Varovainen Fed harkitsee vain yhtä korkonlaskua vuodelle 2024

Uskomme inflaation paranevan, minkä ansiosta Fed voi laskea korkoja kahdesti tänä vuonna.

Preston Caldwell 13.06.2024
Facebook Twitter LinkedIn

illustration fed

Yhdysvaltain keskuspankki odottaa nyt vain yhtä koronlaskua vuonna 2024, mutta heidän ennusteensa saattaa olla liian varovainen. Uskomme, että tänä vuonna nähdään kaksi tai useampia koronlaskuja.

Kuten laajalti ennakoitiin, Fed piti kesäkuun kokouksessaan ohjauskoron ennallaan 5,25-5,50 prosentin tavoitealueella. Vuoden alussa markkinat odottivat, että koronlaskut olisivat jo täydessä vauhdissa tähän mennessä. Koronlaskuja on kuitenkin lykätty vuoden 2024 alussa tapahtuneen odottamattoman inflaation kiihtymisen vuoksi.

Uutisarvoisempia ovat liittovaltion avomarkkinakomitean uudet talousennusteet, jotka päivitettiin viimeksi maaliskuun kokouksessa. Fed odottaa nyt, että joulukuun 2024 federal funds -korko on 5,1 prosenttia, mikä merkitsee 0,25 prosentin laskua nykyisestä tasosta. Maaliskuussa ennuste oli 4,6 prosenttia, mikä tarkoitti kolmea koronlaskua.

Fed dot plot

Inflaatio kiihtyi ensimmäisellä vuosineljänneksellä pysyttyään vaimeana vuoden 2023 jälkipuoliskolla. Ydininflaatio oli maaliskuuhun 2024 päättyneellä kolmen kuukauden jaksolla 4,4 % vuositasolla, kun se joulukuuhun 2023 päättyneellä kuuden kuukauden jaksolla oli 1,9 % vuositasolla.

Viime aikoina inflaatio on kuitenkin alkanut jälleen hidastua, ja kuluttajahintainflaatio laski vuositasolla 2,8 prosenttiin toukokuussa päättyneellä kolmen kuukauden jaksolla (toukokuun arviomme perustuvat kuluttajahintainflaatiotietoihin). Inflaatiolle suotuisa ympäristö saattaa olla palaamassa, ja ensimmäisen neljänneksen nousu voi olla poikkeus.

Fedin tämänpäiväisessä lehdistötiedotteessa vahvistettiin, että viime kuukausina on tapahtunut "vaatimatonta edistymistä kohti komitean 2 prosentin inflaatiotavoitetta", mikä on muutos toukokuun kokouksen lehdistötiedotteessa todettuun "edistymisen puutteeseen" verrattuna. Fed nosti kuitenkin ennusteensa vuoden 2024 neljännen vuosineljänneksen PCE-ydininflaatiosta 2,8 prosenttiin vuositasolla maaliskuun kokouksen 2,6 prosentista. Tämä selittää suurelta osin sen, miksi keskuspankki on siirtynyt vaatimaan vain yhtä koronalennusta kolmen sijaan vuonna 2024.

On epäselvää, miten eiliset kuluttajahintaindeksiuutiset vaikuttivat viimeisimpiin Fedin ennusteisiin. Puheenjohtaja Jerome Powell mainitsi, että FOMC:n jäsenet voivat muuttaa ennusteitaan julkaisemisen jälkeen, mutta "useimmat" eivät yleensä tee niin. Inflaatioennusteet merkitsevät laskelmiemme mukaan noin 2,5 prosenttia vuotuista PCE-ydininflaatiota vuoden 2024 viimeisen puolivuotiskauden aikana. Tämä ei merkitse parannusta toukokuussa odotettuun 2,5–2,6 prosentin vuotuiseen PCE-ydininflaatioon verrattuna.

Tämä on mielestämme liian pessimististä. Sen sijaan odotamme, että PCE-ydininflaatio on 1,7 prosentin vuositasolla vuoden 2024 viimeisen puolen vuoden aikana, mikä luo edellytykset 2,4 prosentin vuositasolle vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä. Mikäli inflaatioennusteemme toteutuu, Fedin tulisi laskea korkojaan kahdesti tai kolmesti vuonna 2024, eikä vain kerran. Ennustamme ensimmäisen leikkauksen tapahtuvan syyskuussa.

Fed nosti myös pidemmän aikavälin, eli "neutraalia" liittovaltion ohjauskorkoa koskevaa ennustettaan 2,8 prosenttiin maaliskuussa, edellisestä 2,6 prosentista. Tätä ennustetta oli pidetty 2,5 prosentissa useiden vuosien ajan, mutta viime vuoden aikana FOMC:n jäsenet ovat vähitellen harkinneet sen korottamista. Neutraali federal funds -korko on teoreettinen käsite, joka tarkoittaa korkotasoa, jolla talous voi kasvaa potentiaalinsa mukaisesti. Tässä tilanteessa Fedin kaksoismandaatin molempien osien, täystyöllisyyden ja 2 prosentin inflaation, odotetaan täyttyvän pitkällä aikavälillä.

 

Kirjoittaja tai kirjoittajat eivät omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöstä.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Preston Caldwell

Preston Caldwell  on osakeanalyytikko Morningstarilla.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja