Mikä on etf?

Etf on kori sijoituksia, jonka tuotto seuraa yleensä jonkin indeksin liikkeitä.

Facebook Twitter LinkedIn

Etf tulee englannin sanoista Exchange-Traded Fund. Se on kori sijoituksia, jolla käydään kauppaa pörssissä osakkeiden tavoin. Useimmiten etf:n sijoituskori on muodostettu niin, että etf:n tuotto seuraisi mahdollisimman tarkasti jotakin markkinaindeksiä.

Helsingin pörssissä on kaupan vain yksi etf, Seligson & Co OMX Helsinki 25 ETF, mutta niitä on mahdollisuus hankkia muista pörsseistä kuten Frankfurtin XTRA:sta tai Tukholman pörssistä oman osakemeklarin tai pankin kautta. Täältä löydät listat etf:istä.

Jos ostaa osuuden Helsingin pörssiin sijoittavasta Seligsonin etf:stä, oman omistuksen arvo nousee, jos Helsingin pörssin 25 suurimman osakkeen indeksin pisteluku kohoaa, sillä etf:n salkku on muodostettu seuraamaan juuri tätä indeksiä. Jos taas indeksi laskee, putoaa myös etf:n kurssi.

Tarjolla on etf:iä, jotka seuraavat laajoja indeksejä kuten koko mailman osakekurssikehitystä kuvaavaa MSCI Worldiä, tai yksittäisiin maahan tai toimialalle rajattuja indeksejä. Voit myös ostaa jonkin hyödykkeen kuten kullan hintaa seuraavaa etf:ää. (Teknisesti tällainen etf on nimeltään etc, Exchange-Traded Commodity eli pörssissä kaupattava hyödyke.)

Samanlainen kuin osake
Oletko käynyt kauppaa osakkeilla? Jos, niin osaat myös ostaa ja myydä etf:ää. Osakkeiden tavoin etf:ien hinnat muuttuvat jatkuvasti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Niitä voi ostaa markkinahintaan (meklari tai sähköinen palvelu etsii parhaan senhetkisen hinnan ja toteuttaa kaupan heti) tai asettamalla jonkin hintatason, johon haluaa kaupan tehdä.

Pörssiosakkeiden tapaan etf-kaupasta tulee maksaa meklaripalkkio, jonka suuruus selviää oman pankkisi tai meklarisi hinnastosta. Hinta usein kohoaa, kun mennään kaukaisempiin pörsseihin.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Alanna Petroff

Alanna Petroff  is a financial journalist with Morningstar UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja