15 ohjetta osakesijoittajalle

Morningstarin osakestrategin huoneetaulu kertoo, miten viisas osakesijoittaja toimii.

Paul A. Larson 14.01.2013
Facebook Twitter LinkedIn

  1. Osake antaa omistusosuuden liikeyritykseen. Se ei ole vain paperinpala, jota kaupitellaan edes takaisin. Ajattele siis kuin yrityksen omistaja.
  2. Koska osake antaa omistusosuuden yrityksestä, pörssiyhtiöiden arvoa tulee arvioida niiden liiketoiminnan perusteella. Yhtiön liiketoiminnan arvo perustuu sen tulevaisuudessa synnyttämän kassavirran nykyarvoon.
  3. Kuten sijoittajalegenda Benjamin Graham on kirjoittanut, lyhyellä tähtäimellä markkinat ovat kuin vaalit: suosituin voittaa. Pitkällä tähtäimellä markkinat ovat kuin vaaka, jossa painaa yhtiön todellinen arvo. Osta kun osakkeita ei haluta ostaa, myy kun kaikki haluavat ostaa.
  4. Osakemarkkinoilla voi menestyä vain kahdella tavalla: 1) Omistamalla yhtiöitä, joiden arvo kasvaa ajan myötä. 2) Ostamalla yhtiöitä alle niiden aidon arvon, ja odottamalla että markkinat huomaavat alihinnoittelun. Yritä molempia.
  5. Keskity vahvan kilpailuaseman yhtiöihin. Yritys, jolla on vahva ja kestävä kilpailuasema, kasvattaa arvoaan nopeammin kuin sellainen jolla ylivoima-asemaa ei ole. Vahvat yritykset selviävät myös luultavammin, mikäli kaikki menee taloudessa pieleen.
  6. Muita parempaa tietoa on nykyään vaikea hankkia. Ihmiset ovat kuitenkin erehtyväisiä. Monen markkinoilla toimivan kannustimet ohjaavat lyhytnäköiseen toimintaan. Kun keskityt pitkään tähtäimeen, mahdollisuutesi menestyä ovat paremmat.
  7. Keskity siihen, mitä osaat. Uskalla myöntää jos et tiedä tai ymmärrä jotakin. Pesäpallotermein: sijoittamisessa kaikkia palloja ei tarvitse lyödä, vaikka syöttö olisikin putoamassa lautaselle. Uskalla olla kärsivällinen ja odottaa herkkusyöttöä ennen kuin pamautat.
  8. Kaupankäyntikulut voivat puraista ikävästi tuottojasi. Kaupankäynti sen itsensä vuoksi on haitallista. Minimoi kustannukset, verot ja neuvontakulut.
  9. Keskity yhtä paljon kohteeksi harkitsemasi yrityksen arvoon kuin osakkeen hintaan. Jos tiedät hinnan muttet arvoa, et tiedä mitään. Urheilijakaan ei tule paremmaksi tuijottamalla tulostaulua vaan harjoittelemalla.
  10. Arvostus on tärkeä. Jos maksat osakkeesta liikaa, tuotot jäävät pettymykseksi vaikka yrityksen kurssi nousisikin mukavasti. Etsi yhtiöitä, joille markkinat ovat asettaneet vaatimattomat tavoitteet.
  11. Annostele oikein. On tärkeää hajauttaa. Mutta jos varat hajaantuvat liian pieniksi murusiksi, parhaat ideat eivät juuri pääse nostamaan tuottoasi. Voi olla parempi pitää salkussa vähemmän yhtiöitä mutta vahtia niitä kaikkia tarkemmin.
  12. Mitä suuremmat mahdollisuudet hyvään tuottoon (mitä alempi osakkeen hinta/yhtiön todellinen arvo), sitä isompi pitäisi osakkeen paino olla salkussa. Ja mitä vahvemmin uskot ennustaneesi yrityksen todellisen arvon oikein, sitä suurempi osa salkusta sinun pitäisi yhtiöön sijoittaa.
  13. Tulevaisuuden tapahtumat ovat väistämättä epävarmoja. Kannattaa aina edellyttää kunnon puskuria (margin of safety) osakkeen hinnan ja yrityksen analysoidun arvon välille. Mitä epävarmempi tilanne on, sitä suurempi turvamarginaali pitäisi jättää.
  14. Mieti aina vaihtoehtoiskustannuksia. Ei pidä epäröidä hyvän sijoituskohteen myymistä, jos tarjolla on loistava kohde. Jos voimme myydä euron 90 sentillä ja ostaa euroja 60 sentillä, tehkäämme niin.
  15. Sijoittaminen edellyttää monenlaista tietoa ja ymmärrystä. Lue laajasti. Etsi viisautta paikoista, joista muut eivät sitä välttämättä etsi. Etsi jatkuvasti uusia mahdollisuuksia.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 2013. Paul A. Larson toimi aiemmin päästrategina Morningstarin osakeanalyysitiimissä.

Tämäkin artikkeli on osa Morningstarin viikottaista uutiskirjettä. Sen voi tilata maksutta jokainen rekisteröitynyt käyttäjämme kohdasta "Sisään"/"Minun tilini".

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Paul A. Larson  Paul Larson on Morningstarin pääosakestrategi ja päätoimittaa Morningstar StockInvestor-julkaisua Yhdysvalloissa.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja