Mitä Nvidian osakesplitti tarkoittaa sijoittajille?

Puolijohdejätin osakkeen käypä arvo on 105 dollaria 10:1-splitin jälkeen

Sarah Hansen 28.05.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia conference May 2024

Puolijohdeyhtiö Nvidia (NVDA) ilmoitti keskiviikkona ensimmäisen neljänneksen tuloksensa yhteydessä osakkeiden splittauksesta suhteessa 10:1. Tämä tarkoittaa, että sijoittajat saavat yhdeksän lisäosaketta kutakin omistamaansa osaketta kohden.

"Splittaus on perusteltua, sillä osakkeen hinta on noussut merkittävästi", toteaa Brian Colello, Morningstarin teknologiaosakkeiden asiantuntija.

Nvidian osakekurssi on noussut yli 90 prosenttia tämän vuoden aikana ja yli 200 prosenttia viimeisen 12 kuukauden aikana. Yhtiön menestys johtuu sen puolijohdesirujen keskeisestä roolista tekoälymallien kehittämisessä ja soveltamisessa. Tällä hetkellä osakkeen hinta on ylittänyt 1 000 dollaria, kun taas vuoden 2023 lopussa se oli 495 dollaria. Osakkeen hinta oli noin 305 dollaria toukokuussa 2023, juuri ennen yhtiön merkittävää raporttia, joka laukaisi tekoälyosakkeiden boomin.

Yhtiö splittasi viimeksi osakkeensa heinäkuussa 2021, jolloin se laski liikkeelle kolme uutta osaketta kutakin olemassa olevaa osaketta kohden, eli neljä osaketta yhdestä.

Nvidian osakkeiden splittauspäivämäärä

Yhtiön lehdistötiedotteen mukaan jakautuminen tapahtuu pörssin sulkeuduttua 7. kesäkuuta. Osakkeilla käydään kauppaa splitin jälkeen 10. kesäkuuta alkaen.

Colello nosti Nvidian osakkeen käypää arvoa 910 dollarista 1050 dollariin yhtiön ensimmäisen neljänneksen tuloksen jälkeen. Yhtiön liikevaihto oli 26 miljardia dollaria, mikä on 18 prosenttia enemmän kuin edellisellä neljänneksellä ja 262 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden vastaavalla neljänneksellä.

Mitä Nvidian osakkeen splittaus tarkoittaa

Osakkeiden splittaus kasvattaa liikkeessä olevien osakkeiden lukumäärää, mutta se ei vaikuta yhtiön kokonaisarvoon tai Morningstarin arvioon yhtiön osakkeista. "Teoriassa osakkeen splittaus ei luo taloudellista arvoa, mutta se tekee yhtiön osakkeet helpommin saavutettaviksi piensijoittajille", toteaa Colello. Hän huomauttaa, että vaikka 500 dollaria ei tällä hetkellä riitä ostamaan yhtä Nvidian osaketta, splitin jälkeen sillä voi ostaa useita osakkeita.

Splittauksen jälkeen Nvidian käypä arvo korjataan 105 dollariin. Yhtiön laajaan taloudelliseen vallihaudan luokitukseen se ei vaikuta, kuten ei myöskään sen 3 tähden luokitukseen (eli osaketta pidetään reilusti arvostettuna) ja erittäin korkeaan epävarmuusluokitukseen.

Nvidian tekoälybuumi

Colello kirjoittaa, että yrityksen ensimmäisen neljänneksen tulos osoittaa sen olevan ”edelleen selvä voittaja generatiivisten tekoälyominaisuuksien kehittämisen kilpajuoksussa”.  ”Meitä rohkaisee johdon kommentti, jonka mukaan sen tulevien Blackwell-tuotteiden kysynnän pitäisi ylittää tarjonta kalenterivuoteen 2025 asti, emmekä näe merkkejä myöskään tekoälyn kysynnän hidastumisesta.”

Colello ennustaa datakeskusten liikevaihdon kasvavan voimakkaasti tulevina vuosineljänneksinä, ja hän uskoo tekoälylaitteiden laajentuneen asennuskannan tuovan lisäkasvua. Hän ennustaa 29,7 miljardin dollarin liikevaihtoa seuraavalle neljännekselle, mikä on hieman enemmän kuin Nvidian oma arvio.

Colello ei usko Nvidian siruja ostavien yritysten ryntäyksen pysähtyvän - ainakaan toistaiseksi. Hänen mukaansa yrityksen tuotanto vastaa edelleen hyvin asiakkaiden kysyntää, vaikka riskiä kannattaa tarkkailla. ”Ottaen huomioon Nvidian tähtitieteellisen kasvun, arvioimme edelleen riskiä siitä, että yritykset ostavat liikaa tekoälyn grafiikkapiirejä liian aikaisin. Tämä johtaa ilmataskuun ja ylimääräiseen varastoon jossain vaiheessa tulevaisuudessa. Emme näe tällaisia merkkejä tänään", hän kirjoittaa.

Miksi yritykset splittaavat osakkeensa?

Kun yhtiö splittaa osakkeensa, jokainen osake jaetaan useisiin uusiin osakkeisiin. Vaikka tämä lisää ulkona olevien osakkeiden määrää, se ei muuta yhtiön kokonaisarvoa (markkina-arvoa). Yritykset tekevät näin yleensä silloin, kun niiden osakkeiden hinta on noussut dramaattisesti niin korkeaksi, että yksittäisten sijoittajien voi olla vaikea ostaa niitä. Suurempi määrä halvempia osakkeita, jotka houkuttelevat enemmän ostajia, voi auttaa parantamaan likviditeettiä. Alhaisemmilla hinnoilla voi olla myös psykologinen vaikutus, joka saa osakkeet näyttämään houkuttelevammilta sijoittajien silmissä, vaikka yrityksen perusarvo ei olekaan muuttunut.

Muita viimeaikaisia osakesplittejä

Nvidia ei ole ainoa suuryritys, joka on suorittanut osakesplitin viime vuosina. Vähittäiskauppajätti Walmart toteutti osakkeidensa 3:1 splitin helmikuussa, ja Alphabet teki oman osakesplittinsä vuonna 2022.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Sarah Hansen  on Morningstar.comin markkinatoimittaja

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja