Synkkä syksy 2008 jäämässä laskuista

Kurssit heiluivat voimakkaasti Lehman-konkurssin jälkeen. Kun nuo kuukaudet jäävät pois kolmen vuoden tähtiluokituksesta, mikä tuo muutoksia.

Thomas Furuseth 14.11.2011
Facebook Twitter LinkedIn

Monen rahaston rating eli tähtiluokitus on muuttunut loka- ja marraskuun alussa. Tähdet päivitetään aina kuukauden alkupäivinä, ja muutoksia tulee aina hieman: rahastojen tuotot eroavat ja lista muuttuu. Nyt tähtimuutoksia on ollut kuitenkin poikkeuksellisen paljon.

Taustalla on, että rating perustuu edeltävän kolmen, viiden ja kymmenen vuoden menestykseen. Vuoden 2008 syksyn voimakkaasti heilunnasta Lehman Brotherin konkurssin jälkeen on nyt kulunut kolme vuotta, ja nuo kuukaudet jäävät yksi kerrallaan pois kolmen vuoden historiasta. Se voi tuoda suuren muutoksen etenkin niiden rahastojen ratingiin, joilla on vain 3–5 vuoden historia. Näiden rahastojen Morningstar rating lasketaan täysin viimeisen 36 kuukauden riskikorjatun tuoton perusteella.

Sen sijaan jos rahastolla on yli viiden tai jopa yli kymmenen vuoden historia, sen tähtiin vaikuttavat myös viiden sekä mahdollisesti kymmenen vuoden riskikorjattu tuotto, ja niihin Lehmanin jälkiseuraukset vaikuttavat vielä pitkään. Kolmen viime vuoden historia vaikuttaa kuitenkin aina ratingeihin vahvasti, koska se kuuluu kaikkiin – kolmen, viiden ja kymmenen vuoden – historiaan.

Erityisen voimakas vaikutus vuoden 2008 poistumisella on rahastoihin joilla oli tuolloin joko hyvin pieni heilunta tai hyvin suuri heilunta alaspäin suhteessa muihin. Morningstarin riskikorjattuun tuottoon vaikuttaa erityisen vahvasti negatiivinen riski eli alaspäin suuntautuva tuotto. Tuottoon muutos vaikuttaa sitä kautta, että nyt vahvoilla ovat ne, jotka nousivat nopeimmin Lehmanin syövereistä kun pörssi lähti nousuun talvella 2009.

Voit tarkistaa rahastosi alasivulta ”Rating ja riskit” millainen rahaston 3, 5 ja 10 vuoden tuotto ja riski suhteessa muihin ovat, sekä mikä on rahaston Morningstar rating kullakin ajalla. Alasivulta ”Kaavio” voit sen sijaan katsoa rahaston historialliset ratingit (tähdet) kun menussa ”Tapahtumat” on valittuna Morningstar Ratingien näyttö.

Rating ja riski

 Kirjoitus on muokattu morningstar.no-sivustolla aiemmin julkaistusta artikkelista.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  on Morningstarin rahastoanalyytikko ja morningstar.no-sivuston päätoimittaja.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja