Katsaus myyntipuheiden taakse

Morningstarin tutkimukset paljastavat, että moni strategisen beetan rahasto olisi kloonattavissa selvästi alhaisemmin kustannuksin halpojen indeksirahastojen avulla.

Facebook Twitter LinkedIn

Rahastomaailman uudella tulokkaalla on monta nimeä: strateginen beeta, smart beeta, vaihtoehtoinen beeta. Kyse on samasta asiasta: rahastoista, jotka systemaattisesti seuraavat jotakin muuta kuin tavanomaista markkinaindeksiä.

Strategisen beetan rahastot voivat vaikkapa sijoittaa osinko-osakkeisiin, matalan volatiliteetin osakkeisiin, tai korkoihin bkt- eikä velkapainojen perusteella.

(Katso artikkelimme: "Näistä syistä strategisen beetan etf-rahasto kannattaa.")

Kuten likimain kaikki tuotteet, joita ostamme, myös strategisen beetan rahastoille yritetään antaa ominaisuuksia, joista asiakas on valmis maksamaan. Aivan kuten markettimaitokaan ei ole pelkkää maitoa (jollei sitten nimenomaan sitä myydä "pelkkänä" ja siten halpana maitona) vaan maito sisältää D-vitamiinia tai muita lisättyjä aineita. Elektoniikkakaupassa tässä on menty vielä monta kertaa pidemmälle.

Strategisen beetan rahastoissa kyse on tavoista, joilla osakkeita tai korkopapereita yhdistetään sijoitussalkuksi.

Morningstarin Yhdysvaltain passiivisten rahastojen tutkimusjohtaja Alex Bryan, CFA toteaa kuitenkin tuoreessa tutkimuksessaan, että moni strategisen beetan rahasto synnyttää tuottoprofiilin, joka olisi saavutettavissa selvästi halvemmin kustannuksin yhdistelmällä halpoja passiivisia rahastoja.

Tutkimus on ladattavissa täältä ja siihen liityvä video on täällä.

Tutkimus on erityisen relevantti Yhdysvalloissa, jossa on saatavilla laaja joukko etf-rahastoja eri tyyleihin ja hyvin huokein kustannuksin.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja