Fidelity ehdottaa uudenlaisia tuottopalkkioita

Yhtiö on ilmoittanut ottavansa käyttöön palkkiomallin, jossa rahastoyhtiö menettää osan palkkiostaan, mikäli tuotto alittaa vertailuindeksin.

Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity International, yksi Euroopan suurimmista rahastoyhtiöstä, on ilmoittanut harkitsevansa kaksisuuntaisten tuottosidonnaisten palkkioiden käyttöönottoa. Rahastoyhtiö saa peruspalkkion päälle tuottopalkkion, jos tuotto ylittää vertailuindeksin. Jos tuotto sen sijaan alittaa indeksin kehityksen, vie se osan rahaston peruspalkkiosta.

Fidelity ei kuitenkaan ole lyönyt suunnitelmiaan vielä lukkoon.

Morningstar on pitkään kannattanut kaksisuuntaisia palkkioita, englanniksi "fulcrum fee". Valtaosa rahastojen tuottopalkkioista on yksisuuntaisia, eli salkunhoitaja saa korkeamman palkkion, mikäli rahasto tuottaa hyvin. Menestyksen ollessa huonoa rahastoyhtiö saa silti peruspalkkion. 

Onko Fidelity Internationalin uudistus rahastosijoittajien edun mukainen? Se riippuu paljolti, millainen peruspalkkio rahastoille tulee, mitä vertailuindeksiä käytetään ja mikä on yli- tai alituottoon käytettävää palkkioprosentti. Lisäksi "fulcrum"-palkkioissa on tyypillisesti maksimit ja minimit. Niitäkään Fidelity ei ole vielä paljastanut.

Fidelity International amerikkalainen sisaryhtiö Fidelity Management & Research Company on jo pitkään käyttänyt kaksisuuntaisia tuottopalkkioita Yhdysvalloissa.

Samassa yhteydessä Fidelity kertoi perivänsä sijoitustutkimuksen kustannukset asiakkailtaan, kun MiFiD II -uudistus astuu voimaan 2018. Valtaosa suurista rahastotaloista on kertonut maksavansa tutkimuskulut omasta budjetistaan.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja