Legenda lähtee ilman fanfaareja

Salkunhoitaja Bill Milleristä tuli legenda pitkän voittoputken ansiosta, mutta sitten hän hukkasi tyylinsä.

Facebook Twitter LinkedIn

Sijoitusrahaston salkunhoitajan tavoitteena on useimmiten voittaa vertailuindeksi pitkällä tähtäimellä. Bill Miller totisesti ehti osoittaa pystyvänsä siihen: hän löi maailman kilpailluimmilla markkinoilla Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksin 15 vuotta peränjälkeen. Siihen ei ole kukaan muu pystynyt.

Millerin putki katkesi kuitenkin vuonna 2005, jonka jälkeen hänen vetämällään rahastolla (Euroopassa myynnissä nimellä Legg Mason Capital Management Value) ei ole mennyt hyvin. Miller on nyt päättänyt lopettaa uransa rahaston johdossa vuoden 2012 lopussa. Rahasto siirtyy toissijaisena salkunhoitajana toimineelle Sam Petersille.

Miten rahastolle käy? Olemme juuri päivittäneet analyysimme. Teksti on kaikkien rekisteröityneiden käyttäjien luettavissa täältä. Rahastolla on Morningstarin arvosana "Neutral" eli emme usko rahaston pystyvän tuottamaan riskikorjatusti verrokkejaan paremmin pitkällä aikavälillä.

Millerin saldona rahastossa oli lopettamisilmoituksen hetkellä 500% nousu siitä kun hän otti rahaston hoitaakseen vuonna 1990. S&P 500 on noussut samalla aikavälillä 544%. Morningstarin johtava rahastoanalyytikko Russell Kinnel näkee epäonnistumisen taustalla tyylimuutoksen:

"Vuosien mittaan Miller ryhtyi painottamaan kasvuyhtiöitä. Hän sieti korkeita arvostustasoja koska piti itseään visionäärinä joka näkee arvostusten 'taakse'. Hän ajatteli että jos internet-yhtiö on kymmenen vuoden kuluttua kymmenen kertaa nykyistä arvokkaampi, ketä kiinnostaa jos maksan osakkeesta nyt 20 tai 40 kertaa yhtiön nykyisten voittojen verran."

"Rahastoon kasautui valtava hintariski, joka kalahti Millerin nilkkaan. Lisäksi Miller tuplasi tai triplasi positioitaan kun kurssit laskivat. Niinpä kun virheitä sattui, ne olivat murhaavia."

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Morningstarin toimitus  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja