Maksoiko Microsoft Skypestä liikaa?

Hintava kauppa ei horjuta Nokian vauraan kumppanin tasetta, mutta voi koitua sille tappioksi.

Facebook Twitter LinkedIn

Ohjelmistojätti Microsoft (MFST) ilmoitti toukokuun alussa ostavansa internet-puheluja tarjoavan Skypen 8,5 miljardilla dollarilla (noin 6 mrd euroa). Hankinta voi olla mielekäs, mutta ainakin se on kallis: Hinta vastaa 30 kertaa Skypen vuoden 2010 liikevoittoa ennen poistoja ja arvonalennuksia (ebitda). Se on myös kolme kertaa enemmän kuin 2,75 miljardia dollaria, joka Skypen laskennallinen arvo oli aiemman omistajan eBay:n ostaessa yhtiöstä 56 prosenttia 2009.

Jotta Microsoft saisi rahalleen vastinetta, yhtiön johton täytyy tehdä hyviä strategisia ja taktisia valintoja seuraavien kuukausien ja vuosien aikana. Muutoin Skype-kaupasta koituu osakkeenomistajille tappioita.

Microsoftilla on lukuisia omia viestintätuotteita ja -palveluita yritysten ja kuluttajien väliseen kommunikaatioon. Yhtiö haluaa tehdä niistä kiinnostavampia Skypen teknologioiden avulla. Yksi mahdollisuus on tarjota videokonferensseja Kinect-alustalla (wikipedia). Toinen on tuoda videochatit Windows Phone -matkaviestinlaitteisiin, tietokoneisiin tai sylilaitteisiin Applen (AAPL) FaceTime-palvelun tapaan. Microsoftin Lynciä ja Skypeä voisi käyttää myös yhteydenpitoon oman yrityksen ulkopuolelle.

Skypellä on lisäksi noin 170 miljoonainen käyttäjäkunta. Heistä maksavia asiakkaita on kuitenkin vain 8,8 miljoonaa. Microsoft tuskin laskeekaan kovin suurta arvoa Skypen käyttäjille. Se voi toki yrittää saada mainospalveluidensa avulla tuloja palvelun ilmaiskäyttäjistä.

Emme usko hankinnan juuri muuttavan Microsoftin luottokelpoisuutta. Pidämme ennallaan luottoluokituksemme AAA. Kauppa on pääasiassa osakkeenomistajien huolenaihe. Microsoftin tilivuoden 2011 kolmen ensimmäisen kvartaalin vapaa kassavirta oli yli 19 mrd dollaria. Osakkeenomistajia palkittiin 14 mrd dollarin osingoilla ja takaisinostoilla. Silti taseessa oli nettona käteistä 38 mrd dollaria, kun sitä oli edellisen tilivuoden päättyessä 31 mrd. Bruttona kassa on 50 mrd dollarin suuruinen. Kannattaa myös huomata, että Skype-kauppa maksetaan ulkomailla pidetyillä kassavaroilla, joten niihin ei kohdistu veroa, joka olisi voinut koitua maksettavaksi, jos varat olisi tuotu Yhdysvaltoihin.

Kassavarojen väheneminen ei juuri paina meidän luottoarvioomme. Ennen kauppaa laskimme Microsoftilla olevan rahaa selvitä velvoitteistaan 17-kertaisesti seuraavien viiden vuoden aikana. Skype-kaupan jälkeen kerroin putoaa vain hieman, 16:een. Emme muuta myöskään näkemystämme Microsoftin liiketoiminnan riskistä. Siitä huolestuisimme, jos Microsoftin johto ottaisi tavaksi maksaa yrityksistä näin paljon.

Microsoft lukuina (tilivuosi 2010, dollaria):

Liikevaihto 62,5 mrd
Tulos 18,8 mrd

Tase 86,1 mrd
Oma pääoma 46,2 mrd

Kirjoitus on julkaistu aiemmin sisarsivustollamme Morningstar.co.uk.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings