Keskustelu: aktiivinen vastaan passiivinen

Morningstarin paneeli Rahapäivässä 18.9 paneutuu sijoittajan kiperään kysymykseen. Huomaa: alkamisaikaa myöhäistetty.

Facebook Twitter LinkedIn

Valinta aktiivisen ja passiivisen salkunhoidon välillä kuuluu sijoittajan tärkeimpiin päätöksiin. Sijoittaja voi yrittää synnyttää ylituottoa suhteessa markkinoihin omilla arvopaperivalinnoillaan tai antamalla varat salkunhoitajan huomaan. Silloin hän harjoittaa aktiivista salkunhoitoa. Passiivinen salkunhoito taas merkitsee sijoittamista niin, että salkku noudattelee markkinan kehitystä. Se onnistuu indeksirahaston tai etf:n avulla.

Keskustelu aktiivisen ja passiivisen salkunhoidon paremmuudesta käy kuumana. Me Morningstarilla haluamme syventää keskustelua ja tuoda esille molempien lähestysmistapojen vahvuuksia ja heikkouksia sekä kenelle ja millaisiin tarkoituksiin sopii aktiivinen ja millaisiin passiivinen sijoittaminen.

Olemme järjestäneet keskustelun alan huippunimien välille Arvopaperi-lehden Rahapäivään 18. syyskuuta Messukeskukseen. Huomaathan, että aiemmin ilmoitetusta alkamisaikaa on myöhästetty vartilla. Paneeli alkaa kello 16.25 aikataulun mukaan.

Salkunhoitaja Markus Larsson, Fondita
Markus Larsson on hoitanut sijoitusrahastoja (Suomi, Pohjoismaat) Fonditassa vuodesta 2006. Hän on päävastuullinen salkunhoitaja Nordic Small Cap ja Nordic Micro Cap -rahastoissa, joilla on molemmilla Morningstarin analyytikkojen Bronze-arvosana. Larsson vastasi aiemmin myös Suomeen sijoittavasta Equity Spicesta, jota hän hoitaa nyt yhdessä Kenneth Blomqvistin kanssa. Larssonin aikana molemmat Pohjoismaa-rahastot ovat ylittäneet vertailuindeksinsä ja verrokkiryhmänsä tuotot. Ennen uraansa Fonditassa Larsson toimi analyytikkona ja päämeklarina.

Salkunhoitaja Mika Heikkilä, Taaleritehdas
Mika Heikkilä on hoitanut rahastosalkkuja vuodesta 1995, ensin Arctosilla, sitten Conventumilla, Pohjolassa, Arvo Valuessa, Danske Capitalilla ja nykyään Taaleritehtaalla. Vuonna 1999 Heikkilän tuolloin Conventumin rahasto ryhtyi sijoittamaan määrätietoisesti arvo-osakkeisiin ja Heikkilä on jatkanut saman ajattelutavan toteuttamista rahastoissaan sen jälkeen. Heikkilän rahastoissa arvo-osakkeita ovat ne, joiden P/B-luku alittaa markkinan mediaanin.

Toimitusjohtaja Ari Kaaro, Seligson & Co Rahastoyhtiö
Ari Kaaro on toiminut Seligson & Co:n rahastoyhtiön toimitusjohtajana vuodesta 2005, mutta aloitti Seligsonilla jo vuonna 2002. Hän muun muassa päätoimittaa Seligson & Co:n neljännesvuosittaista katsausta, jossa yhtiön asiantuntijat käsittelevät sijoitusalan kysymyksiä. Ari Kaaro on ollut aktiivinen osallistuja keskustelussa alhaisten kulujen merkityksestä rahastosijoittajille. Seligson & Co tarjoaa sekä aktiivisia että passiivisia rahastoja.

Professori Hannu Kahra, Oulun yliopisto
Hannu Kahralla on takanaan monipuolinen takanaan yliopistoissa ja varainhoidossa. Vuodesta 2010 Oulun yliopiston rahoituksen professorina toiminut Kahra on ollut yliopistotehtävissä Helsingissä, Oulussa ja Turussa vuosina 1998-2001 ja viimeiseksi vuodesta 2004 lähtien. Hän johti Kaupthingin sijoitustutkimusta 2001–2004. Passiivisen salkunhoidon puolestapuhujana tunnettu Kahra on tutkinut Eläketurvakeskuksen toimeksiannosta omaisuusluokkien tuotto-odotuksia sekä hedge-rahastojen käyttöä työeläkeyhtiöiden salkuissa.

Puhetta johtaa Morningstarin rahastoanalyytikko ja Suomen-verkkosivuston päätoimittaja Matias Möttölä.

Tervetuloa!

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja