Suomen vuoden parhaat rahastot

Neljä rahastoyhtiötä sai kaksi Morningstar Fund Awards -palkintoa.

Facebook Twitter LinkedIn

Neljä rahastoyhtiötä keräsi kukin kaksi palkintoa, kun Morningstar jakoi vuosittaiset palkinnot parhaille rahastoille Helsingissä 24.3. Kaksi FIM:n, Handelsbankenin ja Seligson & Co:n rahastoa vei parhaan rahaston palkinnon vuoden 2010 suorituksestaan. Lisäksi Schroder Investment Management palkittiin kahdella parhaan rahastoyhtiöiden huomionosoituksella.

Palkintoja jaettiin yhdeksässä rahastoluokassa. Rahastoyhtiöille oli tarjolla neljä tunnustusta.

Parhaina palkitut rahastot ovat tuottaneet hyvin vuonna 2010, mutta sen lisäksi menestyneet hyvin kolmen ja viiden vuoden ajanjaksolla. Ne ovat ottaneet mielekkäästi riskiä tuottoonsa nähden. Kutakin rahastoa on vertailtu kilpailijoihinsa rahaston omassa Morningstar-kategoriassa, ja näin tuotot ja riskit ovat mahdollisimman vertailukelpoisia.

Suomessa tasaisuus valttia
Suomalaisiin osakkeisiin sijoittavista rahastoista parhaaksi vuodelta 2010 nousi SEB Gyllenbergin Finlandia. Salkunhoitaja Jukka Lindénin luotsauksessa rahasto on pystynyt tasaisempaan tuottoon kuin moni kilpailijoista.

Handelsbankenin salkunhoitajat olivat etevimpiä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Kenneth Blomqvistin ohjastama erikoissijoitusrahasto Eurooppa Selective löi vertailuindeksinsä vuonna 2010 peräti 27 prosentilla hyvin valikoidun salkun avulla.

Seligsonin rahastoista palkittiin globaalisti suuriin kulutustavarayhtiöihin sijoittava Global Top 25 Brands sekä Euro Corporate Bond -yrityslainarahasto.

Aberdeen ja FIM vahvoilla kehittyvissä maissa
Morningstar jakoi Suomessa myös parhaan Venäjä-rahaston palkinnon. Sen sai FIM Russia, jota on vetänyt vuodesta 2007 lähtien Anna Väänänen. FIM vei lisäksi valtiolainoihin sijoittavien rahastojen ykköstilan.

Hajautetusti kehittyville markkinoille sijoittavista rahastoista parhaaksi nousi Aberdeenin Global Emerging Markets Equity. Rahastolla on myös Morningstarin analyytikkojen laadullinen Eliittiä-arvosana.

Vaatimuksena viiden vuoden tuottohistoria
Morningstar palkitsee Fund Awards -palkinnoilla kussakin maassa parhaat yksityishenkilöille tarjolla olevista rahastoista. Rahastolla tulee olla viiden vuoden tuottohistoria. Valintaperusteissa korostuu viimeisen vuoden tuotto, mutta rahastolla täytyy olla takanaan myös pidemmän ajan hyvä menestys.

 

Suomen Fund Awards –voittajat 2011
Suomi osakkeet: SEB Gyllenberg Finlandia, salkunhoitaja Jukka Lindén

Eurooppa osakkeet: Handelsbanken Eurooppa Selective, Kenneth Blomqvist

Venäjä osakkeet: FIM Russia, Anna Väänänen

USA osakkeet: Handelsbanken America, Jessica Eskilsson

Hajautetut kehittyvien maiden osakkeet: Aberdeen Global Emerging Markets Equities, Devan Kaloo

Globaalit osakkeet: Seligson Global Top 25 Brands, Jani Holmberg, Jaana Timonen (1.10 asti) ja Inari Nilsson (1.10 alkaen)

Yhdistelmärahastot: Tapiola Maailma 50, Jari Järvinen

Valtio-obligaatiot: FIM Euro, Jouni Salmenkivi

Yrityskorkorahastot: Seligson Euro Corporate Bond, Jani Holmberg, Jaana Timonen (1.10 asti) ja Inari Nilsson (1.10 alkaen)

Laaja-alaiset varainhoitotalot: Schroders

Erikoistuneet osakevarainhoitajat: eQ

Laaja-alaiset osakevarainhoitajat: Schroders

Korkovarainhoitajat: Evli 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings