Noususta laiha lohtu Helsingissä

Viimeaikaisesta kiristä huolimatta Suomi on ollut viiden vuoden tuotoilla mitaten kehno sijoituskohde.

Facebook Twitter LinkedIn

Viimeiset kuukaudet ovat olleet osakerahasto- ja pörssisijoittajille innostavia. Kevään 2012 kurssipudotuksen jälkeen kesällä alkoi nousu joka kiihtyi vuoden lopulla ja jatkui tammikuulle. Helsinki on ollut yksi nopeimmin nousseista osakemarkkinoista viime kuukausina.

Morningstarin rahastoluokista Suomi-osakerahastot ovat nousseet 11. eniten kolmen kuukauden ajalla tammikuun loppuun mennessä. Suomen sijoitus on sama myös viimeisen kuuden kuukauden ajalla, joiden kestäessä Suomi-rahastot ovat tuottaneet keskimäärin 15,1 prosenttia.

Hajautetusti koko maailmaan sijoittavat osakerahastot ovat tuottaneet samalla aikavälillä 3,6 prosenttia keskimäärin, ja MSCI World -pörssi-indeksi 3,0 prosenttia, eli selvästi vähemmän.

Etelä-Euroopassa palautumista
Kaikkein rajuinta nousua on nähty viime kuukausina Etelä-Euroopassa, jossa pörssit ovat toipuneet vauhdilla euroalueen pahimpien peikkojen väistyttyä. Nousukärjessä on ollut Kreikka, jossa osakerahastoille on tullut kurssinousua 68 prosenttia puolessa vuodessa. Myös Portugali, Espanja ja Italia ovat hyötyneet tunnelman muutoksesta positiivisempaan.

Kuuden kuukauden tuotot: 5 eniten tuottanutta Morningstarin rahastoluokkaa:

Luokka Tuotto 6kk%
Kreikka os. 68,4
Portugali os. 39,5
Espanja os. 27,8
Italia os. 23,9
Itävalta os. 19,1
...  
Suomi os. 15,1

MSCI World
-indeksi

3,0

 

Katse kauemmas taaksepäin
Kuusi kuukautta on kuitenkin hyvin lyhyt aika. Onkin syytä katsoa, miten sijoittajilla on mennyt pidemmällä ajanjaksolla.

Tarkastelun tarkoituksena ei ole ennustaa tulevia tuottoja. Kuten tunnettua, mennyt ei ole tae tulevasta sijoitusmarkkinoilla. Pyrkimys on valottaa mistä tuotot ovat tulleet, jos mistään.

Suomi on olennainen osa monen sijoitussalkkua. Vertailu muiden alueiden menestykseen voi antaa kuvan siitä, onko Suomeen keskittäminen ollut mielekästä. Vastikään esimerkiksi Suomen eläkejärjestelmän analyysissä päädyttiin siihen, että suomalaiset työeläkeyhtiöt ovat hävinneet 1,5 prosenttiyksikköä vuositasolla niiden suurten Suomi-painojen vuoksi 2007-2011.*

Kolmen vuoden ajalla Morningstarin rahastoluokista tuottoisin on ollut Thaimaan osakkeet. Britannian pien- ja keskisuuret yhtiöt ovat tuottaneet myös vahvasti. Pohjoismaista Ruotsi on ollut tuottoisin markkina osakerahastoille. Suomi-osakerahastot ovat sen sijaan vasta sijalla 238 kaikkiaan 319 Morningstarin rahastoluokan vertailussa. Suomen 3,2 prosentin vuositason tuotto on selvästi alempi kuin maailmanlaajuisesti hajauttavien sekatyylisten osakerahastojen 7,9 prosenttia. Kehittyneiden maiden pörssituottoja kuvaava MSCI World NR on noussut peräti 11,1 prosenttia vuositasolla viimeisen kolmen vuoden aikana.

Perää pitävät kolmen vuoden ajalla maarahastojen luokista Kreikka, Portugali, Espanja, Italia ja Vietnam siitäkin huolimatta että nämä kaikki ovat olleet vahvassa nousussa viimeisen muutaman kuukauden ajan.

 

Luokka Tuotto 3v p.a. %
Thaimaa os. 35,2
Epäsuorat kiinteistösij.
P-Amerikka
21,0
UK keskikok. yhtiöt 17,0
UK pienyhtiöt 16,7
ASEAN os. 16,7
...  
Suomi os. 3,2
MSCI World -indeksi 11,1

 

Entä viiden vuoden historia?
Viiden vuoden ajalla kuva on samankaltainen: Thaimaa kärjessä ja toisaalta Kreikka ja muut Etelä-Euroopan kriisimaat sekä Vietnam heikoimpien joukossa.

Suomi-rahastot ovat yltäneet keskimäärin niukin naukin plussalle, 0,3 prosentin keskimääräiseen vuosituottoon. Suomalaiset osakerahastot ovatkin olleet helmikuusta 2008 tammikuuhun 2013 heikompi sijoitus kuin kaikkein vähäriskisimmät lyhyen koron rahastot. Lyhyen koron rahastojen tuotto on ollut keskimäärin 1,1 prosenttia vuotta kohden varmimpiin sijoituskohteisiin keskittyvässä rahastoryhmässä.

Pudotukset 2008 ja 2011 olivat niin rajuja Helsingissä, että edes niitä seuranneet napakat nousut eivät ole pelastaneet osaketuottoja kuin juuri ja juuri vesirajan ylle viiden vuoden ajalla. Vasta kun mukaan lukuihin otetaan lisää vuosia nousevat osaketuotot siedettäväksi - kymmenen vuoden keskituotto on ollut Suomessa 10,7 prosenttia.

* Keith Ambachtsheer: The pension system in Finland: Institutional structure and governance. Evaluation of the Finnish pension system / part 2. Eläketurvakeskus 2013.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja