Moni tuottopalkkio irtoaa turhan helposti

Tuottosidonnaisia palkkioita käytetään Suomessa laajasti, mutta palkkiorakenteet ovat edelleen kovin lepsuja.

Facebook Twitter LinkedIn

Tuottosidonnaiset palkkiot ovat laajasti käytössä suomalaisissa sijoitusrahastoissa. Morningstarin selvityksen perusteella yli 50 Suomeen rekisteröidyn rahaston palkkioprosentti riippuu tuotosta. Luvuissa ovat mukana korko-, osake- ja yhdistelmärahastot, mutta eivät hedge-rahastot, jotka lähes kaikki veloittavat tuottosidonnaista palkkiota.

Suomalaiset tuottopalkkiot eivät pääosin vastaa rahastoalan parhaita käytäntöjä. Suomessa yhdenkään rahaston palkkio ei alene perustasoltaan, jos tuotto on huono. Tuottopalkkiot ovat siten toispuoleisia. Lisäksi Suomessa rahastojen vertailukohdat on usein valittu turhan lepsusti. Tuottopalkkiota saa jopa pysymällä markkinan perässä. Puutteeksi voi nähdä senkin, että tuottopalkkioita perivien rahastojen peruspalkkiot ovat usein verraten korkeita. 

Tämä artikkeli on ensimmäinen sarjassa, jossa Morningstar tutkii suomalaisten rahastojen tuottopalkkiokäytäntöjä.

Kuin myyjän provisio
Sijoittajan kannattaa muistaa lähtökohta: tuottopalkkio on poikkeuksellinen käytäntö. Tavallisesti rahastot perivät vain kiinteän hallinnointi- ja säilytyspalkkion. Kun kyseessä on aktiivisesti hoidettu rahasto, jo ”peruspalkan” tulisi kannustaa salkunhoitajaa ylittämään vertailuindeksinsä. Kiinteäprosenttinen palkkiosumma kasvaa arvonnousun ja uusien merkintöjen kautta. 

Tuottosidonnainen tulee kiinteän hallinnointipalkkion päälle. Sitä maksetaan, kun tuotto ylittää sovitun tason, esimerkiksi vertailuindeksin tuoton tai kiinteän kynnysprosentin. Tuottosidonnainen palkkio vastaa mainosmyyjän provisiota tai urheilijan bonuspalkkaa. Tausta-ajatuksena on, että huippusuoritukset vaativat rahallista kannustinta, pelkän työetiikan varaan ei voi laskea.

Korkein tuottopalkkio Eufexilla
Suomalaisten rahastojen tuottopalkkiot vaihtelevat 10 ja 30 prosentin välillä. Korkein tuottopalkkio on Eufexin ActiveAlphalla. Se perii 0,50 prosentin peruspalkkionsa lisäksi 30 prosenttia vertailuindeksinsä ylittävästä tuotosta. Kun kyseessä on rahastojen rahasto, asiakas maksaa myös rahaston omistamien rahastojen palkkiot. Rahasto on suunnattu instituutioille.

Aventumin yhdistelmärahasto Pension ja OP:n Suomi-osakerahasto Focus veloittavat 25 prosenttia verrokkituoton ylittävästä osasta tuottoa. Jo OP-Focuksen peruspalkkio on 1,8 prosenttia, joka vastaa suomalaisen osakerahaston keskimääräistä hallinnointipalkkiota.

Osakerahastojen tuottopalkkiot
Tuottopalkkioprosentti Rahastojen lukumäärä
25 % 1
20 % 17
15 % 8
12 % 2
10 % 9

Riittääkö korkotason ylittäminen?
Yleisvaikutelma on, että suomalaiset tuottosidonnaiset palkkiot eivät ole riittävän vaativia. Tuottopalkkion kun tulisi kannustaa erityisen hyvään suoritukseen. Moni rahasto kuitenkin pääsee nauttimaan tuottopalkkiosta jo sillä, että seuraa markkinaa, eikä aina vaadita sitäkään.

Mielekkäin tapa tuottopalkkion laskemiselle on verrata rahaston tuottoa indeksiin, joka heijastelee rahaston sijoitustapaa mahdollisimman hyvin. Jos pärjää tätä mittatikkua paremmin, on synnyttänyt aktiivisella salkunhoidolla lisätuottoa. Eri asia on toki, millä riskillä tämä tuotto on tullut.

Alla olevan taulukon osakerahastot saavat tuottopalkkiota pelkän korkotason ylittämisestä. Kun perusvaatimus on näin alhainen, voi tuottopalkkion sanoa kuuluvan näissä rahastoissa ennemminkin osaksi peruskorvausta. Onko sellainen tuottopalkkio sijoittajan kannalta mielekäs, motivoiko se ylittämään indeksituoton?

Sijoittajan kannalta säädyllistä on, että kaikilla näillä rahastoilla tuottopalkkio on suhteellisen alhainen, kymmenen prosenttia, ja käytössä on niin kutsuttu ”high watermark”, jolloin rahasto saa periä tuottopalkkiota vain ylittäessään aiemman korkeimman arvonsa ja lisäksi ylittää pitkällä aikavälillä korkotuoton.

Korkotason ylittäminen riittää näille rahastoille
Rahasto Vertailukohta Peruspalkkio-% High water mark?
Fourton Hannibal Euribor 12kk 0,63 % On
Fourton Odysseus Euribor 12kk 0,63 % On
Fourton Stamina Euribor 12kk 0,63 % On
UB Puhdas Ympäristö Euribor 12kk 1,50 % On
UB Nordic Euribor 12kk 1,00 % On

Kynnyksen tulisi vastata osakkeiden tuottoa
Suomessa on myös verraten yleistä antaa rahastolle vertailukohdaksi jokin kiinteä tuottoprosentti. Mikäli kynnystuotto on riittävän korkea ja sijoittajaa suojaa high water mark -periaate (tuoton on ylitettävä pitkällä aikavälillä kynnystaso), käytäntö voi olla mielekäs. Mutta usealla rahastolla kynnystuotto on huomattavasti alhaisempi kuin osakemarkkinoiden odotettu tuottotaso, joka on ollut historiallisesti 7–10 prosenttia markkinasta riippuen.

Onko kynnystuotto riittävän korkea?
Rahasto Vaadittu vuosituotto Peruspalkkio High water mark
eQ Balkan 3,5 % 2,32 % On
eQ Emerging Top Picks 3,5 % 2,19 % On
eQ Itä-Euroopan Pienyhtiöt 3,5 % 2,16 % On
eQ Pikkujättiläiset* 3,5 % 0,90 % On
eQ Itä-Eurooppa 3,5 % 1,41 % On
eQ Emerging Agri 5 % 2,22 % On
eQ Emerging Financial 5 % 2,25 % On
JOM Silkkitie 6 % 1,20 % On
WIP Hakkapeliitat 6 % 1,20 % On
Icecapital Global Infrastructure 8 % 1,00 % On
Aventum Aasia REIT Plus 8 % 0,90 % On
Aventum EM Infra 8 % 0,90 % On

 * vain instituutiosijoittajien sarjassa

Kokonaisuus ratkaisee
Tuottopalkkiot ovat erilaisia, koska palkkioprosentin lisäksi vertailukohdat, pohjapalkkiot ja muut ehdot vaihtelevat. Osa rahastoista ottavat tuottopalkkiota päivittäin, toiset kuukausittain ja osa neljännesvuosittain. Vertailukohtana voi olla vuosittainen tuotto tai sitä pidempi tuottohistoria.

Sijoittajan kannalta erityisen epäedullista on, jos rahaston palkkio muodostuu korkeasta peruspalkkiosta ja sen päälle tulevasta liian höllästä tuottopalkkiosta. Vähintään tulisi edellyttää, että kun rahasto perii tuottopalkkiota, se veloittaa keskivertoa selvästi alempaa kiinteää palkkiota.

Lue myös artikkeli Kannattavimmat tuottopalkkiot.

Palkkiosanastoa:

Kiinteä hallinnointipalkkio: Rahaston perimä hallinnointipalkkio salkunhoidosta, Vähennetään päivittäin rahaston arvosta.

Säilytyspalkkio: Osa rahastoyhtiöistä kertoo yhdistetyn luvun hallinnointi- ja säilytyspalkkioille, osalla ne ovat erikseen. Myös säilytyspalkkio vähennetään rahaston arvosta päivittäin.

TER, total expense ratio: Rahaston kokonaiskulusuhde sisältää kiinteän hallinointi- ja säilytyspalkkio sekä tuottosidonnaisen palkkion. Summa jaetaan rahaston keskimääräisellä pääomalla.

High water mark: Rahaston korkein saavuttama arvo. Jos rahastolla on high water mark, se ei saa yleensä periä tuottosidonnaista palkkiota ennen kuin rahaston historian korkein arvo on ylitetty.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja