Rokotepiikki muutamille lääkejäteille

Lintuinfluenssa ja sen mahdollinen leviäminen pandemiaksi tai sen jonkinlaisen variaation tarttuminen ihmisiin olisi ehkä huono uutinen ihmiskunnalle, mutta hyvä uutinen muutamalle yhtiölle. Jo nyt lintuinfluenssa ja sen tuoma uhka hyödyttää kourallisia yhtiöitä: sveitsiläistä Rochea, brittiläistä Glaxo Smithklinea, ranskalaista Sanofi-Aventista sekä sveitsiläistä Novartista. Hyötyjien kärjessä ovat Roche ja Glaxo.

Facebook Twitter LinkedIn
Rochen myynti on noussut sen linfuinfluenssaa vastaan kehittelemän lääkkeen Tamiflun seurauksena. Glaxon vastaavan tuotteen eli Relenzan myynti on niin ikään kasvanut, joskin vähemmän kuin sveitsiläisen kilpailijan. Brittijätti odottaa kuitenkin lääkkeen kysynnän kasvavan tänä vuonna merkittävästi.

Glaxo kehittää nyt myös kilvan ranskalaisen Sanofi-Aventiksen kanssa rokotetta linfuinfluenssaa vastaan. Brittiyhtiö aloittaa huhtikuussa kokeilut uudella lintuinfluenssarokotteellaan, jonka se on kehittänyt etukäteen taistelemaan H5N1-virusta vastaan.

Kurssit jo edullisia

Viime vuonna monet kansainväliset lääkeyhtiöi

hin sijoittaneet rahastot saivat lunta tupaan etenkin Yhdysvalloista. Monet rahastot, kuten Pohjolan Pharma, tarjosivat kuitenkin kohtuullista tuottoa. Pohjola Pharman suurimpia sijoituksia ovat Morningstarin mukaan Glaxo, Pfizer, AstraZeneca, Roche ja Novartis.

Rahaston salkunhoitaja Jukka-Pekka Leppä uskoo, että lääkeyhtiöiden osakkeista saa tänäkin vuonna kohtuullisen tuoton. Hän arvioi, että joidenkin lääkeyhtiöiden kurssit ovat jopa tällä hetkellä "edullisella" tasolla, joten niiden kursseissa on nousuvaraa.

Nordean Medica Life Sciencen suurimmat sijoitukset ovat Pfizerissa, Johnson & Johnsonissa, Glaxossa ja Novartiksessa.

Rahaston salkunhoitaja Tim Jaksland arvioi, että tämä vuosi tulee olemaan niiden yhtiöiden vuosi, jotka ovat panostaneet rokotteisiin.

- Hyötyjiä ovat etenkin rokotteita valmistavat ja kehittävät yhtiöt. Jo viime vuonna nähtiin, että rokotteiden kysynnän kasvu nosti joidenkin lääkeyhtiöiden myyntiä. Lääkeyhtiöt ovat kärsineet vuosia matalasta kasvusta ja ne uskovat, että rokotteet ovat se markkina, jossa on kasvua. Tämän vuoksi monet yhtiöt, kuten Glaxo ja Novartis, ovat ostaneet pienempiä rokotteiden valmistajia.

Lääkesektorilla hyötyjiä ovat myös ne yhtiöt, joilla on paletissaan syöpälääkkeitä tai jotka kehittelevät niitä.

Tämä lääkemarkkina kasvaan noin 20 prosentin vuosivauhtia. Yksi selittäjä tälle on yksinkertaisesti se, että kun väestö ikääntyy, myös syöpäsairauksien määrä kasvaa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings