MFS vahvistuu Euroopan markkinoilla

Analyytikkotiimi käyttää vaikeimmissa sijoituspäätöksissä äänestyksiäkin.

Merja Myllylahti, 14.08.2003
Facebook Twitter LinkedIn
Amerikkalainen rahastoyhtiö MFS Investment Management on parin viime vuoden aikana ryhtynyt satsaamaan yhä enemmän eurooppalaisiin osakkeisiin. MFS on puhdas varainhoitaja ja ylpeä siitä. Sen Euroopan markkinoinnista Lontoossa vastaavan Oliver Tregoningin mukaan rahaston tekee ainutlaatuiseksi se, että kaikki sijoituspäätökset perustuvat tiimityöskentelyyn.

MFS Investment Managementin pääkonttori on Bostonissa ja tämän lisäksi sillä on 11 konttoria eri puolilla maailmaa.

Rahasto on tunnettu siitä, että se toi markkinoille kaikkien aikojen ensimmäisen sijoitusrahaston Yhdysvalloissa. Tämä tapahtui vuonna 1924.

MFS:n omi

staa kanadalainen henkivakuutusyhtiö Sun Life Assurance. Rahastolla on varoja hoidossaan yhteensä noin 113 miljardia dollaria. USA:ssa rahastoyhtiö on kymmenenneksi suurin hoidossa olevien varojen määrällä mitattuna. Sen lähimmät kilpailijat ovat Janus Capital ja Oppenheimer Fund.

Rahaston sijoituksista noin 80 miljardia on osakkeissa ja loput korkopapereissa. Osakesijoituksista valtaosa eli lähes 70 miljardia ohjautuu USA:n markkinoille. Euroopan osuus on kuitenkin koko ajan kasvamassa muun muassa uusien rahastojen myötä.

Yksi ylitse muiden

MFS:llä on kaikkiaan yhdeksän osakerahastoa ja viisi korkorahastoa. Nämä rahastot ovat myös myynnissä Suomessa ja ne löytyvät Morningstarin tiedostoista sekä Saldon rahastotaulukoista.

Rahastoyhtiön ylpeys on 370 miljoonan euron suuruinen European Equity Fund, joka on hakannut MSCI Europe -indeksin rahaston markkinoille tulosta eli vuodesta 1999 lähtien. Morningstar antaa rahastolle viiden tähden luokituksen.

European Equity Fund sijoittaa nimensä mukaisesti eurooppalaisiin osakkeisiin. Sijoitukset kohdistuvat eri toimialoille ja erikokoisiin yhtiöihin. Sijoitusstrategiansa mukaisesti rahastoa kiinnostavat yhtiöt, joiden se uskoo pärjäävän muita toimialan yhtiöitä paremmin keskipitkällä aikavälillä.

Kesäkuun lopussa rahaston suurimpia sijoituksia olivat muun muassa Vodafone, AstraZeneca ja UBS. Sen kymmenen suurimman sijoituksen joukossa ei ollut yhtään suomalaista osaketta. Kaikkiaan rahasto oli sijoittanut kesäkuun loppuun mennessä varoja 71:n eri yhtiön osakkeeseen.

– Lähtökohtaisesti sijoituspäätökset tekee analyytikkotiimi yhdessä. Meidän lähestymistapamme on hyvin yhtiökeskeinen ja me haluamme tuntea erittäin hyvin ne yhtiöt, joihin sijoitamme. Ennen sijoituspäätöstä me tapaamme aina yhtiön johdon, kuvailee Oliver Tregoning sijoitusstrategioita.

Hänen mukaansa European Equity Fundista erityisen tekee juuri se, että sen hoitamisesta vastaa tiimi eikä yksittäinen rahastojohtaja. Jos joku tiimiin kuuluvista analyytikoista haluaa muuttaa jonkin yhtiön tai toimialan painotusta selvästi, tiimi äänestää tästä keskenään.

USA:n kasvurahasto surkein

MFS on sijoittanut kasvuyhtiöiden osakkeisiin vuodesta 1987 lähtien. Sen strategia on ontunut, sillä Yhdysvalloissa kasvuyhtiöihin sijoittanut US Strategic Growth Fund on ollut sijoituspolitiikkansa vuoksi rahastoyhtiön huonoin rahasto.

US Strategic Growth Fundin tuotto on ollut sen aloituksesta 1999 lähtien miinusmerkkistä. Rahasto on kuitenkin kehittynyt paremmin kuin Russell 1000 Growth -indeksi.

Tämän vuoden alkupuolella US Strategic Growth Fundin tuotto on ollut plussalla. Kesäkuun lopussa sen salkun suurimpia omistuksia olivat Microsoft, Pfizer, Cisco ja Citigroup. Lähes 21 prosenttia sijoituksista kohdistui teknologian yhtiöihin.

Euroopassa uusia rahastoja

MFS lanseerasi Euroopassa viime vuoden lokakuussa European Growth Fundin ja European Value Fundin. Ensin mainittu sijoittaa nimensä mukaisesti kasvuyhtiöihin ja toiseksi mainittu aliarvostettujen yhtiöiden osakkeisiin. Molemmilla rahastoilla on sijoitettavaa pääomaa ainoastaan 600 000 euroa.

– Nämä euromääräiset rahastot tuotiin markkinoille asiakkaiden pyynnöstä. Emme ole markkinoineet näitä rahastoja, koska haluamme saada niille ensin kunnollisen tuottohistorian. Me tuomme yleensä uudet rahastot markkinoille pienellä pääomalla, joka kasvaa sitten kysynnän myötä.

European Growth Fundin suurimpia sijoituksia olivat kesäkuun lopussa Novartis, Total Fina, Vodafone ja Elesevier. Value Fundin suurimmat sijoitukset olivat Total Fina, Royal Bank of Scotland, Diageo ja BP Amoco.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja