Kehittyvien markkinoiden riskeistä tuli totta

Venäjän markkinoiden suuntaa on mahdotonta ennustaa

Facebook Twitter LinkedIn
Pörssimyllerrys on lähettänyt monet kehittyvien markkinoiden rahastot laskuun. Suomalaisten suosima Venäjäkin on nyt vuoristoratavaiheessa.

- Tämä on viimeistään opettanut, mitä kehittyville markkinoille sijoittamisen riskit tarkoittavat, sanoo Sijoitusrahastoyhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Savikko.

Venäjällä osakekurssien rajua laskua edelsi vuosien nousu, joka perustui etenkin raaka-aineiden hintaan ja kotimarkkinoiden kysyntään.

- Venäjällä lähes kaikki riskit ovat toteutuneet. Venäjä-rahastoista onkin lähtenyt kesän aikana runsaasti rahaa, eikä välttämättä väärään aikaan, Savikko jatkaa.

Markkinoita k

oetellaan ympäri maailman. FIM Brazil -rahaston salkunhoitaja Jarmo Nieminen kertoo, että finanssikriisin vaikutukset näkyvät myös Latinalaisessa Amerikassa.

- Siellä on ollut viime aikoina aikamoista heiluntaa. Brasilia on hyvin paikallinen markkina, mutta esimerkiksi Argentiinassa tilanne on toinen, Nieminen sanoo.

"Psykologinen lama"

Pohjola Varainhoidon OP-Venäjä -rahastosta vastaavan Jarno Nurmisen mukaan luottamuspula on selvästi levinnyt länsimarkkinoilta Venäjälle. Aiemmin osakemarkkinoita painoi jo Georgian sota.

Savikko puolestaan kuvaa tilannetta psykologiseksi lamaksi.

- Venäjä ei ole suoraan sidoksissa Yhdysvaltain finanssikriisiin, mutta kun tilanne on yhdistynyt Georgiaan, se karkottaa sijoittajia.

Nurmisen mukaan suurimmat riskit olisivat valtion lisääntyvä puuttuminen yhtiöiden toimintaan tai öljyn hinnan merkittävä lasku. Hän ei kuitenkaan usko sen toteutumiseen.

Salkku painottuu energiasektoriin. Nurminen on tiputtanut salkusta pieniä yhtiöitä pois ja kasvattanut esimerkiksi suurien Gaspromin ja Lukoilin osuutta. Hän muistuttaa, että Venäjän talouden perustekijät ovat ennallaan.

- Venäjän kasvutarina ei ole kadonnut. Lyhyellä aikavälillä pysymme isoissa, likvideissä yhtiöissä, myöhemmin kiinnostavat kotimarkkinakysynnästä hyötyvät yritykset.

Roskapankkia odotetaan

Savikko korostaa, että rahastosijoittajan ei kannata hätiköidä. Kehittyviin talouksiin sijoittamiseen liittyy tavallista suurempi riski, mutta tuotto voi lämmittää mieltä.

- Kun Yhdysvallat saa imuroitua roskalainansa roskapankkiin, tunnelma maailmalla voi alkaa rauhoittua.

Pelimiehen kannattaa miettiä kehittyviä markkinoita, sillä alhaalta on suunta ylös. Viimeisiä killinkejä ei ehkä kannata pistää likoon, mutta osana hajautettua salkkua, kunnon tuottoja saattaa voida odottaa muutamassa vuodessa.

Nurmisen mukaan Venäjän markkinoiden kehitystä on nyt mahdotonta ennustaa. Vaikka osakekurssit ovat rytisseet alas, yhtiöiden tulosnäkymät ovat pitkälti ennallaan.


Osakerahastot rahastoluokittain Tuotto, % 3 kk ja 12 kk
Intia -7,0 -34,0
Aasia -12,8 -29,7
Kiina -17,8 -45,0
Latinalainen Amerikka -24,9 -22,7
Itä-Eurooppa -24,4 -34,3
Venäjä -38,1 -34,8

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja