Sanasto

Morningstar rating

Morningstar rating eli "tähtiluokitus" asettaa rahastot paremmuusjärjestykseen kussakin rahastoluokassa riskikorjatun tuoton perusteella. Rating perustuu menneeseen tuottoon ja riskiin sekä rahaston voimassa oleviin palkkioihin. Se pohjaa täysin numeroihin eikä edusta Morningstarin näkemystä rahastosta.

Kussakin rahastoluokassa
-parhaat 10% saavat viisi tähteä
-seuraavat 22,5% neljä tähteä
-seuraavat 35% kolme tähteä
-seuraavat 22,5% kaksi tähteä
-ja heikoin kymmenesosa rahastoista yhden tähden.

Rating antaa kuvan siitä, miten hyvin rahasto on tuottanut riskiinsä nähden. Tuottoa laskettaessa huomioidaan myös rahaston merkintä- ja lunastuspalkkiot, ja siten rating heijastelee sijoittajan saamaa tuottoa. Riskistä kertoo rahaston tuoton heilunta. Tähtiluokitusta heikentää erityisesti alaspäin suuntautuva riski eli tuoton voimakkaat heilahtelut alaspäin.

Morningstar päivittää ratingit aina kalenterikuukauden päättymisen jälkeen. Rahastolla tulee olla kolmen vuoden tuottohistoria päästäkseen mukaan arviointiin.
*Jos rahastolla on historiaa 3v-4v11kk, sen Morningstar rating perustuu kolmen viimeisen vuoden (36kk) tuottohistoriaan.
*Jos rahastolla on 5v-9v11kk historiaa, sen rating perustuu 60-prosenttisesti viiden vuoden historiaan ja 40-prosenttisesti kolmen vuoden historiaan
*Jos rahastolla on yli kymmenen vuoden historia, sen rating perustuu 50-prosenttisesti 10 vuoden tuottoon, 30-prosenttisesti viiden vuoden ja 20-prosenttisesti viimeisen kolmen vuoden tuottoon.

Mikäli rahaston luokka vaihtuu, sen Morningstar-tuottoa ja -riskiä verrataan uuden luokan tuottoon. Lisäksi on rahastoluokkia, joissa Morningstar ei jaa tähtiä. Näissä rahastoluokissa on joko liian vähän jäseniä tai ne ovat liian erilaisia toisiinsa verrattuna.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja