Voitko eläköityä miljoonan euron kanssa?

Voitko eläköityä miljoonan euron kanssa?

James Gard 13.04.2021
Facebook Twitter LinkedIn

Golden piggy bank

Suomentajan huomio: Suomen eläkejärjestelmässä palkkatuloa ansainnut kerryttää työeläkettä. Tämä artikkeli käsittelee eläkkeen ansaitsemista sellaisessa järjestelmässä tai tilanteessa, jossa eläkepotti säästetään itse. Tämä on pääsääntö useissa maissa. Suomessa tässä tilanteessa on jossain määrin esimerkiksi yrittäjät tai ne jotka haluavat jäädä työelämästä huomattavasti ennen lakisäänteistä eläköitymisaikaansa.

Kun Cole Porter kirjoitti laulunsa ”Who Wants to be a Millionaire?” vuonna 1956 miljoona tosiaan oli suuri rahamäärä. Nykyään inflaatio on laskenut tuon taianomaisen summan arvoa. Silti suuren eläkepotin kanssa eläköityminen houkuttelee sijoittajia.

Miljoonan euron kanssa eläköityminen voi olla epätodennäköistä monille sijoittajille, toisille se saatta olla epämieluisaa esimerkiksi verotuksen takia. Tässä artikkelissa käymme läpi useita eri vastauksia miljoonan euron kysymykseen.

Varo suuria tavoitteita

Tavoitteet ovat tärkeitä henkilökohtaisessa taloudessa ja miljoona euroa on ihailtava rajapyykki, jota tavoitella. Aiemmassa henkilökohtaisen talouden artikkelissamme tarkastelimme SMART -tavoitteiden asettamista. Vaikka seitsenlukuinen eläke saattaa olla SMART-mallin mukaan tarkka ja mitattava, se ei ole kovin sopeutuva. Jos pääset edes puoleen miljoonaan, se voi olla tarpeeksi monille.

Esimerkki: 500 000 € riittäisi 30 vuotta maksaen 22 000 € vuodessa, jos oletetaan että sijoitukset kasvavat 4 % vuodessa (kulujen ja inflaation jälkeen) etkä saa eläkettä verottomana kertamaksuna.

Suuri yleinen tavoite ei myöskään ole SMART-mallin mukaan realistinen. Tässä kohtaa ihmisen psykologia tulee pelii: Jos asetat liian kunnianhimoisen tavoitteen, siinä epäonnistuminen voi alentaa motivaatiotasi jatkaa, erityisesti taloudellisesti epävakaana aikana kuten vaikka työttömänä. Eläkesäästöjen tarvittava määrä on yksi vaikeimmista taloudellisista tavoitteista asettaa, sillä siihen liittyy pitkä aikaväli ja paljon epävarmuutta terveyden, työllisyyden ja eliniän myötä. Eläkesijoittaminen on maratooni, ei sprintti, ja saatat jopa jättää juoksun kesken, jos matka vaikeutuu liikaa.

(Oletko huolissasi eläkepottisi suuruudesta? Meillä on muutama vinkki täällä.)

Tuloja kertamaksun sijaan

Morningstarin eläketutkimuksen johtaja David Blanchett sanoo, että “one size fits all” -tyyppinen tavoite ei ole paras tapa suunnitella työn jälkeistä elämää. Hän suosii henkilökohtaisempaa lähestymistapaa, joka perustuu sijoittajan tuloihin ja eläkesuunnitelmiin. Blanchett kehottaa miettimään, kuinka paljon tarvitset omiin olosuhteisiisi nähden.

Se kuulostaa itsestäänselvältä mutta jos tienaat paljon työelämässä, tarvitset suuremmat eläkesäästöt ylläpitääksesi nykyistä elämänlaatuasi.

Minkälaisia tuloja pitäisi siis odottaa 1 000 000 euron eläkkeeltä 65 vuoden iässä?

Olettaen, että 25% otetaan verottomana kertamaksuna, voit odottaa 34 000 euron vuotuisia bruttotuloja. Ilman kertamaksua tulot nuosisivat noin 45 000 euroon.

Kuten Blanchett huomauttaa, mitä enemmän tienaat sitä isommat eläkkesäästöt tarvitset – se voi tarkoittaa ettei maaginen miljoona olekaan tarpeeksi.

Sijoituksien pitäminen vs. rahastaminen

Vaikka olisitkin onnekas ja pääsisit eläköitymään miljoonan euron kanssa, se ei ole vastaus kaikkeen. Nykyään eläkeläisillä on useita eri vaihtoehtoja mitä tehdä säästöillään, kuten kertasumman nosto tai pitkäaikaisemmin maksusuunnitelma.

Koska osakkeet ovat toistuvasti tuottoisampia kuin käteinen tai joukkovelkakirjat, monet eläkeläiset jättävät sijoituksensa osakemarkkinoille. Näin heidän varansa voivat kasvaa vielä työelämän jälkeenkin.

Mitä jos nostat rahaa myös sijoitetusta summasta?

Teoriassa miljoonan potti kestää 40 vuotta, jos nostat 25 000 € vuodessa. Mutta tässä kohtaa inflaatio iskee: todellisuudessa tämä summa kestää vain 28 vuotta, jos vuotuiset nostosi kasvavat ylläpitämään elinkustannuksia.

4% sääntö

Sijoitusneuvojat ovat perinteisesti luottaneet ”4% sääntöön” ohjenuorana, joka varmistaa ettet menetä liikaa inflaatiolle. Ajatuksena on nostaa neljä prosenttia tuloa koko salkkusi arvosta joka vuosi (eli 4000 €, jos olet säästänyt 100 000 €) ja muuttaa prosenttia vuotuisesti inflaation mukaan. Tämä pitää rahasi sijoitettuna markkinoilla, minkä pitäisi teoriassa ohittaa inflaatio.

Morningstarin analyytikko Amy Arnott sanoo, että tämä sääntö on edelleen hyvä aloitus, mutta sijoittajan kannattaa ehkä nostaa pienempi prosentti nykyisten alhaisten korkojen, korkean eliniän ja volatiilien markkinoiden takia. Neljän prosentin sääntö toimii yksinkertaisella laskutoimituksella:

4% sääntö vaatii salkun, joka vastaa 25 kertaa vuotuisen kulutuksen (4x25=100). Jos tiedät, että haluat käyttää 50 000 € vuodessa eläkkeellä, voit kertoa sen summan 25:llä saadaksesi tarvittavan salkun loppusumman eli 1,25 miiljoonaa.

Haluatko miljonääriksi?

Sijoittajille, joilla on vielä suhteellisen pitkä aikahorisontti, miljoonan kanssa eläköityminen voi olla realistisempaa kuin ajattelit. Kannattaa silti pitää mielessä, että miljoonan euron ostovoima tulee olemaan huomattavasti alempi 40 vuoden päästä kuin mitä se on nyt.

Nykyään on yleistä nostaa eläkettä useammasta eri lähteestä, kuten työeläkkeestä tai omista säästöistä. Tämä tarkoittaa, että on täysin mahdollista saavuttaa sopivat eläketulot yhdistämällä eri lähteitä, eikä silloin tarvitse havitella tuota taianomaista seitsenlukuista pottia.

Pienin askelein

Morningstarin henkilökohtaisen talouden asiantuntija Christine Benz sanoo, että päätös eläköityä ei pitäisi riippua ainoastaan jonkun taloudellisen tavoitteen saavuttamisesta. Kuten Covid-19 pandemia on meille näyttänyt, elämänlaatu on yhtä tärkeää kuin raha. On useita tapoja, joilla voit lakata huolehtimasta eläkesäästöjesi suuruudesta, Benz kertoo.

”Sen sijaan, että etsisit yhtä ratkaisua koko säästökuilun ratkaisemiseen, mitä jos harkitsisit useaa vähän varovaisempaa strategiaa –esimerkiksi joustamalla elintasosta eläkeiällä, työskentelemällä hieman kauemmin tai sijoittamalla vähän paremmin?”, Benz sanoo. ”Useissa pienissä askeleissa on se etu, että jos yksi muuttuja ei toimikaan niin hyvin kuin ajattelit, voit silti pelastaa eläkesuunnitelmasi.”

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja