Kuinka saadaa säännöllisiä tuloja sijoittamalla

Monien sijoittajien tavoitteena on tuottaa kassavirtaa sijoitussalkullaan. Siihen voi pyrkiä valitsemalla salkkuunsa sijoituksia, jotka tarjoavat tasaisen tulovirran. On useita eri tapoja rakentaa tuloja tuottava salkku.

Fernando Luque 07.06.2021
Facebook Twitter LinkedIn

Income investing

Monien sijoittajien tavoitteena on tuottaa kassavirtaa sijoitussalkullaan. Siihen voi pyrkiä valitsemalla salkkuunsa sijoituksia, jotka tarjoavat tasaisen tulovirran. On useita eri tapoja rakentaa tuloja tuottava salkku.

Joukkovelkakirjat

Joukkovelkakirjoja pidetään usein kulmakivinä salkuissa, jotka tähtäävät tasaiseen tulovirtaan, koska ne palauttavat säännöllisesti rahaa haltijoilleen kuponkeina. Perinteisesti kehittyneiden maiden valtionlainoihin sijoittaminen on ollut yleinen tapa välttää riskiä. Viime aikoina sijoittajat ovat joutuneet harkitsemaan korkeamman riskin korkosijoituksia, koska monet näistä joukkolainoista tarjoavat nyt negatiivista tuottoa.

Suomessa oli aiemmin tavanomaista sijoittaa valtion velkakirjoihin, mutta nyt suora bondisijoittaminen on harvinaista.

Joukkovelkakirjojen välillä on suuria eroja riskissä. Esimerkiksi eli high yield -joukkolainat maksavat kiinteän koron, mutta niiden maksukyvyttömyysriski on suhteellisen korkea. Siksi niitä liikkeeseen laskevat yritykset joutuvat maksavat sijoittajille korkeampaa kuponkikorkoa. Yksi mittari, jolla näitä korkeatuottoisia joukkovelkakirjoja arvioidaan on tuottoero eli spredi verrattuna korkeampilaatuisiin ns. Investment grade -joukkolainoihin.

Sijoittajien ei pitäisi keskittyä vain joukkovelkakirjojen tarjoamiin kuponkeihin tai tuottoon. Heidän pitäisi huomioida myös valuuttariski. Esimerkiksi kiinalaiset tai amerikkalaiset joukkovelkakirjat voivat tarjota huomattavastikin korkeampaa tuottoa, mutta niihin liittyy aina myös valuuttariski.

Osingot

Suoraan osakkeisiin sijoittava voi rakentaa hyvää osinkovirtaa synnyttävän salkun valitsemalla yritykset yksitellen. Kannattaa muistaa, että yritykset, jotka eivät enää laajenna toimintaansa, tarjoavat yleensä tasaista osinkovirtaa, koska ne suosivat osakkeenomistajiensa palkitsemista kasvuun investoimisen sijaan. Siitä huolimatta on myös monia kasvuvaiheessa olevia yrityksiä, jotka maksavat osinkoja osakkeenomistajilleen.

Riskeistä on tärkeää huomioida, ettei ole mitään takeita siitä, että yritys kykenee esimerkiksi maksamaan nousevaa osinkoa. Lisäksi korkeita osinkoja jakavalla yrityksellä on vähemmän pääomaa, jota investoida omaan kasvuunsa, mikä taas voi rajoittaa yrityksen mahdollisuutta ylläpitää korkeita osinkoja.

Sijoittajan täytyy myös ottaa huomioon, että velkaantuneella yrityksellä voi olla verrattain enemmän vaikeuksia maksaa säännöllisiä osinkoja haastavissa markkinatilanteissa.

dividend

Rahastot vai ETF:t

Myös rahasto tai ETF voi tarjota säännöllisen tuotto-osuuden, jos valitsee oikean osuuslajin. Rahasto on yksinkertaisuudessaan useita eri arvopapereita niputettuna yhteen (osakkeita, velkakirjoja tai molempia). Hajautus lisää osingonmaksun vakautta, koska maksukyvyttömyysriski jakautuu useiden arvopapereiden kesken.

Yksittäisiin osakkeisiin sijoittaessa yritys voi päättää leikata tai lopettaa osingonmaksun. Rahastossa yhden tai jopa useamman yrityksen päätöksen vaikutus on paljon pienempi.

Puhuttaessa rahastoista on tärkeää olla sekoittamatta tuotto-osuutta maksavaa osuussarjaa korkean osingon yrityksiin sijoittavaan rahastoon. Rahasto (pikemminkin osuusluokka), joka sijoittaa korkean osingon yrityksiin voi olla jakamatta osinkoa ja osuusluokka, joka maksaa osinkoa voi kuulua mihin tahansa Morningstar-kategoriaan. Se voi olla osake-, korko- tai yhdistelmärahasto.

Osinkoa maksavien (tuotto) ja pääomaa kerryttävien (kasvu) osuussarjojen erottamisessa auttaa Morningstarin rahastotyökalu, josta löytyy tähän tarkoitukseen suunniteltu valikko (ks. Liitetty kuva).

dividend

Toinen kysymys on, kuinka paljon rahasto maksaa tuottoa ja kuinka usein. Molemmat tiedot löytyvät rahaston tilannekuvan lopusta.

dividend

Sijoittaja saattaa myös miettiä onko saman rahaston tuotto- ja kasvu-luokkien tuotoilla eroa. Nettisivuillamme laskemme tuoton olettamalla että maksetut tuotot sijoitetaan uudelleen, jolloin osuussarjojen välillä ei pitäisi olla eroa (niillä voi tietenkin olla eri kulut). Alla olevassa kaaviossa on yhden rahaston tuotto- ja kasvu-luokat ja kuten näette niiden tuotoissa ei ole mitään eroa.

bilde

Kiinteistöt

Kiinteistösijoittaminen on myös yksi vaihtoehto, jos haluaa säännöllistä tuottoa sijoitukselleen. Idea on yksinkertainen: sijoittaja ostaa talon, asunnon tai vaikka autotallin ja vuokraa sen. Tämä vaihtoehto ei sovi kaikille, sillä se yleisesti ottaen vaatii velkarahoitusta kiinteistön ostoa varten. Ylläpidon, verojen, vakuutuksien ja muun myötä se myös aiheuttaa enemmän kuluja kuin markkinoille sijoittaminen. Yksi kiinteistösijoittamisen eduista on, että sen tuotto voi kasvaa inflaation myötä.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja