Tyylin mukaan

Säästöpankki Eurooppa poimii helmet kasvu- ja arvoyhtiöistä.

Facebook Twitter LinkedIn

Mikä

Mannerheimintien ja Kaivokadun kulmassa on tehty rahalla rahaa 90 vuotta. Kansallisromanttisen, Armas Lindgrenin tunnetuimman rakennuksen pääoven yläpuolella lukee nyt Conventum.

Harva tietää, että alun alkaen kiinteistön omisti Henkivakuutusyhtiö Kaleva. Moni muistaa vielä ajan, kun talossa oli Hessun Pankin eli Helsingin Suomalaisen Säästöpankin pääkonttori. Oli siinä KOP ja Merita ja nyt Nordeakin.

Säästöpankki Eurooppa toimii tässä talossa. Se ei ole säästöpankki vaan sijoitusrahasto, kuten sen sisaret Säästöpankki Kotimaa ja Säästöpankki Lyhytkorko.

Rahastot ovat Sp-Rahastoyhtiön, joka on ulkoistanut salkkujen hoidon Pohjola Omaisuudenhoidolle. Järjestely perustuu Pohjolan ja säästöpankkien uuteen yhteistyöhön.

Sp:n 17,6 miljoonan euron rahastopääomilla lohkeaa 0,1 prosentin markkinaosuus. Osuudenomistajia Sp:llä on 1 200 Hexin Rahastoraportin mukaan.

Säästöpankki-rahastoilla on vastineensa Pohjola-rahastoissa ja niiden hoito on keskitetty samoille henkilöille.

- Olen hoitanut Säästöpankki Eurooppa -rahaston salkkua sen viimekeväisestä perustamisesta lähtien. Hoidan myös Pohjola Eurooppa Osaketta ja Pohjola Euro Kasvua, Kimmo Lempinen, 31, kertoo.

Varoja hänellä on rahastoissaan yhteensä noin 75 miljoonaa euroa, josta Säästöpankki Euroopassa kaksi miljoonaa euroa.

- Säästöpankki-rahastojen salkut ovat koostumukseltaan lähellä Pohjolan sisarrahastoja.

Kuka

Syntyjään helsinkiläinen Kimmo Lempinen valmistui Helsingin kauppakorkeakoulusta 1996 ja meni Widerille tilintarkastajaksi. Ura Pohjolassa alkoi 1997 analyytikkona. Hän käväisi Opstockissa salkunhoitajana, mutta palasi pian Pohjolaan hoitamaan vakuutusyhtiön omia suoria sijoituksia Eurooppaan.

Kun Pohjola osti Conventumin, Lempinen siirtyi rahastopuolelle salkunhoitajaksi, mutta piti kiinni Euroopasta.

Strategia

Kimmo Lempinen on tyylisijoittaja. Hän keskittyy eri toimialojen kasvuosakkeisiin. Sijoituspäätösten perusta on Pohjola Omaisuudenhoidon makronäkemys.

- Eurooppa-salkussa on painotettu syklisiä osakkeita ja finanssisektoria sekä yrityksiä, jotka omilla toimillaan pystyvät parantamaan tuloksiaan. Kuluttajapuolen firmoja sen sijaan on vähennetty.

Lempinen uskoo, että uusi nousu ei lähde yksinomaan teknosta.

- Euroopassa kasvu tulee jatkossa palvelualoilta, jotka ulkoistavat toimintojaan julkiselta sektorilta yksityiselle sektorille sekä korkean jalostusarvon toimialoilta, jotka vaativat vahvaa osaamista muun muassa tuotekehityksessä. Valmistava työ siirtyy Euroopasta Aasiaan ja muille kehittyville markkinoille.

- Teknologiassakin kasvu tulee suurelta osin palvelujen kautta, kun jokin uusi palvelu toteutetaan uuden teknologian tai sovelluksen avulla. Esimerkkinä vaikka autojen paikantamisen ja ohjaamiseen liittyvät neuvontapalvelut, jotka voisivat toimia puheen avulla. Lääketeollisuus tuottaa uusia geeniterapiapohjaisia lääkkeitä, jotka vaikuttavat sairauden syyhyn eikä oireisiin. Olennaista on, että joku tarvitsee oikeasti jotain. Sieltä kasvu tulee.

Ostaa nyt

Vakuutusalalla on menossa rakenteellinen muutos, kun yhtiöt ovat karsineet tappiollisia osiaan ja nostaneet vakuutusten hintoja. Lempisen ostoslistalla ovat Aegon, ING ja Allianz.

Matkustamisen tulevaa elpymistä odotellessa hän ostaa ranskalaista hotellioperaattori Accoria. Kuluttajafirmoista ostoslistalla ovat syklisemmät yritykset kuten autofirmoista Renault ja BMW - nykykursseilla.

Myy nyt

Salkuistaan Kimmo Lempinen on vähentänyt kuluttajapuolelta L'Oréalia, teknoista ja puolijohdetaloista muun muassa Infineonia ja ohjelmistoyhtiö SAPia.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja