspäin. Ohjelma on kuitenkin hyvin haastava ja sisältää suuria riskejä. Mutta tähän mennessä näyttää hyvältä.

Kiina

Vuoden ensimmäisen neljänneksen 7,7 prosentin vuositason kasvuluvut olivat pettymys. Niiden lisäksi tiedot kertovat kasvun hieman vaimenevan Kiinassa. Ennusteiden mukaan Kiina kasvaa tänä vuonna kahdeksan prosentin vauhtia. On kuitenkin vaikea päätellä, mihin talous todella on liikkumassa. Vahvan luottokysynnän voi kuitenkin olettaa estävän Kiinan talouden heikkenevän vahvasti.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Morningstarin toimitus  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja