Kaaro: Pienet kulut menestystekijä

VIDEO: Niin aktiivisen kuin passiivisen rahaston omistajan kannattaa Seligson & Co:n Ari Kaaron mielestä olla sijoittajana kärsivällinen.

Facebook Twitter LinkedIn

Seligson & Co Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Ari Kaaro osallistui Morningstarin paneeliin aktiivisesta ja passiivisesta sijoittamisesta. Hän on Morningstarin neljäntenä videovieraana Taaleritehtaan Mika Heikkilän, Oulun yliopiston Hannu Kahran ja Fonditan Markus Larssonin jälkeen. Kaaro korostaa pitkäjänteisen sijoittamisen merkitystä. Seligson & Co tarjoaa sekä aktiivisia että passiivisia rahastoja, mutta pääosa asiakasvaroista on passiivisissa rahastoissa.

Matias Möttölä: Olen Matias Möttölä Morningstarilta. Meillä on tänään vieraana Seligson & Co Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Ari Kaaro. Tervetuloa Ari.

Ari Kaaro: Kiitos.

Möttölä: Olemme täällä Arvopaperin Rahapäivässä keskustelemassa aktiivisesta ja passiivisesta salkunhoidosta, niiden vahvuuksista ja mahdollisista heikkouksista. Seligson tarjoaa niin aktiivisia kuin passiivisia rahastoja sijoittajille. Miksi molempia ja miten pääomamäärät vertautuvat teillä?

Kaaro: Ensinnäkin miksi molempia: meistä molemmille on tilaa. Sijoittaminen on siinä mielessä kivaa, että näiden sanoisko kahden päätyylin, aktiivisen ja passiivisen, välillä ei tarvitse valita. Voi käyttää molempiakin, mutta voi myös valita. Pääomat jakautuvat tällä hetkellä sillä tavalla että noin 80 prosenttia on passiivisissa ja 20 prosenttia aktiivisissa, suurin piirtein.

Möttölä: Kun ajattelet asiakkaitanne, onko siellä eri ihmisiä aktiivisissa ja passiivisissa rahastoissa. Onko näillä profiiliero?

Kaaro: En oikeastaan tiedä onko ryhmillä demografista eroa, mutta toki meillä on semmoisia asiakkaita joilla on vain passiivisia ja sitten ehkä niillä joilla on aktiivista rahastoa on vain yhtä aktiivista rahastoa ja sitten ehkä rahamarkkinarahastoa siinä rinnalla tai ehkä muiden yhtiöiden rahastoja. Mutta kyllä meidän suurimmalla osalla asiakkaista on perussalkku passiivista ja ehkä yhtä tai kahta aktiivista siinä ympärillä.

Matias Möttölä: Olette puhuneet paljon sen puolesta, että passiivisessä rahastossa on pitkällä aikavälillä pienemmät kulut ja se on sijoittajalle kannattavampaa. Ovatko passiivisten sijoitusrahastojen sijoittajat sitten pitkäaikaisempia sijoittajia?

Kaaro: Kyllä meidän sijoittajat ainakin ovat pitkäaikaisia. Muusta markkinasta minulla ei ole tilastotietoa, näen vain aggregaattiluvut. Meidän sijoittajat on kyllä pitkäaikaisia molemmissa rahastotyypeissä.

Möttölä: Voiko sanoa että aktiivinen tai passiivinen sijoittaminen on mielekkäämpää lyhyempänä tai pidempänä sijoituksena?

Kaaro: No minun mielestäni varsinkin osakesijoittamisessa pitäisi aina olla pitkäjänteinen. Ja aktiivisen hallinnoinnin valinnan – varsinkin jos valitsee toisen hallinnoimaan [salkkuaan] – varsinainen ongelma on: meillä ei ole mitään mittaria millä me osaisimme sanoa kuka menestyy tulevaisuudessa. Passiivisesta tiedämme, että pienet kulut tulevat olemaan yksi menestystekijä myös tulevaisuudessa. Mutta aktiivisesta emme tiedä. On monta kertaa nähty että joku menestyy pitkään pitkään ja yhtäkkiä ei menestykään. Sellaisen arvaaminen on äärimmäisen hankalaa.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings