Portugali vai Kalifornia seuraavaksi?

Riski ei ole kaikonnut korkomarkkinoilta.

Dave Sekera 23.11.2010
Facebook Twitter LinkedIn

Irlannin hallitus vastusti kaksi viikkoa kansainvälistä pelastuspakettia. Nyt hallitus on perääntynyt ja ryhtynyt neuvottelemaan Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa avun yksityiskohdista.

Irlannin suostuminen apupakettiin on alentanut sen velasta maksettavien luottoriskijohdannaisten (credit default swap, cds) hintoja. Mitä kalliimpia nämä johdannaiset ovat, sitä suurempi riski velkakirjoihin lisääntyy. Irlannin cds-paperien hinta on alentunut 22. marraskuuta alkaneen viikon alussa 0,85 prosenttiyksikköä 5,1 prosenttiin. Portugalin lainan ”vakuuttamisen” hinta on laskenut 0,65 prosenttiyksikköä 4,1 prosenttiin ja Espanjan 0,2 prosenttia 2,55 prosenttiin.

Kalifornian vaikeudet
Korkomarkkinat eivät ole kuitenkaan rauhoittumassa. Atlantin toisella puolella Kalifornian osavaltion näyttää olevan aina vain vaikeampi rahoittaa budjettinsa alijäämää. Sen on täytynyt kohottaa lyhyistä lainoista maksamaansa korkoa. Kalifornian cds-johdannaisten korot ovat kohonneet kahden viime viikon aikana 30 korkopistettä (0,30 prosenttia) 2,9 prosenttiin. Myös esimerkiksi alijäämäisen Illinoisin osavaltion cds-hinnat ovat nousseet.

Euroopan ja Yhdysvaltojen tapahtumat korostavat eroja julkisyhteisöjen ja yritysten velkapaperien välillä. Kuten olemme Morningstarilla aiemmin todenneet, yritysten velkojen riskit ovat läpinäkyvämpiä kuin valtiollisten laivojen. Uskomme markkinaspekulaation keskittyvän siirtyvän Irlannin jälkeen johonkin muuhun valtioon tai julkisyhteisöön. Edessä on vain pieni huoahdus, jos ja kun suurta rakenteellista muutosta ei ole tiedossa. Kuka tulee seuraavaksi? Portugali? Kalifornia?

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Dave Sekera  DO NOT USE

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja