Valoa eurolle näkyvissä?

Morningstarin konferenssin puhujat uskovat Euroopan tilanteen aidosti parantuneen, mutta kriisi ei ole ohi vielä.

Facebook Twitter LinkedIn

Saksan entinen valtiovarainministeri Theo Waigel piti tunteikkaan puheen euron puolesta Morningstarin sijoituskonferenssissa Wienissa torstaina. Euron synnyttäjiin kuulunut Weigel piti yhteisvaluuttaa erittäin positiivisena asiana Euroopalle. Vaikeudet ole muuttaneet hänen näkemystään.

”Ei Euroopassa ole eurokriisiä, vaan velkakriisi, joka koskee joitakin Euroopan maita”, Waigel totesi torstaina 14. maaliskuuta.

Waigel muistutti, että velkaongelmat eivät ole euromaiden yksinoikeus, ja julkiset vajeet ovat pienemmät monissa euroalueen ongelmamaissa kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Britanniassa.

Kaikki ei toki ole mennyt suunnitelmien mukaan, sen Waigelkin myöntää. Erityisesti hänen sydäntään riipii se, miten monet maat ovat rikkoneet – ja niiden on annettu rikkoa – euron tueksi rakennettua vakaus- ja kasvusopimusta (1997), jota Waigel oli rakentamassa Ranskan silloisen valtiovarainministerin Dominique Strauss-Kahnin kanssa.

Kriisin aikana on onnistunuttu tekemään monia positiivisia toimia, ja tilanne on parempi kuin muutama vuosi sitten, Waigel vakuutti. Waigelista erityisen onnistunut oli Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin puhe Lontoossa heinäkuussa 2012. Draghi sanoi EKP:n ostavan niin paljon eurovelkakirjoja markkinoilta kuin tarvitaan korkojen laskemiseksi. Pelkkä puhe rauhoitti markkinat.

”Leikkauksista suuri osa takana päin”
Toinen, tosin hieman varovaisempi optimisti Wienin konferenssin avauspäivässä oli Pioneer-varainhoitoyhtiön Euroopan korkojohtaja Tanguy Le Saout. Hänestä euroalue on liikkunut hiljalleen parempaan suuntaan. Le Saout piti kriisiä herätyksenä. Se on pakottanut valtiot uudistamaan talouksiaan ja suuntaamaan tarmoa kasvavan velkataakan patoamiseksi. Le Saout muistutti kuitenkin, että Pioneerin laskelmien mukaan jo 75% tarvittavista budjettileikkauksista on tehty.

Moni seikka viittaa Le Saoutin mielestä siihen, että tunnelin päässä näkyy valoa. Italian epäselvään asetelmaan päätyneet vaalit eivät heittäneet markkinoita paniikkiin niin kuin olisi voinut käydä vielä viime vuonna. Espanjassa nykyinen hallitus on tehnyt rohkeita uudistuksia työmarkkinoilla, ja maan edellinen leikkasi julkista taloutta tietäen sen tuovan tappion vaaleissa (kuten kävikin). Lisäksi myös Ranska on lähtenyt työelämän uudistusten tielle, vaikka maa ei edes ole korkomarkkinoiden paineessa niin kuin Italia tai Espanja. Kaiken päälle Le Saout katsoi EKP:n toimineen viisaasti kun se ei ole kerryttänyt taseeseensa pitkäaikaisia bondeja niin kuin Yhdysvaltain Fed. Taseen leikkaaminen myöhemmin on mutkattomampaa kuin Fedillä.

”Luhistumisen vaara jäljellä”
Waigel ja Le Saout myönsivät, että kriisin ratkaiseminen tulee kestämään vielä pitkään. Waigelista olennaista on, että poliitikot pitävät kiinni sovitusta ja kykenevät yhteistyöhön. Hän kannusti poliitikkoja myös toimimaan tarvittaessa oman maan eikä vain oman puolueen edun mukaisesti. Le Saout näki eurobondit eli yhteiset eurovelkakirjat maalina jota kohti Euroopan on väistämättömästi liikuttava.

Negatiivisempi kuva tilanteesta oli PIMCO-varainhoitoyhtiön Euroopan toimitusjohtajalla Andrew Ballsilla, jonka mielestä Euroopassa on jäljellä ”luhistumisen vaara”. Hänestä EKP:llä ei ole riittävästi mahdollisuuksia auttaa valtioita pitkällä tähtäimellä kasvun ja velan takaisinmaksun tielle. PIMCO odottaa Euroopan talouksien supistuvan prosentilla tänä vuonna, ja Balls nosti esille korkeat korot pienyritysten lainoille Italiassa ja Espanjassa. Ne vaikeuttavat investointeja, työllistämistä ja talouskasvua joka auttaisi maksamaan velan korkoja.

PIMCO:n päätelmänä on pitäytyä lyhyissä, alle viiden vuoden pituisissa velkakirjoissa Espanjassa (joka ylipainossa) ja Italiassa. Ennemmin tai myöhemmin Balls uskoo, että EKP:n on ryhdyttävä ostamaan valtioiden velkakirjoja markkinoilta. “QE [kvantitatiivinen elvytys] näyttää todennäköiseltä Euroopassa”, hän sanoi.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja