Kaloniemi jättäytyi FIM:n rahastoista

Rohkea riskinottaja on siirtynyt kaikessa hiljaisuudessa "senior partneriksi"

Facebook Twitter LinkedIn

FIM:ssä 18 vuotta rahastoja hoitanut Markku Kaloniemi on siirtynyt sivuun salkunhoidosta. Muun muassa Fenno- ja Forte-rahastot menneinä vuosina huimaan vauhtiin lykkinyt Kaloniemi ei ole enää toukokuun jälkeen ollut salkunhoidossa mukana. Myös Mondo-, Nordic- ja Tekno-rahastoissa salkkuja hoidetaan nyt ilman Kaloniemeä.

FIM nimesi jo tammikuun alussa yhdistelmärahasto Forten pääsalkunhoitajaksi Mikko Linnavuoren. Hänen lisäkseen salkkua tuli hoitamaan neljä muuta henkilöä. Suomi-rahasto Fennossa päävastuu siiirtyi Mika Heikkiselle. Tiedotteessa Kaloniemen sanottiin jatkavan mukana molemmissa tiimeissä.

Kaloniemen tyyliin kuului kova riskinotto. Se toi teknonousun vuosina sekä 2000-luvun kehittyvien maiden nousussa kovia tuloksia, mutta ajoittain johti myös rajuihin laskuihin kuten viime vuonna. Forten kurssi putosi raskaasti vuonna 2011, 32 prosenttia, mikä oli 18 prosenttiyksikköä vertailuryhmän keskiarvoa enemmän. Myös Mondo otti rajusti takkiinsa 2011, ja Fennokin hävisi vertailuryhmälleen 4,6 prosenttiyksikköä. Vuodenvaihteen jälkeen molemmat rahastot ovat tuottaneet likimain saman kuin luokkansa keskimäärin.

Fortella, Fennolla ja Mondolla on tällä hetkellä kaksi Morningstar-tähteä, Nordicilla yksi ja Teknolla neljä.

Siirtyi senior partneriksi
Vaikka Kaloniemen rooli oli pienentynyt jo aiemmin, tunnetun managerin lopullinen lähtö on virstanpylväs suomalaisessa rahastomaailmassa. FIM ei ole kuitenkaan kertonut tapahtumasta julkisuuteen. FIM:n suuromistaja on jättäytynyt yhtiön verkkosivujen mukaan "senior partneriksi". Hän on FIM:n verkkosivujen mukaan edelleen konsernin ja FIM Varainhoidon hallituksen jäsen.

Morningstar asettaa Forte-rahaston analyysiarvion statukseen "Under Review" salkunhoitajan vaihdoksen vuoksi.

FIM on saanut aiemmin julkisuutta niukasta tiedottamisestaan muutoksista salkunhoitotiimissä. Kun Antti Pohjola palasi toukokuussa 2011 FIM:n Venäjä-tiimiin, FIM ei tiedotteessaan maininnut, että rahastoa menestyksellä vetänyt Anna Väänänen jätti samalla talon.

Seuraa uutisiamme Facebookissa tai tilaa Morningstarin uutiskirje.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja