USA-rahastoissa ei ole vielä oston paikka

JP Morganin asiantuntija uskoo markkinatunnelman yhä synkkenevän

Facebook Twitter LinkedIn
Raju markkinaturbulenssi on lyönyt myös yhdysvaltalaisten yhtiöiden osakekurssit alas. Väkisin siis tulee mieleen, joko olisi oston paikka.

- Kannattaa odottaa vielä kesän yli ja arvioida tilannetta kolmannella vuosineljänneksellä. Silloin Yhdysvaltain talouden kehityksestä ja subprime-kriisin loppulaskusta on enemmän tietoa, neuvoo amerikkalaispankki JPMorganin USA-osakkeiden spesialisti, apulaisjohtaja Stephanie Fennessey.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain taloudesta kuullaan vielä monta ikävää uutista luottolamasta, työttömyyden kasvusta ja tulospettymyksistä, mikä laskee kursseja.

- Vasta kun kielteiset yllätykset ovat

tappaneet kaiken toiveikkuuden ja kupla on todella puhjennut, nähdään käänne. Sitä ennen jokainen kielteinen uutinen "yllättää" markkinat ja aiheuttaa turbulenssia, Fennessey sanoo.

Osakkeet halvimmillaan useaan vuoteen

Mutta Fennessey ei olisi pankissa töissä, ellei hän synkän arvionsa jälkeen antaisi heti myös ostokehotuksen. Osakkeiden ostamista puoltavat hänen mukaansa useat rationaaliset syyt.

- Nyt on huikea ostohetki varsinkin pitkän tähtäimen sijoittajalle. Yhdysvaltalaisten yhtiöiden osakkeet eivät ole olleet p/e-luvulla mitattuna näin halpoja yli viiteen vuoteen.

Houkuttelevan alhaisen hintatason lisäksi korkotasokin on alhainen, minkä pitäisi piristää osakekursseja. Lisäksi Yhdysvaltain keskuspankin Fediltä odotetaan 0,25-0,50 prosenttiyksikön alennusta ohjauskorkoon seuraavassa korkokokouksessa. Koronalennukseen on varaa, sillä inflaatio on aisoissa noin kahden prosentin tasolla.

Dollarin halpuus avittaa puolestaan vientiyhtiöitä, tosin JPMorganissa uskotaan, että dollari on jo lähestymässä pohjiaan. EKP:n ennakoidaan laskevan omaa ohjauskorkoaan, minkä pitäisi hillitä dollarin halventumista euroa vastaan.

USA-rahastoa pitkällä tähtäimellä

Pitkän tähtäimen sijoituksena USA-rahastoja neuvoo harkitsemaan myös OP-Amerikka-rahaston salkunhoitaja Tero Lakkala.

- Suhtaudun USA:n osakemarkkinoihin tällä hetkellä myönteisemmin kuin Eurooppaan ja Japaniin, sillä arvostukset ovat hyvällä tasolla. Lisäksi amerikkalaiset yhtiöt toimivat globaalisti, joten suinkaan kaikki eivät kärsi kotimaisen kysynnän heikkoudesta. Yritykset hyötyvät kehittyvien maiden kasvusta ja heikosta dollarista.

Lakkala kuitenkin muistuttaa, että epävarmuuden vallitessa sijoittajan on siedettävä voimakasta kurssien heiluntaa. Ostot on syytä hajauttaa ajallisesti.

Tammikuun Rahastoraportin mukaan Pohjois-Amerikan osakerahastot menettivät viimeisten kuuden kuukauden aikana arvostaan keskimäärin 8,8 prosenttia. OP-Amerikka oli tammikuussa 8,6 prosenttia miinuksella.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja