Etf:n edut ja hyödyt pähkinänkuoressa

Alhaiset hinnat ovat houkutin, mutta tuotossa etf jää aina jälkeen indeksistään.

Alanna Petroff 02.03.2012
Facebook Twitter LinkedIn

Tässä ovat pörssinoteerattujen etf-rahastojen edut ja hyödyt pähkinänkuoressa:

Plussat:
-Etf:ien sijoittajilta perimät palkkiot ovat pääosin alhaiset, usein alhaisemmat kuin vastaavalla indeksirahastolla. (Etf:llä käydään kauppaa pörssissä kun taas indeksirahastoa ostetaan rahastoyhtiöltä.)
-Syy aktiivisia rahastoja alhaisempiin kustannuksiin on, että etf ei edellytä varsinaista salkunhoitajaa joka tekee yritystutkimusta vaan salkun sisältöä muutetaan mekaanisesti vastaamaan indeksin painotuksia.
-Etf tarjoaa helpon tavan hajauttaa laajasti sen sijaan että omistaa vain yksittäisiä osakkeita.
-Toisaalta tarjolla on hyvin erikoistuneita tuotteita, joiden avulla voi sijoittaa älypuhelinyhtiöihin tai karjaan. Voit myös sijoittaa etf:ien kautta korkoihin, hyödykkeisiin tai valuuttoihin.
-Ostettavaa määrää ei ole rajoitettu minimeillä tai pörssierillä vaan voit ostaa niin monta osuutta kuin haluat.
-Etf:illä käydään kauppaa läpi pörssipäivän toisin kuin sijoitusrahastoilla, joita voi ostaa kerran päivässä yhteen hintaan.

Miinukset:
-Etf ei mahdollista markkinoiden voittamista toisin kuin aktiiviset sijoitusrahastot. Etf jää indeksilleen suurin piirtein hallinnointipalkkionsa verran.
-Monet etf:t eivät sovellu yksityissijoittajien käyttöön. Kannattaa muistaa myös, että se miten etf mallintaa indeksiään, saattaa lisätä sen riskiä. (Kts. Synteettinen replikaatio.)
-Jatkuva kaupankäynti saattaa houkuttaa tekemään pikakauppaa, joka harvoin on tuloksellisempaa kuin pitkäaikainen sijoittaminen.
-Pienillä summilla etf:n hankintakulu nousee korkeammaksi kuin vastaavan indeksirahaston. Pitkäaikaiselle sijoittajalle voi myös olla tarpeetonta ottaa vastaan etf:n maksamia osinkoja ja pulittaa niistä verot kun taas sijoitusrahastossa osingot viedään takaisin markkinoille veroseuraamuksitta kasvamaan korkoa korolle.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Alanna Petroff

Alanna Petroff  is a financial journalist with Morningstar UK.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings