Tervetuloa uusille morningstar.fi-sivuille! Tutustu tarkemmin muutoksiin ja sivuston uusiin työkaluihin, jotka auttavat sijoittamaan paremmin.

Öljymarkkina ei ole enää entisensä

Raakaöljyn hinta tullee nousemaan nykyiseltä tasolta, mutta Yhdysvaltain vahva tarjonta toimii jarruna kallistumiselle.

Stephen Simko, CFA 18.03.2015

Öljyn maailmanmarkkinat ovat muuttuneet ratkaisevalla tavalla. Yhdysvaltojen liuskeöljy on tuonut uutta tarjontaa markkinoille, ja kasvunäkymät Yhdysvaltain öljykentiltä ovat edelleen hyvät. Liuskeöljyn tuotanto on myös hyvin joustavaa: tarjontaa voidaan nostaa tai laskea nopeastikin.

Yhdysvaltojen uusi tuotanto on murtanut öljymarkkinoiden aiemman toimintalogiikan, eikä se ole ohimenevä ilmiö. Öljypeli on muuttunut.

Öljyn hinnassa nähty putoaminen on johtanut ja tulee johtamaan nopeaan ja rajuun tuotannon supistamiseen. Mutta heti kun öljyn hinta nousee taas, Yhdysvaltain tuotanto alkaa taas kasvaa. Seuraavina vuosina tarvittavasta lisätuotannosta saataneen 35–40 prosenttia Yhdysvaltain epätavallisista öljylähteistä. Niinpä emme usko, että kalliita öljylähteitä kuten hiekkaöljyä tarvitaan lähiaikoina.

Kokonaan liuskeöljy ei sentään pysty tulevia lisätarpeita täyttämään. Niinpä marginaali- eli kallein tarvittava barreli tullaan pumppaamaan sitä kalliimmasta hintaluokasta. Ennusteidemme perusteella seuraavan vuosikymmenen aikana kalleimmat tarvittavat uudet lähteet ovat parempilaatuista syvänmerenöljyä.

Analyysimme johtaa meidät pudottamaan keskipitkän aikavälin ennusteemme Brent-öljylle 75 dollariin barrelilta, WTI-laadulle 69 dollariin.

Vaikka hintojen lasku on monille yhtiöille raskasta, on löydettävissä aliarvostettuja yrityksiä, jotka pystyvät nähdäksemme luovimaan tässä heikossa markkinassa riittävän hyvin tuloksin.

Tuottajista suosittelemme ExxonMobilia (XOM),  Cabot Oil & Gasia (COG),  Chesapeake Energyä (CHK) ja Encanaa (ECA). Öljyalan palveluyhtiöistä yhdistyminen Baker Hughesin kanssa on tekemässä istaHalliburton (HAL) Yhdysvaltain palvelujätin.

Selkeitä voittajia ovat ”midstream”-yhtiöt, koska Yhdysvaltain vahva kasvu lisää kasvumahdollisuuksia. Spectra Energy (SE) ja Spectra Energy Partners (SEP) ovat suosikkejamme, kun taas Magellan Midstream Partners (MMP) on konservatiivisesti johdettu yhtiö ja mahdollinen pakopaikka riskiä karttaville sijoittajille.

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Cabot Oil & Gas Corp Class A14,37 USD-2,29
Chesapeake Energy Corp0,56 USD7,51
Encana Corp16,26 USD-5,74
Exxon Mobil Corp64,60 USD-0,09
Halliburton Co21,89 USD-0,88
Magellan Midstream Partners LP64,12 USD0,33

Tietoja kirjoittajasta

Stephen Simko, CFA  Stephen Simko, CFA, is a senior stock analyst on the Technology Team.