Kolme syytä uskoa Japanin nousuun

Pitkän vaikean kauden jälkeen Japanin talous osoittaa piristymisen merkkejä. Ne näkyvät esimerkiksi kaupassa, terveydenhuollossa ja kiinteistömarkkinoilla.

Facebook Twitter LinkedIn

Vuoden 2009 huhtikuun pohjalukemista Japanin osakemarkkinat ovat euroissa laskien kohoneet lähes 140 prosenttia. Viimeisen vuoden aikana nousua on tullut 36 prosenttia, enemmän kuin maailman osakemarkkinoilla.

Luvut on laskettu Morningstarin indekseille 19. heinäkuuta 2015 hintojen mukaan.

Pitkään vaikeuksissa ollut talous on saanut kasvusysäyksen "Abenomicsista", pääministeri Shinzo Aben vuoden 2012 vaalivoiton jälkeen aloittamista uudistuksista. Niiden tarkoituksena on ollut yritys nostaa inflaatiota mm. sysäämällä markkinoille uutta likviditeettiä. Jeni on merkittävästi heikentynyt, mikä on parantanut vientiteollisuuden kannattavuutta.

Japanin talouden lupaavat merkit näkyvät kuitenkin muuallakin kuin vientiyhtiöiden tuloissa. Tässä kolme trendiä, jotka Morningstarin Britannian sivustojen toimittaja Emma Wall keräsi matkaltaan Japanista.

1) Kauppa

Kiinalaiset turistit matkaavat joukottain Japaniin. He ostavat muun laatutuotteita alkaen Kao-yhtiön Merries-vaipoista. Monet kaupat ovat joutuneet rajoittamaan Merries-ostokset kahteen pakettiin, jotta tavaraa riittää paikallisillekin.

Kauppaa tukevat Japanissa myös palkkojen nousu sekä määräaikaisten sopimusten laaja muuttaminen vakituisiksi.

2) Terveydenhuolto

Neljännes japanilaisista on 65-vuotiaita ja sitä vanhempia; maassa on 32 miljoonaa eläkeläistä. Se on valtava markkina terveydenhuollon yhtiöille. Solu- ja kudosteknologian käyttöä pyritään laajentamaan ja lääkkeiden hyväksyntää markkinoille vauhdittamaan.

3) Kiinteistömarkkinat

1990-luvun alussa alkaneen laman aikana maan hinta romahti Japanissa peräti kahdella kolmasosalla. Nyt hinnat nousevat vauhdilla. Korot ovat alhaiset: 35-vuotisen asuntolainan saa 1,5 prosentin korolla, ja kymmenen ensimmäisen vuoden ajan korko on selvästi sitäkin alempi valtion tukien ansiosta.

Hintojen noususta hyötyvät asuntosijoittajat, kiinteistöyhtiöt, rakentajat, mutta myös muiden alojen yritykset: Japanissa yritysten lainojen vakuutena on tyypillisesti reaaliomaisuutta. Kun pantin arvo nousee, voi yhtiö ottaa lisää lainaa investointejaan varten.

Emma Wallin analyysi on julkaistu laajempana uusimmassa Morningstar Magazinessa. Lehden sivut: corporate1.morningstar.com/US/Magazine/

Japani etf-rahastojen analyysejä:

Lyxor JPX-Nikkei 400 (DR) EUR Daily Hedged UCITS ETF (USD) | JPXU (valuuttasuojattu)

iShares MSCI Japan EUR Hedged UCITS ETF (EUR) | IJPE (valuuttasuojattu)

Amundi ETF Japan Topix EUR Hedged Daily UCITS ETF (EUR) | TPXH (valuuttasuojattu)

Lyxor JPX-Nikkei 400 (DR) UCITS ETF (EUR) | JPX4

db x-trackers MSCI Japan Index UCITS ETF (DR) 1C (USD) | XMJD

iShares MSCI Japan UCITS ETF (Dist) (USD) | IJPU

UBS ETF – MSCI Japan UCITS ETF (JPY) A-dis (JPY) | JPNJPA

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja