Heinäkuu toi helpotusta korkosijoittajille

Osakkeiden vahva meno jatkunut rikkaissa maissa, kehittyvissä edelleen vaikeat ajat.

Facebook Twitter LinkedIn

Sijoittaminen ei ole kesälomilla päällimmäisenä mielessä. Mutta kun laiturit vaihtuvat toimistoihin ja työmaihin, tulee monelle mieleen tarkistaa, mitä markkinoilla ja omassa salkussa on tapahtunut.

Tässä pikakelauksena tärkeimmät numerot:

Päällisin puolin kuluva kesä on ollut enemmän vasta- kuin myötätuulta. Kesä-heinäkuun tuotot ovat pakkasella euroissa mitattuna, niin maailman osakkeissa kuin koroissakin:

Morningstar-indeksi 2kk tuotto % EUR 1kk (heinäkuu) % EUR
Suomi osakkeet 1,2 5,2
Pohjoismaat os. -1,4 3,4
Eurooppa os. -0,8 3,7
Kehittyneet maat -1,4 2,5
Kehittyvät maat -10,2 -6,1
Yrityslainat euro -0,7 1,2
Valtiolainat euro -0,3 2,4
Maailma korkomarkk. -1,4 1,2

Maailman kehittyneet osakemarkkinat ovat tappiolla kesä-heinäkuulta 1,4 prosenttia ja samoin korkosijoittajat ovat pääosin tappiolla, maailmanlaajuisen indeksi mukaan 1,4 prosentia mutta euroalueelta selvästi vähemmän.

Kehittyneistä maista jotkut ovat kuitenkin plussalla kesänkin ajalta, ja näihin kuuluu myös Suomi. Suurista indeksiyhtiöistä Sampo (SAMAS) ja UPM-Kymmene (UPM1V) ovat plussalla, mutta erityisesti keskisuuret indeksiyhtiöt ovat olleet vedossa kesän aikana.

Vielä kovempaa on tosin mennyt Tanskassa, josta tuottoa on kertynyt 3,04 prosenttia kahdelta kuukaudelta, ja tästä peräti 6,85 prosenttia pelkästään heinäkuulta.

Kehittyvissä maissa sen sijaan on mennyt todella huonosti. Pääsyy on Kiina, jossa kurssit ovat sakanneet peräti 17,7 prosenttia kahdessa kuukaudessa Morningstarin indeksin mukaan euroissa mitattuna.

Koko vuodelta 2014 kehittyneet maat ovat osakkeissa plussalla tukevat 14,4 prosenttia euroissa mitattuna. Kehittyvät maat ovat nekin voitolla, mutta selvästi vähemmän, 5,8 prosenttia Morningstarin indeksin mukaan.

Heinäkuu oli monella markkinalla hyvä kuukausi. Korkomarkkinoilla se toi helpotusta mollivoittoisesti sujuneeseen alkuvuoteen. Euroalueen valtiolainojen Morningstar-indeksi kallistui 2,4 prosenttia ja yrityslainoissa nousua tuli 1,2 prosenttia.

Se tarkoittaa, että tältä vuodelta euroalueen valtiolainoihin sijoittaneet ovat keskimäärin hieman plussalla (Morningstar-indeksi +0,84 %, Morningstarin rahastoluokka +0,27 %). Yrityslainoissa korkeasti luokiteltujen lainojen indeksi on hieman pakkasella vuoden alusta, mutta riskipitoisemmat ns. high yield -korkosijoitukset ovat edelleen tukevasti voitolla tältä vuodelta (Barclay's-indeksi peräti 2,6 prosenttia plussalla vuoden alusta). Ja kun monissa yrityslainarahastoissa pääpaino on alemmin luokitelluissa lainoissa, on keskimääräinen yrityslainarahasto 0,22 prosenttia plussa tältä vuodelta.

YTD returns

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Sampo Oyj Class A39,76 EUR1,14Rating
UPM-Kymmene Oyj31,47 EUR1,06

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja