Oletko osake vai korkopaperi?

Iän lisäksi työtulojen lähde ja työpaikan varmuus vaikuttavat siihen, paljonko osakkeisiin kannattaa sijoittaa.

Tunnettu sijoittamisen peukalosääntö kertoo, että osakkeiden sopiva osuus salkussa on prosenttiluku ”sata miinus oma ikä”. 40-vuotiaan tulisi säännön mukaan sijoittaa osakkeisiin 60 prosenttia finanssivarallisuudestaan ja korkoihin loput 40 prosenttia. Iän karttuessa osakkeiden ja muiden riskisijoitusten painon salkussa tulisi laskea ja korkosijoitusten nousta.

Taustalla on ajatus, että nuorena otetaan riskiä tuottojen synnyttämiseksi kun heiluntaa voi sietää enemmän. Kun eläkeikä lähenee, riskiä tulee rajoittaa, jotta pörssiromahdus ei vie leipää pöydästä.

Peukalosääntö on hyvä lähtökohta, mutta ei sovi läheskään kaikkien salkun pohjaksi. Esimerkiksi niillä joilla varallisuutta on merkittävästi ja eläketulo taattu, säästöjä ei välttämättä tulla käyttämään itse vaan ne on tarkoitus siirtää seuraavalle sukupolvelle. Näin sijoitushorisontti on paljon peukalosäännön mukaista pidempi ja osakkeiden osuus voi säilyä korkeana, vaikka ikää karttuukin.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Lukeaksesi artikkelin liity Morningstarin perustason jäseneksi.

Rekisteröidy ilmaiseksi

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2020 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Evästeet